Taurus revolverek II.

.357 Magnum ? azoknak, akik forróbban szeretik

Az előző számban szereplő snubbie revolvereket a Taurus 1995-ben elkészítette .357 Magnum kaliberben is. Az új modellt, az M605-öt értelemszerűen nagymértékben megerősítették és kissé megnagyobbították, hogy a háromszor-négyszer akkora teljesítményű töltényt kilőhesse. A legszembetűnőbb változás a hosszabb cső, mely 2,25″ hosszú. A csőhossz növelésére legfőképpen azért volt szükség, hogy helyet kaphasson egy hosszabb ejektorrúd. A megnövelt ejektorrúd feltétlenül fontos a hosszú .357 Magnum hüvelyek helyes ürítéséhez, hiszen nagyon kényelmetlen lehet, ha éles szituációban a revolvert esetleg hüvelykivetési probléma miatt nem lehet újratölteni.

Érdekes megjegyezni, hogy az M605 .357 Magnum gyártásának megindításakor (1995-ben) 1 évre felfüggesztették a .38 Spec. M85 előállítását, azonban akkora volt rá a fogyasztói igény, hogy a gyártást újra kellett indítani. Az M605-ből is létezik CH jelzésű, azaz csak revolverező változat. Annak idején, az 1930-as években, amikor a .357 Magnum töltényt tüzelő revolverek megjelentek, azok a nehéz és nagy .44 Special forgópisztolyok alapjaira épültek. A modern metallurgia csodájának tekinthető, hogy napjainkban a legkisebb revolverek is képesek kilőni ezt az igen erős töltényt. Felmerült a kérdés, hogy mennyire tartósak ezek a kis revolverek, ezért a Taurus a hosszú élettartam bizonyítására végeztetett egy tesztet, amely során 11 000 (tizenegyezer) teljes töltetű .357 Magnum lőszert lőttek ki egy M605-ösből meghibásodás nélkül. Természetesen egy ilyen apró eszközből ilyen nagy teljesítményű lőszert lődözni nem egy leányálom, ezért gyárilag is készítik gumi kombatmarkolattal a fegyvert, illetve a ?C? jelzésű példányokon kompenzátorral próbálja a gyártó a lövés közbeni viselkedést elfogadhatóbbá tenni. Ez a kompenzátor jelen esetben nem más, mint 4 db nagyméretű furat felülről a csőben, melyeken a lövéskor keletkező nagynyomású lőporgázok egy része felfelé távozhat, ezzel lefelé irányuló ellenerejét képezik a fegyver felrántásának.

Véleményem szerint ez nem a legszerencsésebb megoldás egy önvédelmi fegyveren, hiszen a felfelé csapó nagynyomású lángcsóva önvédelmi szituációkban gyakori, testközelből vagy szokatlan testtartásból leadott lövések esetében súlyos sérülésekhez vezethet (főképpen az arc és a szem van veszélyben). További ellenérv az, hogy a felcsapó láng és a megnövekedett torkolatdörej percekre elvakíthatja, megsüketítheti a fegyver használóját.

Természetesen minden .357 Magnum revolverbe betölthetünk .38 Special lőszereket is, így többféle teljesítményszintet hozhatunk ki a fegyverből: kezdve a lágy, céllövő .38 Spec. Wad Cutter lőszerektől a standard .38 Specialon, és a .38 Spec. +P(+) lőszereken át a könnyített és a teljes vagy növelt töltetű .357 Magnum töltényekig széles a skála.A lehetőségek ezen skálájának is köszönhetik a nagyobb .357 Magnum kaliberű Taurus revolverek a közkedveltségüket.

Ezen fegyverek többsége K tokméretű és hatlövetű, melyek Magyarországon is a cég legismertebb, leggyakrabban használt revolverei. A legegyszerűbb kivitelű a Model 65, melynek a csövén az ejektorrúd háza nem teljes hosszúságú, irányzéka fix, 2,5″ és 4″ csőhosszal készül, tipikus szolgálati revolver. Az állítható irányzék hiánya ilyen esetekben előny, hiszen az kiállna a fegyverből, megnehezítve a gyors előrántást.

A Model 66 azonos az M65-tel, de állítható irányzékkal rendelkezik, mely segítségével kihasználhatjuk a fegyver céllövő képességeit a különböző teljesítményű lőszerek esetén. A Model 669 teljes hosszúságú ejektorrúdházzal készül, nagyon látványos fegyver, 6″ csővel is készül, mely méltán sok sportlövő kedvence remek egyensúlya és pontossága miatt, irányzéka természetesen állítható.

A Model 66 CP és az M669 CP a 66 és 669 kompenzátoros változatai, azonban itt a kompenzátor nagyon diszkréten van elhelyezve, szinte észrevétlen 4?4 furat a célgömb két oldalán, a csőtorkolat felett. A CP sorozatú fegyverek ezen felszerelését sportlövészetben használhatjuk ki igazán, hiszen 20?30%-kal is csökkenthetik a hátrarúgást.

Az M689 a 669 ventilált csősínnel készülő változata, a ventilált csősín elvileg nem engedi meg, hogy a felmelegedett cső felett remegjen a levegő, megzavarva a célzást, valóságban azonban leginkább távcső felszerelésére használják vadászati célra használt fegyvereken, illetve ami a legfontosabb, hogy emeli a revolver esztétikai értékét.

Van még két szokatlan új modell a Taurus .357 Magnumok közt, amelyeket ugyanakkor rendkívül előremutatóknak tekinthetünk, és mely fegyverek cáfolják azt, hogy a revolverek fejlesztésének már nincs perspektívája. A 617-es modell a K (közepes) tokméreten készül, és hétlövetű, ezt azzal érték el, hogy nagyobb átmérőjű dobot alkalmaztak, mint a hatlövetű változatokon, ugyanakkora tok mellett, melyet több helyen elvékonyítottak (természetesen csak biztonságos mértékig), hogy a nagy dob elférjen. Ez a modell 2″-os csővel készül, kifejezetten önvédelmi célra ajánlható, hiszen megnövelt tűzerőt nyújt a revolverek tradicionális megbízhatósága és egyszerű kezelhetősége mellé. Ez a fegyver is rendelhető DAO elsütőszer-kezettel és kompenzátorral, mely itt 3?3 furat a célgömb két oldalán.

Az M608 a Taurus .44 Magnum revolvereivel azonos, nagyméretű tokra épül, éppen ezért forgódobja elég nagy 8 db (!) .357 Magnum töltény befogadására. 4″ és 6″-es csővel, állítható irányzékkal készül. Természetesen méreténél fogva lehetetlen rejtve viselni, viszont kiváló sportcélokra, lakás védelmére (home defence), illetve legfontosabb felhasználási területe a vadászat. Nem utolsósorban ajánlható még egyenruhás rendőrségi szolgálati oldalfegyver céljára, noha eddig még sehol sem rendszeresítették.

.44 Special ? a nagy lövedékek szerelmeseinek

A .44 Special kaliber Magyarországon nem tartozik az ismertek közé, de Amerikában még mindig elég népszerű, hiszen ott kultusza van a nagyon nagy kaliberű fegyvereknek. A .44 Special töltény hatalmas méretei ellenére nem produkál nagyobb torkolati energiát, mint egy 9×19 Parabellum, viszont a nagy átmérőjű, nehéz lövedékének nagyon jó a megállító ereje. Éppen a kis teljesítménye miatt a közepes tokméretű revolverek is könnyedén elviselik a lőszer alacsony gáznyomását. A Taurus .44 Special revolverek mind ötlövetűek. Az M431 fix irányzékkal és 3″, illetve 4″ csőhosszal készül. A 441 pedig az állítható irányzékos kivitel, mely 6″ csővel is kapható, céllövő vagy vadászfegyverként való alkalmazásra. A fenti két célra azért is alkalmas, mert nagyon könnyen lehet megbízható, pontos .44 Special újratöltött lőszereket készíteni házilag (mely tevékenység a világ országainak többségében törvényes).

.44 Magnum, .454 Casull, .45 Long Colt ? a nagyágyúk

A .44 Magnum lőszer rettenetes teljesítményekre képes. A 2000 joule feletti torkolati energia számít a megszokottnak az ilyen lőszerektől, amely már szinte a puskatöltények világába emeli ezt a kalibert. Az ilyen tiszteletre méltó teljesítmény persze megfelelő méretű fegyverrel kell, hogy együtt járjon. A Taurus kisebbik .44 Magnumja, a hatlövetű Model 44 háromféle csőhosszal, 4″, 6,5″ és 8 3/8″ készül. Mindegyik alapkiépítésben kompenzátoros, ventilált csősínnel (6,5″, 8 3/8″), állítható hátsó irányzékkal van felszerelve. A legrövidebb csőhosszal is 2 kg feletti az üres tömege a típusnak. Az M44 készül gumi- és famarkolattal. A gumimarkolat ugyan jelentősen csökkenti a hátrarúgást, azonban felső része túl keskeny, valószínűleg azért, hogy a nagyméretű gyorstöltő odaférjen hátulról a dobhoz. Ez a fegyverkategória elsősorban vadászok számára készült. Ilyen fegyverrel egy 500 kg-os jávorszarvasbikát ejtettek el 50 méterről leadott lövéssel. Népszerű még sziluett-lövészetre, mely során nehéz, vastag acéllemezből készült állatsziluetteket kell 50 és 200 méter közti távolságokról ledönteni.

Azt hiszem ez is bizonyítja, hogy ez a revolver nem kifejezetten rejtett viselésű önvédelmi fegyver, sőt ember ellen alkalmazni szinte teljesen értelmetlen, mert a lövedék úgysem tudja átadni az energiáját, ráadásul a hatalmas hátrarúgás miatt gyors második lövést leadni sem lehet, ha az első nem talált volna (ha talált, akkor persze nem kell második). A Taurus M44 is eltörpül azonban a Model 454 Raging Bull mellett, mely a .454 Casull töltényhez készült, ötlövetű revolver. Ez a világon az első double action revolver ebben a kaliberben, és ezzel az American Firearms Industry (fegyverkereskedőket, gyártókat tömörítő szervezet) innovációs nagydíját is megkapta a Taurus. A .454 Casull egy rendkívül nagy teljesítményű vadászlőszer, melyet eddig csak extra erős, rögzített dobbal készített single action revolverekben láthattunk. Ez a fegyver nem azért csak ötlövetű, mert nem férne el több lőszer a dobjában, hanem azért mert vékonyabb töltényűrfal esetén a revolver felrobbanna. Azt, hogy a nagy gáznyomás ne nyissa ki a dobot oldalra, úgy érték el, hogy a dobkifordító karon még egy reteszelőelem található, mely azt a revolver tokjához rögzíti becsukott állapotban. A dob kibillentéséhez ezt, és a hagyományos zárat egyszerre kell működtetni. Az M454 különösen nehéz építésű, vastag 6,5″ és 8 3/8″ hosszúságú csővel készül, a gumimarkolat hátuljára pedig egy piros színű hátralökés-elnyelő ?párnát? helyeztek el. Az M454 kisebb teljesítményű testvérei az M444, mely hatlövetű és .44 Magnum kaliberű, illetve a .45 Long Colt kaliberű kivitel, mely a modern növelt lőportöltetű lőszerek kilövésére is alkalmas.

Összefoglalva

A fentiekből azt hiszem mindenki meggyőződhetett arról, hogy a Taurus revolverpalettája valóban minden létező vásárlói igényre pontosan megfelelő típussal rendelkezik. Az összes variáció száma több száz, mindenki ?testre szabhatja?, megrendelheti a számára megfelelő konfigurációt. Az is látható, hogy a forgópisztolyok, mint a maroklőfegyverek egyik fő kategóriája még korántsem írhatók le, mint korszerűtlen fegyverek, sőt a modern technikákat alkalmazó új fejlesztéseknek köszönhetően népszerűségük minden bizonnyal még növekedni fog. A Taurus legújabb extra felszerelése a revolverekre egy, az elsütőszerkezetbe (kívülről észrevétlenül) integrált biztonsági zár, mely a kakas mozgását gátolja, és a fegyverhez adott speciális kulccsal nyitható/zárható. Ennek a szerkezetnek a hasznosságáról persze megoszlanak a vélemények.

Végül érdemes még megemlítenünk a legfontosabb tényezőt, az árat. A Taurus revolverek, ugyan majdnem olyan jó minőségben készülnek, és hasonló műszaki tartalommal rendelkeznek, mint a nagy konkurens, a Smith and Wesson fegyverei, azonban áruk 30?50% elmarad azokétől, Magyarországon 70?100 ezer forint között vannak újonnan, használtan viszont 35?70 ezer forint között hozzájuthatunk, ez pedig igen jó ár/érték arányt jelent. A saját tapasztalataim az általam eddig kipróbált Taurus revolverek esetében rendkívül kedvezőek voltak. Pontos, jól kidolgozott, megbízható fegyverek, mindenkinek jó szívvel ajánlhatom a gyártó termékeit sport- és önvédelmi célokra egyaránt. Azt sem szabad elfelejtenünk fegyvervásárláskor, hogy a Taurus Limited Lifetime Warrantyt (élettartamra szóló garanciát) vállal fegyvereire.

A gyártó remek honlapot tart fent az Interneten:
http://www.taurususa.com/

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás