Taurus revolverek I.

Ha forgópisztolyokról van szó, akkor szinte azonnal a Colt és a Smith and Wesson revolverekre asszociál a fegyverkedvelők többsége. Azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a világ fegyvergyártása nem csak az Egyesült Államokból áll. Brazíliában találhatjuk meg a világ egyik legnagyobb maroklőfegyver-gyártó cégét, a Taurust. A Taurus revolvereinek sokféleségét talán csak a Smith and Wesson modellpalettája múlja felül. Ezek a fegyverek Magyarországon is egyre népszerűbbek, mind sport, mind önvédelmi célra sokan tartják őket. Népszerűségük oka legfőképpen az, hogy a Taurus marketingesei igyekeznek minden létező vásárlói igényre megfelelő típust kínálni. Azt, hogy melyek ezek a típusok, és, hogy milyen célra hozták őket létre, az alábbiakban fogom bemutatni, úgy gondolom, hogy ez hasznosabb lehet a száraz technikai adatok ismertetésénél.

Ami minden Taurus revolverre igaz

A Taurus revolverei megjelenésükben, és szerkezetükben nagyon hasonlítanak a Smith and Wesson revolverekre. A Taurus revolverekre is jellemző az, ami a mintául szolgáló Smith and Wessonokra igaz, tehát a fegyver tokjának mérete alapján lehet őket kategorizálni. A legkisebb itt is a J méret, majd ezt követi a K és az N. L-méret nincs a Taurus revolverek közt, viszont van egy méret amit N+-nak nevezhetnénk. Minden Taurus forgópisztoly azonos abban, hogy revolverező elsütőszerkezettel rendelkeznek, a dob az óra járásával ellentétesen forog, és bal oldalra nyitható, a Smith and Wessonhoz hasonló technikai megoldással, azonban fontos különbség az, hogy azoknál általános a kakasba épített ütőszeg, míg az a tűzfalba épített külön alkatrészként szerepel minden Taurusnál . Az ütőszeget egy ütésátadó karon (transfer bar) keresztül üti meg a kakas, mely alkatrész mindaddig meggátolja az elsülést ameddig az elsütőbillentyű a leghátsó, tüzelési pozícióban nincs. Ezáltal a Taurusokat – mint a modern revolverek többségét – nyugodtan lehet ütőszeg alá töltött lőszerrel viselni, vagy akár dobálni is, a véletlen elsülés kizárt.

Minden Taurus revolvernek létezik kékített acél, illetve rozsdamentes kivitele is, a rozsdamentes kivitelek általában 15-20%-al drágábbak fekete színű társaiknál. Az is közös a Taurus és a Smith and Wesson forgókban, hogy típusmegjelölésként mindkét cég teljesen fantáziátlan, megjegyezhetetlen számozási rendszert használ, minek következtében a magyarországi vásárlók körében is sok félreértés keletkezhet, ezt is igyekszem majd eloszlatni.

.22 LR, .22 Magnum , .22 Hornet és .32 S & W kaliberű forgók – a kicsik

Mint minden komoly revolvergyártó, a Taurus is készít revolvereket a világ legnépszerűbb lőszeréhez, a .22 LR-hez. Ezek közül J-tokméretű a Model 94, mely kis mérete ellenére 9-lövetű acél dobbal rendelkezik. Ez a fegyver készül 2″, 3″, 4″ csőhosszokkal, a 4″-os hobby célú lövészetre kiváló, méretéhez, tömegéhez képest meglepően pontos kis fegyver, természetesen állítható hátsó irányzékkal van ellátva. Az M94 4″ fegyverrel 25 méterről, 8-a lőlapra, odafigyelve nem nagyon lehet 8-9-esnél rosszabbakat lőni. A rövidebb csövűek elsősorban a vadászok kedvencei, azokban az országokban ahol engedélyezett ilyen fegyverekkel kisebb állatok elejtése, illetve kegyelemlövés megadása a sebzett vad számára. A vadászok számára igen praktikus egy ilyen kicsi, könnyen cipelhető revolver, hiszen ha szükséges akkor mindig kéznél van, és jelentéktelen zajával nem veri fel az egész erdőt. A 2″ csőhosszú M94 még tartalék önvédelmi fegyvernek is ajánlható, ahol ez megengedett.

Az M941 egy, a cső teljes hosszában végighúzódó ejektorrúdházzal rendelkező M94-nek tűnik, csak éppen ha kinyitjuk a dobot, akkor 8 db, az előzőnél picivel szélesebb töltényűr néz velünk farkasszemet. Igen, ez egy .22 Winchester Rimfire Magnum kaliberű fegyver. A nehezebb csőkialakítás azért fontos, hogy a nagyobb teljesítményű .22 Magnum megnövekedett hátrarúgását, felcsapását kompenzálja. Ne feledjük, hogy míg a .22 Long Rifle pisztolyhosszúságú csőből nem tud többet mint 100-140 J, addig a .22 Win. Mag. közel 400 joule torkolati energiát képes produkálni. Éppen ezért egy, a .22 LR-énél jóval vastagabb anyagból szükséges a .22 Magnum hüvelyét készíteni, ez pedig a megbízható gyújtáshoz nagyobb ütést követel meg az ütőszegtől. Az erősebb ütés igénye miatt erősebb az M941 kakasrugója is, ezért ennek a revolvernek nem olyan kellemesen lágy a revolverezése mint az M94-nek, azonban single action üzemmódban ugyanolyan pontos lövéseket adhatunk le, csak éppen nagyobb vadak ellen is hatásos. Az M941 3″ és 4″ hosszúságú csövekkel készül.

Természetesen Magyarországon ezt a típust senki nem vásárolhatja, hiszen önvédelemre nem engedi a jogszabály ezt a kalibert (amire semmiféle logikus magyarázat nincs – mint ahogy a kormányrendelet szövegének többi 90%-ára sincs), sportcélokra a versenyszabályok tiltják, maroklőfegyverrel pedig vadászni nálunk tilos (vajon miért?, szerintem sokkal sportszerűbb). Ennek a modellnek az alapjain készítik a .22 Hornet kaliberű, Raging Hornet (Dühös Darázs) revolvereket is, melyek a népszerű központigyújtású vadászpuskalőszert tüzelik, ami rendkívül praktikus, hiszen a vadásznak a puskájához, és a revolveréhez szükségtelen különböző töltényeket magával vinnie.
Ugyanezen a tokméreten (J) gyártott a cég 3″, 6″ csőhosszal .32 H&R Magnum kaliberű revolvereket M741 és M761 típusjelzéssel, melyek hatlövetűek, és legnagyobb előnyük, hogy a .32 S & W Wadcutter céllövőlőszerekkel is működnek és így csekély hátrarúgású, nagykaliberű sportfegyvernek kiválóak, noha aki ilyen fegyverrel indul a nem professzionális versenyeken, az pont a “nagykaliber-érzést” adja fel, ami a versenyszám lényegét adja. Eggyel nagyobb méretkategóriát (K) képvisel az M96 revolver, mely 6-lövetű, .22 LR kaliberű, és csak 6″ csővel készül, ez a cég legkiválóbb céllövő revolvere, bajnokokhoz méltó pontossággal lehet vele célba juttatni a lövedéket. Az M96 tulajdonképpen az alább következő .38 Special kaliberű Taurusok kisebb kaliberű csővel és dobbal szerelt változata.

.38 Special komolyabb munkákra

Az USA-ban az egyenruhás rendőrök többsége az 1980-as évek elejéig 6-lövetű, .38 Special kaliberű DA/SA revolvert viselt. Nem véletlen, hogy ez a tradicionális kaliber-fegyver kombináció mai napig népszerű a civilek körében is. Egy kezdő, fegyverek terén nem túl tapasztalt átlagember számára nincs jobb önvédelmi fegyver egy 4″ csőhosszúságú .38 Special revolvernél, hiszen igen egyszerűen elsajátítható a működtetése, a hibalehetőségek, baleseti források száma csekély, illetve a fegyver tömegéből, és teljesítményéből adódóan a hátrarugás még könnyedén kezelhető, a jó lőkézség viszonylag kevés (és olcsó) gyakorlással fenntartható, ugyanakkor megfelelő lőszerrel még egészen jó stopphatást érhetünk el (persze az olyan lőszerek használata nálunk be van tiltva , melyek jó megállítóerejük miatt valóban önvédelmi célokra készülnek, és nem veszélyeztetik az ártatlanokat nagy átütésükkel). A szabványos méretükből adódóan ezek a revolverek gyorstöltőkkel rövid idő alatt újratölthetőek.

A Taurus több olyan modellt is gyárt, melyek a fenti feladatra tökéletesen alkalmasak. A legegyszerűbb a Model 80 mely egy minden díszítés, extra felszerelés nélküli 3″, vagy 4″ csőhosszúságú fegyver, fix irányzékkal. Az M82 annyiban tér el az M80-astól, hogy vastagabb a csöve, melyet felül csősínnel láttak el, ez a kialakítás még könnyebben kezelhetővé teszi a hátrarúgást, hiszen elől, a csőtorkolatnál van plusz súly. Ez a revolver is a feladatának megfelelő, fix irányzékkal van ellátva, markolatuk anyaga fa, azonban alakjuk nem túl szerencsés, hiányzik a sátorvas mögötti terület kitöltése. Erre azért van szükség, mert ennek hiányában a fegyver a szükségesnél mélyebben fekszik a lövő kezében, így az elsütőbillentyű kezelése – különösen double action üzemmódban – nehézkesebb, és a hátrarúgás sem kezelhető elég jól, a fegyver oldalra is igyekszik elcsavarodni a kézben.

Ezen a problémán is segít a Model 83, mely “oversized” azaz a markolat méretén túlnyúló markolathéjakkal rendelkezik, melyek sokkal jobb fogást nyújtanak (ezek a markolathéjak természetesen felszerelhetőek az előző modellekre is, érdemes azokat ilyennel vásárolni). A legfontosabb különbség az M80, 82 és az M83 közt, hogy az utóbbi mikrométeres állítható hátsó irányzékkal van felszerelve. Ez a fegyver készül 6″ csőhosszal, hazánkban is sok sportlövő használja ezt a típust, illetve az állítható elsütőbillentyű elhúzási hosszal rendelkező változatot, az M86-ot. A fenti Taurus revolverek minden korlátozás nélkül használhatóak .38 Special +P, növelt teljesítményű lőszerekkel.
Az előzőekben bemutatott közepes méretűnek tekinthető revolverek népszerűségét is felülmúlják a J-tokméreten készülő “snubbie” Taurus .38-asok, melyek 2″ és 3″ csőhosszal készülnek, 5-lövetűek, és fix irányzékuk van. Ezek a kisméretű fegyverek elsősorban a polgári önvédelem fegyverei, de a civil ruhás rendőrök körében is népszerűek a tengerentúlon, illetve tartalék fegyverként is kedveltek, hiszen méretüknél fogva rendkívül jól rejthetőek, lekerekített vonalaik miatt könnyen és gyorsan előránthatóak a ruházat alól. Sajnos Magyarországon ezek a fegyverek nem örvendenek jelentőségüknek, használhatóságuknak megfelelő piaci pozíciónak, mivel nálunk önvédelemre a jogszabály (még a kiváltságosként definiált kategóriáknak is) csak egyetlen maroklőfegyvert enged meg, és ezért az emberek többsége valami nagy és súlyos “kéziágyút” választ önvédelemre, amelyet aztán nem nagyon fog tudni hordani például meleg időben. Ezzel szemben például az USA-ban a revolvereladások közel egyharmadát az ilyen kisméretű fegyverek teszik ki.

A Taurus Model 85 tipikus “snubbie” (rövid csövű, “piszeorrú”) revolver, a Smith and Wesson hasonló típusaival szemben jelentős előnye, hogy a rövidke ejektorrudat teljesen beburkoló ház található a csövön, mely egy kis ellensúlyt biztosít a jelentős lövés közbeni felcsavaró erőkkel szemben. Az M85-nek egy különleges variációja a típusjelzésben CH ( Concealed Hammer – rejtett kakas ) betűjelzéssel jelölt fegyver, mely esetében a kakas sarkantyúja hiányzik, így nem lehet a kakast single action módban felhúzni, a revolver double action only (DAO – csak revolverező) elsütőszerkezetű. Ez a megoldás azt eredményezi, hogy minden lövést csak hosszú, nehéz elsütőbillentyű elhúzással lehet leadni, így ugyan elvész a pontos, nagyobb távolságú single action lövés lehetősége (mely önvédelmi, 2-7 méteres távolságon amúgy sem fontos), viszont a kakas nem akadhat el a ruházatban, illetve stressz hatására bekövetkező véletlen lövés leadásának a lehetősége teljesen kiküszöbölődik. Olcsó, megbízható, valódi önvédelmi fegyvert keresőknek feltétlenül ajánlható a Taurus M85 széria, különösképpen a CH változatok. A könnyebb viselhetőség érdekében a Taurus nemrégiben piacra dobta az alumíniumtokos Ultra-Lite M85-ösöket, amelyek továbbra is alkalmasak a +P lőszerek kilövésére.

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás