Walther CP88 légpisztoly – – 2000 lövéses teszt

Magyarországon már évek óta rendkívül népszerűek a különféle ? félautomata ? légfegyverek, melyek CO2-patronnal működnek. Ezen fegyverek közül mutatok be egyet, méghozzá talán az egyik legjobbnak tekinthető modellt, a Walther CP 88-at. A teszt során használt légpisztoly a saját tulajdonomat képezi, teljesen újonnan vásároltam, és a vásárlás óta 2000 lövést adtam le vele. Azt hiszem, ennyi lövés alatt bármely fegyvernél elég jól megismerhetők az erények, és kiderülhetnek az esetleges hibák. Sokan nem tudják, de a Walther CP88 pisztoly légfegyver és a 7,5 J alatti torkolati energiájú kategóriába tartozik, tehát tartásához engedély nem kell (a 242/1996. Korm. rendelettel módosított 115/1991. Korm. rendelet értelmében). Hasonlóan a Walther CP88-hoz, nem kell Magyarországon egyetlen légfegyverhez sem engedély, ha torkolati energiája nem haladja meg ezt a bizonyos 7,5 joule-t.

Működés, töltés

A szén-dioxid-patronnal működő légfegyverek általában az alábbi működési elven üzemelnek: a nagy nyomás alatt levő patront becsavarással, vagy más módon kilukasztjuk, ezáltal a légfegyver szelepszerkezetét nyomás alá helyezzük, majd a nyomás alá helyezett szelepet kinyitva (kakas által való megütéssel például) a CO2-gáz egy része a csövön keresztül kiáramlik, és a csőben maga előtt kitolja nagy sebességgel a lövedéket. A lövésfolyamat technikai megoldása azonban fegyverenként eltérő, hogy a Walther CP88-on, konkrétan hogyan történik, azt az alábbiakban fogom bemutatni.

Műszaki szempontból nagyon érdekes szerkezetű, és alakján kívül nem sok köze van a valódi fegyverhez, amelyről mintázták. A fegyver, noha félautomatának nevezzük és öntöltő pisztoly alakja is van, valójában egy DA/SA revolver szerkezetét rejti magában. Általában semmilyen, ?félautomatának? nevezett légfegyver sem igazán félautomata, az egyetlen, Magyarországon is kapható, valódi félautomata légpisztoly a Daisy cég Desert Eagle másolata, ez azonban szinte teljesen műanyagból készült. Tulajdonképpen, ha úgy tekintjük, hogy csak az elsütőbillentyűt kell elhúznunk a lövéshez, akkor persze félautomatának is nevezhetjük a Walther CP88 rendszerét. De ez a félautomata működés csak revolverezve igaz. Ha pontosabban akarunk lőni, akkor minden lövés előtt fel kell húzni a kakast, hiszen itt nincs mozgó szán, ami hátranyomja, és újra felhúzza azt, ami az ismétlőfegyverekre jellemző.

A Walther CP88 elsütőszerkezete éppen ezért, teljesen megegyezik egy DA/SA revolverével (csak éppen nem az ütőszeget, hanem a szelepet üti meg, és ezáltal nyitja ki a kakas). Ami még eltérés a revolverhez képest, hogy a kakas és az elsütőbillentyű nem közvetlenül kapcsolódik egymásba, hanem egy, a fegyver jobb oldalán kívül elhelyezett kar segítségével. Ez pontosan ugyanúgy néz ki, mint az éles Walther P88-ason, funkció szempontjából is. Ami még érdekes, hogy a kakasrugó a megszokottakkal ellentétben, nem nyom, hanem húz.
A revolverekhez hasonlóan a Walther CP88 tárja is forgótár, amely 6,5 mm hosszú, 21,8 mm átmérőjű, és fémből van, ezért sokkal tartósabb, mint egyes konkurens modellek műanyagbólkészült tárjai. Tehát mindenfajta olyan légfegyverlövedék kilőhető belőle, amely 6,5 mm-nélrövidebb. Ebbe a 6,5 mm hosszba nagyon sokhegyes lövedékes diaboló is belefér, de némelyik nem, és például a DS Magnum légfegyverlövedékek sem tölthetők be. Ez azonban igazából nem is szempont, hiszen főleg céllövésre használatosak ezek a fegyverek, a papír céltáblán pedig a legjobban értékelhető nyomot a lapos fejű lövedékek hagynak.

A pisztoly töltése alaposan eltér a megszokottól, már csak a CO2-os működési elvnek köszönhetően is. A 12 grammos CO2-patron, mint sok más hasonló fegyvernél, itt is a markolatban található, és a bal markolathéj eltávolításával lehet hozzáférni. A Walther CP88 esetében a sátorvas és a markolat találkozásánál levő ?tárkioldó? gombot kell a (szokásossal ellentétesen) jobbról balra megnyomni, ekkor lepattan a bal markolathéj (melyet acél rögzítőkörmök tartanak, igen szilárdan). A ?tárfeneket? lefele kell fordítani, majd betenni a 12 grammos CO2-patront és előfeszíteni a szelepre, egy belső becsavaró tányérral, majd a ?tárfenék? visszafordításával kiszúrni a patront tetejét, és nyomás alá helyezni a szelepet. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy állandó feszítettséget biztosít a szelepen, ezáltal kíméli annak a tömítését, és nem lehet ?túlcsavarni? a patront, vagy véletlenül kicsavarni. Annak a karnak a lefele történő elfordításával, ami a tokon, az elsütőbillentyű felett bal oldalon található, és amely az igazi P88-ason a fegyver szétszedését biztosítja, előre fut a cső-szán rendszer és behelyezhetjük a 8 darabos kapacitású forgódobot, majd a ennek a cső-szán tömbnek a hátranyomásával megint bezárjuk a töltőnyílást.

Biztosító

A Walther CP88 esetében, az eredetihez hasonló megoldást találtak a fegyver biztosítására. A szán végén található egy kétkezes (ambi) forgó szánbiztosító kar. Ez is pont úgy néz ki, és hasonlóan működik, mint az igazinál, de sajnos nem feszteleníti a kakast bebiztosított állapotban. Ennek a szánbiztosító karnak a forgórészében van a szelepre ráütő ütőszeg, mely biztosításkor elfordul, ennek az ütőszegnek nincs külön rugója, egyszerűen a szelepben levő rugó nyomja vissza lövés után tüzelési pozícióba. De kibiztosított helyzetben is csak akkor történik lövés, ha a kakas teljesen hátsó helyzetében van, mert egyébként a leeső kakas nem üti meg elég erősen a szelepet. Ezt ki is próbáltam, ha nem a majdnem teljesen felhúzott kakast ejtettem vissza, akkor nem vitte ki a CO2 a lövedéket a csövön.

Bebiztosított állapotban szétkapcsolódik a kakas az elsütőbillentyűtől, így revolverezni nem lehet, ám ha a kakast kézzel felhúzzuk, akkor single action üzemmódba elsüthető a fegyver, azonban a kakas a biztosítóra csap, így lövés nem történik. Ez a gyakorlat azonban mind a biztosítót, mind a kakast koptatja, így ha lehet, kerüljük.

Külső megjelenés, kidolgozás

A 4,5 mm-es Walther CP88 légpisztoly, mint neve is mutatja, az éles 9×19 mm Parabellum űrméretű Walther P88 Compactra hasonlít, szinte megtévesztésig, aki nem jó ismerője az igazinak, az nem is tudja megkülönböztetni, amíg nem látja közelről a csőtorkolatot. Hiszen az az első 5 mm-t kivéve, csak 4,5 mm-es átmérőjű. A legfeltűnőbb ismertetőjele a légpisztolynak, hogy az igazival ellentétben, van rajta a szánon elöl is ?felhúzáshoz? szükséges recézés, illetve a festés nem matt, továbbá nincs hüvelyvonója. Ezenkívül a CO2-pisztoly nehezebb (!) a valódinál, hiszen az éles fegyver alumíniumtokos.

A Walther CP88-at a németországi Arnsbergben, az UMAREX (a Walther új tulajdonosa) egyik üzemében gyártják. A Walther CP88 teljesen fémépítésű, noha az alkalmazott fém főleg spiáter, amely egy, a vasnál törékenyebb, de majdnem azonos sűrűségű cinkötvözet, de egy ilyen légfegyveren nincsenek nagy, dinamikus erőhatások (nincs mozgó szán), nincsenek nagy nyomások, tehát ez az anyag is megfelel, és sokkal jobb mint a más gyártók hasonló légfegyvereinél széles körben alkalmazott műanyagok. A kakas, az elsütőszerkezet egyes alkatrészei, és a cső acélból készül, és a cső természetesen huzagolt. Az általam használt Walther CP88 légpisztoly markolathéja műanyagból van, mely elég törékenynek tűnik, nem igazán érthető, hogy miért nem készítették vastagabb műanyagból vagy akár gumiból.

Lőeredmények

Ezeknek a fegyvereknek a legnagyobb előnyük az olcsó használat, tapasztalatok szerint egy, kb. 100 Ft-ba kerülő 12 grammos CO2-patronnal, a Walther CP88-cal 80?100 lövést lehet leadni (természetesen az első 50?60 lövés után érezhetően lecsökken a lövedéksebesség), a diaboló átlagosan 50 fillérbe kerül darabonként, így 2 forint alatt van egy lövés költsége, ehhez képest a legolcsóbb Flóbert lőszer is legalább ötször ennyibe kerül. Ezzel a fegyverrel szinte bárki megengedhet magának heti 200 lövést. Más hasonló légpisztolyok közel ugyanilyen teljesítmény mellett mindössze 50?60 lövést tudnak leadni, a Walther CP88 gáztakarékosságának az egyik oka, hogy a Walther gázvezető csövét rugóval szorítják a forgódobhoz, így minimális a gázveszteség.

A becsavart CO2-patron nyomását a Walther CP88 hetekig megtartja. A teszt során becsavartunk egy patront a Walther CP88-ba, majd kilőttünk belőle 2 tárat, vagyis 16 lövést. Ezek után 3 hétig pihent a fegyver, majd még 65 lövést sikerült leadnunk, mielőtt kiürült a patron. Összességében ez 81 db leadott lövést jelent. Kiemelkedő eredmény, hiszen sok más gyártó fegyverei napok alatt eleresztik a nyomást. Hozzá kell tennünk, hogy mindezt nem csak új tömítésekkel tudja a fegyver, mert a fenti kísérlet végrehajtása előtt már mintegy ötszáz lövés leadása megtörtént a légpisztolylyal. A lövedékek kezdősebessége függ a patron hőmérsékletétől, attól, hogy milyen régen csavartuk azt be, milyen lövedékkel lövünk stb. Az én Walther CP88-asomból kilőtt lövedék sebessé-gének megmérését Takáts László fegyvermesternek köszönhetem. A mért értékek 4″-es csőből, kb. 20 lövés leadása után lettek felvéve, és mind 113 és 117 m/s közé esett, amely elég közel van a gyártó által megadott 120 m/s-hoz. A 6″-es csövű változat gyári specifikáció szerint 130 m/s-ot tud.

A legjobb pontosságot a fegyverrel a spanyol GAMO Match lövedékkel sikerült elérni, ezzel mértük a sebességet is. A Walther CP88-asommal, rövid 4″-es csővel nem nagyon tudtam 3 cm-nél kisebb szórást elérni 10 méter távolságból, de egy nálam jobb szemű sporttárs 2 cm-es szórást is tudott folyamatosan produkálni a pisztolyommal, 8 lövésből. Ugyancsak képes arra, hogy állítható irányzékos, 6″-es csőhosszú Walther CP88-asával 1 cm-es szórást lőjön 8 lövésből, ami gyakorlatilag egyetlen összefüggő lukat jelent a lőlapon. Nekem is sikerült a hosszú csövű Walther CP88-sal 2 cm-es szórást elérnem. Kipróbáltam 25 méterre is, de ez eleve reménytelen eset, hiszen, mint az várható volt, a 8-a lőlapot ugyan eltalálták a lövések, de teljesen véletlenszerűen csapódtak be rajta. A Walther CP88 satuba fogva, 5 méterről gyakorlatilag ugyanabba a lukba küldi a lövedékeket.

Ezek a pontossági adatok egy drágább, hosszabb csövű versenypisztolynak is dicsőségére válhatnának. Annak ellenére, hogy tulajdonképpen ezeket a fegyvereket, nem is annyira a hagyományos pontlövészetre használják, hanem nagy kaliberű szolgálati/önvédelmi pisztolyokkal való lövészet gyakorlására, illetve IPSC-gyakorlatokra.
A fegyver sütése a hagyományos versenylégpisztolyokéhoz képest keményebb, az elsütési út is hosszabb, de ez a sütés még mindig igen jól érzékelhető, határozott, és állandó ponton következik be. Természetesen, komolyan célba lőni csak az elsütőbillentyű hátsó, single action helyzetéből érdemes, ilyenkor azonban minden lövés előtt fel kell húznunk a kakast. Revolverező (Double Action) elsütés ugyan nagyon könnyű, de feltétlenül leromlik a lőeredmény, mintegy kétszeresre nő a szórás.

Azt is észrevettem, hogy mintegy 500 lövés leadása után szükséges tisztítani a csövet, mert a rárakódó ólom lerontja a pontosságot, ehhez a tisztításhoz szerencsére nem szükséges szétszedni a fegyvert, hiszen csak a csövet kell pucolni, a csőtisztító kefének néhány óvatos húzásával. Néha előfordul, hogy ha rosszul töltjük be a lövedéket,vagyis elöl, vagy hátul kilóg a dobból, akkor attól az nem tud tovább fordulni, vagy csak nehezen. Ezt azonban megelőzhetjük, ha a tárat helyesen töltjük be, és ellenőrizhetjük, ha bebiztosítjuk a fegyvert, és néhányszor elhúzzuk az elsütőbillentyűt, ilyenkor az ugyanis csak a dobot forgatjuk meg, és okvetlenül kiderül ha nem jól töltöttük meg azt.

Az irányzék az alapmodellen hátul oldalban állítható, egy kis hernyócsavar kilazítása után eltolható, majd újra szorítható a csavar, ezzel lehet beállítani a kívánt helyre. A célgömb cserélhető. A légpisztoly, az eredeti, éles P88-hoz hasonlóan, igen kényelmes ergonómiai kialakítással, remek fogású markolattal készül, az irányzékok is igen jól láthatóak. Kisebb távolságon elég egyszerűen ?rábökni? a célpontra, és lőni, a találat rajta lesz a közepén. Ideális gyakorlófegyver rendőröknek.

Minden igényt kielégítő választék

A Walther CP88-nak sokféle kivitele létezik, 4″ és 6″ csővel, mindkét változat nikkelezett és fekete színben, fa-, illetve műanyag markolattal. Az extra felszerelések, kiegészítők listája is hoszszú. Felárral lehet venni nagyon komoly állítható hátsó irányzékot, többféle elektro-optikai irányzékot, ezek felszerelésére szolgáló sínekkel, tartókkal. A kétféle csőhosszból, egymásba alakításhoz szükséges készletek is kaphatóak. Azonban a kiegészítők ára meglehetősen borsos. Egy állítható hátsó irányzék 8?10 ezer forintba is belekerülhet. Ami viszont meglehetősen felháborító, hogy egy darab póttár legolcsóbban is csak 1200 forintért kapható, de mégis csak hármas csomagban árulják.

Minden Walther CP88-at, rendkívül esztétikus, kék színű, szivacsbélésű műanyag kofferben hoznak forgalomba, a dobozban találhatjuk meg az irányzék oldalban való állítására szolgáló, kisméretű, L-alakú csavarkulcsocskát, és egy darab póttárat, továbbá az angol, francia, német stb. nyelvű használati utasítást. Magyar nyelvű nincs, holott tudtommal kötelező adni minden tartós fogyasztási cikkhez, fegyverhez pedig különösen elvárható lenne.
Ezektől az apróbb bosszantó problémáktól függetlenül, azt hiszem a kínálatból mindenki kedvére összeállíthatja a neki tetsző Walther CP88-at, mindössze a pénztárcánk szab határt vágyainknak.

Mibe is kerül mindez?

A Walther CP88 szinte minden budapesti fegyverboltban megvásárolható, de helyenként ? 20% eltérés is lehet az árakban. Az legolcsóbb alapmodell a 4″ csövű fix irányzékos kivitel, műanyag markolattal 32?35 000 Ft-ba kerül, a 6″ csövű Competition modell pedig 42?45 ezer Ft-ért kerülhet a tulajdonunkba. Valószínűleg ezek az árak nagyon soknak tűnnek, de érdemes összehasonlítást tennünk, más gyártók műanyagból készült, sokkal gyengébb minőségű ?félautomata? légfegyverei sem sokkal olcsóbbak, hiszen 18?20 ezer forint körüli az áruk. Egy hagyományos, csőletörős 90 m/s lövedéksebességet produkálni képes orosz vagy kínai légpisztoly pedig 10 ezer forint feletti áron található csak a fegyverboltokban. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, akkor azt hiszem nyilvánvalóvá válik, hogy a Walther CP88 esetében megfelelő értéket kapunk a pénzünkért.

A Walther CP 88 (Walther CP 88 competition) műszaki adatai:

Kaliber: 4,5 mm/.177
Hossz: 180 mm (230 mm)
Csőhossz: 4″ (6″)
Tömeg: 1040 g (1150 g)
Tárkapacitás: 8 db
A fegyver 12 grammos CO2- (szén-dioxid-gázos) patronnal működik.
(zárójelben a nagyobb, 6″-os)

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás