A Glock-ok világa – – I. rész

A fémhüvelyes egyesített lőszer megalkotása óta semmi nem rendezte át úgy a maroklőfegyverek világát, mint a GLOCK pisztolyok megjelenése. Az osztrák fegyvergyártó pisztolya nemcsak az első kereskedelmileg sikeres műanyagtokos fegyver, hanem szerkezeti megoldásainak újszerűsége is forradalmi újdonságokat hordoz. Az utóbbi másfél évtizedben a GLOCK pisztolyok világszerte elterjedtek, és totálisan megváltoztatták a maroklőfegyverekről kialakított tervezési koncepciókat.

A műanyaggyár pisztolyt készít

1963-ban Gaston Glock megalapította cégét Ausztriában, mely olyan műanyag termékek gyártására szakosodott, melyekben acélbetétek helyezkednek el. 1970-79 közt kezdődnek el az osztrák katonai megrendelések, melyek keretében katonai késeket (FM 78), illetve repesz-, és gyakorló kézigránátok testét, és géppuskahevedert készítenek.

1980-ban meghívják a GLOCK céget az osztrák fegyveres erők új szolgálati oldalfegyverére kiírt tenderre. Ekkor kezdődik meg a GLOCK 17 pisztoly fejlesztése, mely 6 hónapig tart. Az új pisztoly végül is valami teljesen különleges lett, de ennek ellenére a teljes nemzetközi mezőnyt megverte a katonai csapatpróbák során. 1983-ban kezdődik az első 30 000 db GLOCK 17 legyártása az Bundesheer részére, ahol P80 néven kerül rendszeresítésre. 1984-ben rendszeresíti Norvégia is, mely NATO tagállam, így a fegyver bebizonyítja, hogy megfelel egy NATO-szabvány szerinti hadipisztollyal szemben támasztott követelményeknek is (a GLOCK 17 NATO rendszeresítési száma: 1005/25/133/6775).

1985-ben kezdődik az agresszív marketinggel egybekötött exporttevékenység polgári és rendvédelmi célokra. Ekkor röppennek fel a bulvársajtóban és hollywood-i akciófilmekben azok a ? sajnos máig élő ? félelmek, hogy a GLOCK pisztolyok ?műanyagból vannak?, és a repülőtéri fémkereső kapuk kicselezésével felvihetők a repülőgépekre. Ez természetesen egetverő ostobaság, hiszen a GLOCKok csöve, és szánja természetesen acélból van, tehát bármilyen fémkeresővel megtalálhatóak.
De még ez a GLOCK-ellenes hisztéria sem tudta megállítani a pisztolyok rohamos elterjedését, hiszen ? a GLOCK adatai szerint – mára az USA rendvédelmi szervezeteinek 60%-ánál van GLOCK pisztoly (vagy géppisztoly) rendszeresítve. Ez a 60% természetesen azért fenntartással kezelendő, hiszen ebben benne van sok kisváros sheriffje néhány emberével, és pl. a New York City Police Department is, több tízezer rendőrével. 1999-re körülbelül 500 000 db GLOCK pisztoly teljesít szolgálatot valamilyen fegyveres szervezetnél, és több millió darabot adtak el civil piacokra a világ 50 országában.

A cég első modellje a GLOCK 17 volt, 9 mm Parabellum kaliberben, mára azonban a cég már 33 különböző modellt kínál eladásra, nyolcféle pisztoly űrméretben. A GLOCK pisztolyai mind csak egyes lövésre alkalmasak, kivétel a cég egyik különleges fegyvere az 1987-ben kifejlesztett GLOCK 18, mely 9 mm Parabellum lőszerre szerkesztett géppisztoly. A szánon levő tűznemváltó karról ismerhető meg. Ez a fegyver a világ egyik legkisebb, legkönnyebb géppisztolya. 1997-ben jelentősen megújult a GLOCK pisztolyok alakja, a sima vonalú markolatot felváltotta az ujjaknak bemélyedésekkel ellátott. A nagyobb modelleken, a tok elején, a cső alatt, pedig megjelentek a szerelékek felrögzítésére készült sínek.

Az egyébként talán nem véletlen, hogy a fegyvergyártásban forradalmi változásokat hozó pisztolyt egy olyan cég hozta létre, melynek nem voltak előzetes tapasztalatai a fegyvertervezés/gyártás területén. A hagyományos, nagynevű gyártóktól már évtizedek óta nem láthattunk semmilyen sikeres újdonságot. Ezzel szemben az újonnan jötteknek ? így a GLOCKnak sem – nem kell semmiféle konvencióhoz ragaszkodni a tervezés során. A GLOCK tervezői nem azt vették figyelembe, hogy hogyan működnek a már ismert pisztolyok, hanem, azt hogy a pisztolynak hogyan kell viselkednie az emberi kézben.

A felhasznált anyagok ? a strapabíróság titka

A GLOCK 17 megjelenése előtt is voltak kísérletek arra, hogy lőfegyverek fődarabjait műanyagból készítsék, azonban ezek a próbálkozások nem eredményeztek valóban jól használható, nagy számban értékesíthető fegyvert.

A GLOCK 17 esetében nem csak a tok készült nagy szilárdságú kopolimerből, hanem a tártest, az irányzékok, sőt az elsütőszerkezet egy része is. Természetesen ez csak annak az óriási tapasztalatnak a felhasználásával lehetséges, amit Gaston Glock cége a fémbetétes műanyagszerkezetek előállítása során szerzett.

A műanyag tokkal szemben kezdetben rengeteg bizalmatlanság volt a fegyvervásárló közönség részéről (eltörik, meggörbül, megolvad stb.). Valóságban a műanyag tok tartósságban felülmúlja a hagyományos könnyűfém tokokat, és sokkalta könnyebb azoknál. Tehát állandó viselésre ideális. Ugyanakkor szinte teljesen érzéketlen a környezeti hatásokra, hidegben nem fagy hozzá a lövő keze, nyáron pedig nem forrósodik fel. A GLOCK pisztolyok esetében alkalmazott műanyag egyáltalán nem degradálódik (bomlik le) pl. fény hatására, nem veszti el a színét, nem érzékeny oldószerekre. Az acéltokokkal szemben nem rozsdásodik, karbantartást nem igényel (elég szappanos vízzel átmosni).

A tok anyaga a lövés közben termelődő magas hőmérsékletű égéstermék gázokkal nem érintkezik, meg nem olvadhat, már csak azért sem, mert a pisztoly ?40 és +200 celsius fok között garantáltan működőképes (más kérdés, hogy a felhasználó már nem lesz működőképes ilyenkor..). A műanyagtok rugalmassága miatt sokkal nagyobb mechanikai behatást képes elviselni, mint az acéltokok. A rugalmasság némileg csökkenti is a lövőre ható erőket, a GLOCK pisztolyokkal valamivel kellemesebb lőni, mint azonos súlyú és kaliberű alumíniumtokos fegyverekkel. A műanyagtok gyártása ráadásul igen gyors, és költséghatékony eljárás. A GLOCK pisztolyok tokja néhány perc alatt elkészül, míg a fegyver acél szánját 8 óra alatt forgácsolják ki számítógépvezérelt szerszámgépek egy acéltömbből.

Azt azért meg kell jegyezni, hogy bizonyos esetekben talán mégsem volt célszerű műanyagot használni a fegyver gyártásához. Az egyik ilyen a fegyver irányzéka, mely kiálló műanyag alkatrész révén néhány évi viseléstől nagyon meg szokott kopni, azonban ez relatíve nem nagy probléma, az irányzék olcsón cserélhető. A tárak ugyan fémbetétes műanyagból készültek, ennek ellenére 0 a fődarabok többszázezres élettartamához képest ? jóval kevesebb, ?csak? tizenegynéhányezer lövést bírnak ki.

A pisztoly nagyobb acél alkatrészei matt fekete színűek, egy ?Tenifer? nevű eljárással felületkezeltek. Ezen eljárás következtében a fém felületi keménysége 69 Rockwell lesz, mely alig kevesebb, mint az ipari gyémánté. A felület a keménysége mellett szinte teljesen korrózióálló, egy amerikai reklámszlogen szerint ?a GLOCKodat a mosogatógépedben is tisztíthatod?. A felhasznált kiváló anyagok miatt a GLOCK a hivatalos vásárlói felé 40 000 lövéses garanciát ad. Az osztrák Hirtenberger lőszergyártó egyik GLOCK 17 tesztpisztolya azonban 348 ezer lövést leadására is képes volt. A fegyveren csak az ütőszegrugót, helyretoló rugót, és tárakat kellett cserélni, a fődarabok (cső, tok, szán) működőképesek maradtak.

SAFE-ACTION

A XIX. század vége óta – amikor ez első öntöltő pisztolyok megjelentek ? a pisztolyok többsége valamilyen manuális biztosítóval volt ellátva, hiszen gyakran csak így lehetett megakadályozni az akaratlan elsütést. A manuális biztosító azonban ? életveszélyes módon – késedelmet okoz a fegyverhasználat előtt, sőt számtalan esetben a fegyver tulajdonosa stresszhelyzetben képtelen kibiztosítani a fegyvert, és emiatt esik támadás áldozatává. A GLOCK pisztolyok semmiféle külön ki/be kapcsolandó biztosítóval nem rendelkeznek, egy csőretöltött GLOCK az elsütőbillentyű elhúzásakor lőni fog. A külső manuális biztosító hiánya ellenére teljesen biztonságos a fegyver, melynek sajátos elsütőszerkezetét SAFE-ACTION néven reklámozza a cég.

A GLOCK elsütőszerkezete nem kakasos, mint a modern pisztolyok többségénél, hanem ütőszeges (striker) mechanizmusú. Az ütőszeg a fegyver csőretöltésekor nem feszül azonban meg teljesen, hanem csak fél-felhúzott állapotba kerül. Ugyanekkor az elsütőbillentyű is elülső (tüzelési) helyzetbe kerül, ez egyben a tűzkézség jelzésére is szolgál. Ha ekkor meghúzzuk az elsütőbillentyűt, akkor először a rajta levő kis billentyűbiztosítót fogja ujjunk aktiválni, majd annak benyomása után mozdul hátra az elsütőbillentyű. Mely teljesen felhúzott állapotába juttatja az ütőszeget, és ki is oldja azt. A hátramozgó elsütőbillentyű előzőleg kioldotta az ütőszegfuratot blokkoló ütőszegbiztosítót, így az előremozgó ütőszeg megütheti a csőretöltött lőszer csappantyúját, és bekövetkezik a lövés. Az egész szerkezetet blokkolja még a drop-safety, mely a leesés elleni további védelmet szolgálja, illetve van még a hagyományos automatikus biztosító, mely csak akkor engedi meg a lövés kiváltását, ha a szán teljesen elülső (zárolt) helyzetében van.

A fentiekből kiderül, hogy a GLOCK elsütőszerkezete milyen hihetetlenül biztonságos (SAFE), a fegyver ? megfelelő hordtokban – veszélytelenül viselhető csőretöltve, állandóan tűzkészen.
Az elsütőszerkezet átmenetet képez a single action és a double action only között, főként ami az elsütés erejét illeti. A GLOCK pisztolyoknak jellegzetesen nyúlós, lágy, de hosszú elsütésük van. Ez a GLOCK elsütőszerkezet tökéletes védelmet jelent a stressz hatására bekövetkező véletlen lövések ellen. Ugyanakkor mivel minden lövés leadásához azonos erő szükséges, a GLOCK pisztolyokra való kiképzés leegyszerűsödik, hiszen a lövőnek nem kell megszokni az átmenetet az első revolverező és a következő normál lövések között, mint a tradicionális DA/SA elsütőszerkezetű pisztolyok esetében. A fentiek mellet, azért van egy alapvető hátránya is a GLOCK elsütőszerkezetnek, miszerint az elsütő mechanizmus ismételt működéséhez a szánt hátra kell húzni kb. másfél centimétert (re-setting). Emiatt nincs lehetőség az esetlegesen elsőre el nem sült, csütörtököt mondott lőszerre rárevolverezni (mint hagyományos revolverező elsütőszerkezetű pisztolyoknál), hanem a szán hátrahúzásával új lőszert kell a csőbe juttatni.

A GLOCK pisztolyok SAFE-ACTION elsütőszerkezete azonban nem teljesen új ötlet, hanem az Osztrák-Magyar Monarchiában rendszeresített Roth M1907 pisztoly hasonló striker-típusú elsütésének modernizált változata. A SAFE-ACTION elsütőszerkezet működése, felépítése jóval egyszerűbb, mint a hagyományos kakasos megoldások esetén. Ennek, és a műanyagtoknak köszönhetően a GLOCK pisztolyok alkatrészeinek száma átlagosan mindöszsze fele annyi (33-34 db), mint a hagyományos öntöltő pisztolyoknak.

Zárolás, szétszedés, kezelőszervek

A GLOCK pisztolyok ? későbbiekben tárgyalandó 2 kivételtől eltekintve ? nagy teljesítményű pisztolylőszerekhez vannak tervezve. Ezek a lőszerek reteszelt zárszerkezetet követelnek meg. A GLOCK pisztolyok Browning-SIG-féle billenő csöves rövid csőhátrasiklásos megoldással készülnek, mely esetben a csőfar töltényűrblokkja reteszelődik a nagyméretű hüvelykivető nyílásba. Ma ez minősül a legkorszerűbb, legegyszerűbben gyártható, legmegbízhatóbb zárolási megoldásnak öntöltő pisztolyokon. A csőfar lebillenését a tokba épített acél vezetőpálya és a csőszakáll kapcsolódása vezérli.

A GLOCK pisztolyok csöve egy darabból készül (a hagyományos csőgyártási megoldás esetén a töltényűrt külön gyártják, és keményforrasztással rögzítik a csőhöz). A cső poligon huzagolású, tehát a csőben a huzagok átmenete nem sarkos, szögletes, hanem legömbölyített, így kisebb igénybevételnek vannak kitéve. A poligon GLOCK csövek élettartama igen nagy, azonban kielégítően csak köpenyelt lövedékekkel működik. Az öntött ólomlövedékek gyakran nem forognak a cső sekély poligon huzagaiban, hanem kenődnek. Ezáltal pontatlanul lehet csak ilyen lövedékkel szerelt lőszert lőni GLOCKokból, és a csövet fokozottan kell tisztítani. Ez a huzagolási megoldás nálunk sajnos nem jelent problémát, hiszen az lőszerújratöltés Magyarországon tilos, mégpedig ehhez alkalmaznak leggyakrabban ilyen lövedéket. Ma már sok cég gyárt a tengerentúlon a GLOCK pisztolyokhoz hagyományosan huzagolt váltócsöveket is.

A GLOCK pisztolyok részleges szétszerelése egyszerű. A töltetlenség ellenőrzése (tár ki, szánt hátrahúzni, töltényűrbe belenézni, kitapintani üres-e) után, a szán hátrahúzott állapotában le kell húzni a tokon, az elsütőbillentyű felett mindkét oldalon meglevő kis karocskát, majd előre kell engedni a szánt, és el kell csettinteni a fegyvert. A cső-szán-helyretolószerkezet egység ezután előre lehúzható a tokról. A lapos helyretoló rugót és a vele egybeszerelt műanyagból levő vezetőrúdját kiemelhetjük, majd ki lehet venni a csövet is. A GLOCK részeleges szétszerelésének eredménye 5 nagyobb darab: a tár, a tok, a szán, a cső, és a helyretolószerkezet. Ennél jobban tisztításhoz nem kell szétszerelni a fegyvert. A GLOCK összerakása még egyszerűbb: a cső-szán-helyretolószerkezet egységet egyszerűen fel kell csúsztatni a tokra. A fegyver további szétszereléséhez sem kell több, mint egyetlen szerszám, és a GLOCK fegyvermesteri tanfolyam is mindöszsze egy napig tart. Mindazonáltal nem tanácsos szerelgetni a GLOCK pisztolyokat házilag, mert ez a gyári garancia elvesztését okozhatja.

A GLOCK pisztolyok az egyszerű felépítés és a SAFE-ACTION elsütőszerkezet következtében kevesebb kezelőszervet tartalmaznak, mint hagyományos felépítésű társaik. Az elsütőbillentyű a szögletes, mutatóujjnak jó megtámasztást adó sátorvason belül van elhelyezve. Mivel a GLOCK pisztolyok esetében az elsütőszerkezet nem kakasos, így a kakasrugót nem a markolatban kellett elhelyezni, a markolat vékonyabb lehet. Ezért – az egy modell kivételével ? kétsoros tár ellenére kényelmes a fegyverek fogása kisebb kezűeknek is. A pisztoly szánja a tár kiürülése után hátul fennakad, a kisméretű külső szánakasztónak köszönhetően. A szánakasztó karja teljes egészében a műanyag tokon belül helyezkedik el, csak a nyomófelülete található meg a markolat felső részénél, baloldalt, hüvelykujjal könnyen elérhető helyen.

A tárkioldó a szokásos helyen, a sátorvas és a markolat találkozásánál levő nyomógomb, mely azonban műanyagból van, és téglalap keresztmetszetű. Érdemes megjegyezni, hogy a korai gyártású GLOCK 17 pisztolyok tárja a tárkioldó megnyomásakor nem esett ki szabadon, hanem ki kellett azokat húzni, ami lelassította a tárcserét. Az 80-as évek vége óta elkészült GLOCKok (vagyis a többség) tára szabadon kieső (drop-free) megoldással rögzítődik. A tárak testének hátulsó lapján nyílásokat találunk, számokkal, ezek mutatják mennyi lőszerünk maradt.
A GLOCK fegyver irányzékai, mint említettem műanyagból vannak, trapéz alakúak, a hátsó irányzék oldalban arrébb csúsztatható, ezek szolgálati/önvédelmi célokra megfelelőek, jól láthatóak. Amikor az USA-ba kívánták exportálni a fegyvert, akkor az nem felelt meg az importfegyverekre vonatkozó pontozási rendszernek. A pontszám növelése céljából terveztek egy műanyagból levő kompakt kis állítható nézőkét a GLOCK pisztolyokhoz. Mely szinte azonnal a legkedveltebb cserealkatrészszé vált a GLOCK tulajdonosok körében, hiszen sportcélokra jobban lehetett alkalmazni, és mérete miatt rejtve viselésre is kiváló.

Következik: GLOCK-ok, modellről modellre

Remélem a fenti általános leírásból kiderül, hogy mekkora újdonságot jelentettek a GLOCK pisztolyok technikai megoldásai, és egyszerű kezelhetőségük, megbízhatóságuk hogyan járult hozzá hihetetlen elterjedésükhöz. A jövő havi Kaliberben GLOCK pisztolyok széles típusválasztéka kerül részletes bemutatásra.

GLOCK pisztolyokkal foglalkozó Internetes oldalak:

http://www.glock.com
http://www.glockworld.com

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás