A legendás Walther PP és leszármazottai

A német Walther PP pisztoly talán az egyik legtöbbet másolt maroklőfegyver a fegyvergyártás történetében. Megjelenésekor újszerű megoldásai ámulatba ejtették a szaksajtót, és a fegyverbarátokat egyaránt. A PP pisztolyt a mai napig gyártják, mely gyorsan változó világunkban különleges értéket jelez. Ebben a cikkben az önvédelmi és rendőrségi pisztolyok terén forradalmi változásokat hozó fegyver történetével, szerkezetével kívánok foglalkozni.

Egy fegyvercsalád története és a történelem

A nevét viselő fegyvergyárat Carl Walther alapította 1886 őszén, a Németország északkeleti részén levő Zella Mehlisben. Carl Walther érdeklődésének homlokterébe az öntöltő pisztolyok fejlesztése került, 1908-ban jelent meg az első öntöltő fegyvere, a Walther Model 1, mely 6,35 mm Browning kaliberű volt. Carl Walther 1915-ös halála után fia, Fritz Walther vette át a cég vezetését. A cég ezután több öntöltő zsebpisztolyt is gyártott, melyek elismertek voltak kiváló minőségük miatt. De az igazi áttörést az 1929-es PP modell jelentette, mely a cég máig tartó világhírét megalapozta. A Walther PP-t, mint neve is mutatja rendőrségi pisztolynak szánták (Polizei Pistole), de gyakorlatilag korának minden polgári önvédelmi pisztolyát felülmúlta. A fegyver rendkívüli sikerét az akkoriban még öntöltő pisztolyokon újszerűnek számító DA/SA (revolverező) elsütőszerkezetének köszönhette. Emellett az első rangú minőségben elkészített pisztoly könnyen kezelhető, szétszedhető és biztonságos volt. 1931-ben még nagyobb sikert ért el a kisebb verziója, a PPK (Polizei Pistole Kriminal ? bűnügyi rendőrségi pisztoly) néven. A PP és a PPK akkor még csak a 7,65 mm Browning (.32ACP) űrméretben készült, a PP 8+1 darabos, a PPK 7+1-es kapacitással. A PPK-nak értelemszerűen rövidebb csöve és markolata van.

Az új Walther pisztolyok a legjobbkor jöttek az újrafegyverkező, háborúra készülő Németországnak. A Walther PP és PPK a Wehrmacht tisztjeinek, és a Luftwaffe repülőseinek kedvence lett. Bár nem tartozik ezen fegyverek történetének legfényesebb lapjai közé, de a náci párt vezetői, a Gestapo, és az SS is nagy mennyiségben használták ezeket a típusokat, illetve előszeretettel ajándékozták díszes kivitelű példányait. Adolf Hitler saját fegyvere is egy szériagyártású, 7,65 mm-es Walther PPK volt. A második világháború alatt szinte minden németek által megszállt ország fegyvergyárában gyártják, sokféle különböző néven, kivitelben (pl.: alumíniumtokkal, titán alkatrészekkel), természetesen hullámzó minőségben, gyakorlásra .22LR űrméretben is készült.

A háború alatt az amerikai katonák szokásos fegyvergyűjtő szenvedélyük keretében mindent hazavittek, ami érdekes volt, így a Walther PP és PPK pisztolyokat is. A háború után a népszerűvé váló pisztolyokat igen nagy számban exportálták az USA-ba, de leginkább az ott önvédelemre minimálisnak tekintett .380 ACP (9 mm Browning Short) kaliberben árulták. (PP 7+1, PPK 6+1 kapacitással). A háború végén a Walther gyár majdnem teljesen megsemmisült. Zella Mehlis pedig a szovjet megszállási övezetbe, a későbbi NDK területére került. A fegyvergyár újraszervezése Fritz Walther nevéhez fűződik, aki 1953-ban, az NSZK-beli Ulmban indította újra a gyártást. A németországi gyártás újraindításáig a francia Manurhin cég készítette a PP és PPK modelleket.
Az ötvenes-hatvanas években a fegyver népszerűségének hihetetlen lökést adtak a James Bond-könyvek és -filmek, hiszen a 007-es ügynök fegyvere legtöbbször egy 7,65-ös Walther PPK volt.

1967-ben elkészítették a népszerű fegyvercsalád legkisebb tagját, a Walther TPH-t (és TP-t, Taschen Pistole), mely egy .22 Long Rifle vagy 6,35 mm Browning (.25 ACP) kaliberű ?mellényzsebpisztoly?. A Walther-pisztolyok egyesült államokbeli karrierje 1968-ban megtört, amikor a fegyverellenes lobby nyomására módosították a National Firearms Actot (nemzeti lőfegyvertörvény). Ez a jogszabály szabályozza a fegyverek gyártását, kereskedelmét és importját szövetségi szinten. Ez a jogszabály a ?Saturday night special?-oknak (szombat esti pisztoly) nevezett olcsó fegyverkategória behozatalát korlátozandó egy pontrendszert állított fel, mely a fegyver kalibere, biztosítási rendszere, tömege alapján osztályozta a fegyvereket, és amely típusok nem értek el egy bizonyos pontszámot, azokat tilos az USA-ba importálni. Azt, hogy mekkora szakértelemmel hozták ? csekély szellemi képességekkel megáldott politikusok ? ezt a jogszabályt, mi sem mutatja jobban, mint hogy másfél évtizeddel később a Glock 17 (mely NATO-specifikációknak megfelelő hadipisztoly) is ?Saturday night special?-nak minősült? Az NFA pontrendszere alapján tehát nem lehetett többé polgári célokra az USA-ba importálni a PPK és TPH típusokat. Ennek köszönhető azonban a Walther PPK/S modell megalkotása, amely egy PPK szán és cső, egy PP tokon, és ami már megfelelt az importkritériumoknak. Ez a fegyver sokkal kényelmesebb fogású lett, mint a PPK, ugyanakkor megtartotta annak kompaktságát, rejthetőségét. Szép példa a PPK/S arra, hogy egy rossz törvény jó fegyvert is eredményezhet.

Természetesen a Walther USA-beli partnere, az Interarms a betiltás után folytatta a fegyveres szervezetek számára (law enforcement only) a PPK és TPH modellek behozatalát. Azonban a 80-as évek közepére a német márka (DM) felértékelődése miatt a behozott fegyverek nagyon megdrágultak, és elvesztették versenyképességüket az USA-ban. 1987-ben a virginiai Alexandriában licenc alapján elkezdték gyártani a PPK, PPK/S, TPH modelleket, jórészt precíziós öntvényekből, jóval alacsonyabb áron. Sajnálatos módon azonban a minőség a kezdeti néhány évben elég messze volt a német gyártmányoktól megszokottól, mára azonban ezek a problémák megszűntek.
A PP, P38, P5, P88, (P88 Compact) típusok előállítása továbbra is csak Németországban történt. A Walther céget az 1990-es évek elején megvásárolta az UMAREX vállalatcsoport, mely teljesen új és korszerű marketingstratégiával értékesíti a Walther fegyvereket. Az ő gyártási politikájuk egyik eleme az, hogy sok modellt külső beszállítókkal készíttett. Egy ilyen együttműködés terméke a Walther PPK/E, mely a FÉG továbbfejlesztett és módosított Walther-klónjait jelenti, melyeket itt gyártanak Budapesten.

A szerkezet ? nemes egyszerűség

A PP felépítése és szerkezete tökéletesen logikus és végiggondolt, a felhasználócentrikus fegyvertervezés iskolapéldája. Az alábbiakban az alapkivitelű PP szerkezetét mutatom be, a többi változaté is majdnem teljesen ilyen. A Walther PP és leszármazottai relatíve kis teljesítményű töltények kilövésére készültek, így szabad tömegzáras rendszerűek, fix csövesek. A helyretoló rugó a cső körül helyezkedik el, oly módon, hogy a szűkebbik fele a csőfar felé néz, ezért szétszereléskor leesni, elveszni nem tud. Ez a megoldás egy szolgálati pisztolyon nagyon célszerű, hiszen senki nem garantálja, hogy például egy lövészárokban tökéletes fényviszonyok lesznek a karbantartás elvégzésekor.

A Walther PP csöve hátrafele kiüthető a fészkéből, tehát szükség esetén aránylag könnyen cserélhető. A cső egyébként különösen jó minőségű a 7,65 mm-es csövek közt, a háború után ez a kaliber szinte már csak polgári célokra készült, a gyártók alig fordítottak figyelmet a minőségre.
A pisztoly részleges szétszedése rendkívül egyszerű, tulajdonképpen nincs is ennél egyszerűbben szétszerelhető öntöltő maroklőfegyver. A töltetlenség ellenőrzése után a sátorvas elülső részét lefelé kihúzzuk a tokból. Mutatóujjunkkal oldalra kiakasztva tartjuk, a szánt hátrahúzzuk teljesen, majd felfelé húzzuk és előreengedjük. Ezután a szánt elöl lehúzhatjuk a csőről. A fegyver karbantartása, tisztítása elvégezhető. A szétszedett fegyver a tárral együtt mindössze 3 db alkatrészt jelent, nem kell aggódni esetlegesen elvesző kisebb alkatrészek miatt. Hosszabb viselés esetén azonban feltétlenül ajánlom a markolathéjak lecsavarozását, mert alatta nagyon sok szennyezés megülhet. A fegyver szánjában kap helyet a repülő ütőszeg, mely a mai FÉG-klónoktól eltérően nem rendelkezik passzív ütőszeg-biztosítással. Ez nem feltétlenül jelent veszélyforrást, a csőre töltött, kibiztosított fegyvernek igen nagy sebességgel kell ahhoz csőtorkolatra esnie, hogy elsülés következzen be.
Egy jó pisztolytáskában biztonságosan hordható tűzkészen (csőre töltve, fesztelenítve, kibiztosítva) a PP. Az ütőszeg felett van a csőretöltés-jelző, mely egy rugó által előrenyomott rúd, mely benyúlik a töltényűrbe.
A csőre töltött töltény feneke ennek a rúdnak a végét nyomja ki a szán végén, a kakas felett. A kakas tetején éppen ezért egy kis U-alakú kimarás található, ahova a csőretöltés-jelző rúd vége ki tud lógni. A rúd végét akár sötétben is könnyű kitapintani, így könnyedén meg lehet győződni a fegyver állapotáról. A második világháború vége felé gyártott példányokon takarékosság miatt elhagyták a csőretöltés-jelzőt.

Elsütőszerkezet, kezelőszervek

Mint már korábban jeleztem, a Walther PP volt az első üzletileg sikeres, revolverező elsütőszerkezettel szerelt öntöltő pisztoly, melyet valóban veszélytelenül lehet tűzkész állapotban hordani. A fegyveren alkalmazott doble action / single action megoldást találjuk a modern pisztolyok többségénél meg. A fesztelenített kakast az elsütőbillentyű egy, a fegyver tokjának jobb oldalán elhelyezett kar segítségével húzza fel, majd a kakas kiakadva előrecsap és elsüti a pisztolyt. A szán hátrasiklása közben felhúzza a kakast, így minden további lövés single action lesz. A kakas persze felhúzható az első lövéshez kézzel is, de ez éles szituációban ellenjavallott, a stressz hatására bekövetkező véletlen elsütés bekövetkezésének elkerülése végett. A revolverező elsütőszerkezethez alkalmazkodik a Walther PP biztosítása is. A biztosítókar a szánon helyezkedik el, a maga korában óriási újdonság volt, hogy bebiztosítva feszteleníti is a kakast. A kibiztosított állapotban a forgó biztosítónak a szán bal oldalán levő karja felfele van fordítva (a csővel párhuzamos állás), ezt a helyzetet egy piros pötty láthatóvá válása is jelzi. A fesztelenítéskor (biztosításkor) az elsütőbillentyű hátsó helyzetében marad, csak kibiztosításkor mozdul előre. A biztosító egy átlagos kézméret esetén hüvelykujjal kényelmesen kezelhető. Érdekességként meg kell említeni, hogy a nullszériás példányokon még tokon elhelyezett biztosító volt.

A fegyver tárkioldó gombja bal oldalt, a markolat felső részénél, közvetlenül a szán alatt van. Ebben a kis ?zugban? szinte kizárt, hogy bármi is véletlenül megnyomja a gombot, és kiessen a tár. Ugyanakkor hüvelykujjal könnyen kezelhető. A tár természetesen egysoros, oldalán nyílásokkal a tárban levő töltények számának ellenőrzésére. A tár adogatólemeze a kiürüléskor felnyomja a tok bal oldalán, belül levő szánakasztó kart. A szánakasztó kívülről nem működtethető, az új, teli tár behelyezése után a szán kissé hátrahúzása, majd elengedése után tölthető csőre a pisztoly. Sokan felróják ezt a PP hibájának, hiszen ez a működtetési mód lelassítja az újratöltést. Azonban a tervezésnél az elsődleges szempont egy sima profilú, jól rejthető, könnyen előrántható rendőrségi, illetve önvédelmi fegyver létrehozása volt. A dél-koreai Daewoo gyárt egy Walther PP-másolatot külső szánakasztóval, mely alaposan megbontja a fegyver esztétikai egyensúlyát, és kiszélesíti a fegyvert.

Lövészet

A Walther PP elsősorban rendőrségi pisztolynak, és nem sportfegyvernek készült, ennek
ellenére a rögzített csöves konstrukciónak, és a kivételesen precíz elkészítési minőségnek köszönhetően igen pontos és megbízható fegyver. A saját tesztjeimet egy 1940-es gyártású 7,65 mm-es Walther PP pisztollyal végeztem. A kis teljesítményű 7,65 mm Browning lőszer a kis fegyvertömeg miatt érezhető, de nem kényelmetlen mértékű felcsapást produkál. Egy 9×18 Makarov kaliberű PA-63 (ugyancsak PP-klón) sokkalta kellemetlenebb hátracsapást okoz. A lövőnek a markolat felső részéről hiányzik egy hódfarkszerű nyúlvány, mert a szán néha belever a hüvelyk- és mutatóujj közti részbe. A Walther PP-t mindenképpen határozottan kell megfogni, ekkor minden lövés a 8-a típusú lőlap feketéjébe küldhető 25 méterről. Nagyon kell figyelni a sütésre is, mely szolgálati fegyverhez méltóan kemény, pattogós, könnyű sütési hibákat elkövetni. Azonban arra, amire tervezték a fegyvert, több, mint kiváló. Tokból előrántott pisztolyból 7 méterről 4 másodperc alatt kilőve 9 lövést, mind a 8-as körön belülre ment. Kivéve a kissé följebb becsapódott első,
revolverezve leadott lövést.

A könnyű előránthatóság szempontjának alárendelve meglehetősen kisméretű irányzékok kaptak helyet a PP-n. Zavaró az is, hogy míg a mai pisztolyok többségénél a nézőke ?kivágása? szögletes, az öreg PP-n U-alakú. A mai gyártású PP-ken és leszármazottain már nagyobb méretű, jobban látható nézőke található. A nézőke oldalba ütögetéssel állítható. A szán tetején levő recézett sínecske segíti a gyors célra vezetést. A tárakon található fenéklemez lehet lapos vagy ujjtámaszos kialakítású, ez utóbbi stabilabb megfogást tesz lehetővé. A PP tökéletesen működik a magyar FÉG 48M pisztoly tárjával, melynek igen nagy méretű ujjtámasza van. A markolat egyébként kényelmes fogású, az egysoros tár miatt kis kezűek számára is könynyen elérhető az elsütőbillentyű és a többi kezelőszerv.

Különbségek a változatok között

Az alábbiakban leírom a különböző Walther PP-leszármazottak és -változatok közti fontosabb különbségeket, technikai paramétereket.

Walther PP

A legnagyobb méretű alapváltozat 1929-ben jelent meg. Csak acéltokos kialakításban készül. Csak kékített felületkezeléssel gyártották és gyártják sorozatban. Eredetileg 7,65 mm Browning (.32 ACP) lőszerre tervezték, azonban annak megállítóereje meglehetősen csekély. A nagy sebességű és kis tömegű lövedék csak átszalad a célszemélyen anélkül, hogy energiáját (kb. 250 J) átadná neki. A továbbhaladó lövedék ráadásul a vétleneket is veszélyeztetheti. Csak valamilyen szétnyíló (JHP, LFN, prefragmented) szerkezetű lövedék alkalmazásával érhető el elfogadható eredmény ettől a kalibertől. Csakhogy az ilyen kialakítású lőszer önvédelmi használata nálunk ? érthetetlen, és közveszélyes módon ? tiltott, ezért ez a kaliber nem igazán ajánlható. Már teljes köpenyes lövedékkel is sokkal jobb stophatással rendelkezik a 9 mm Browning Short (.380 ACP) lőszer, melyet a Walther PP kissé megerősített változatában is alkalmaznak. A termelés többsége a második világháború óta a nagyobb kaliberben készül, ezért mára darabszámban kisebbségbe kerültek az eredeti, 7,65 mm űrméretű Walther PP-k a több millió legyártott példányon belül.

Gyakorlófegyverként a PP-ből és a PPK-ból is jelentős mennyiséget gyártottak a népszerű .22 Long Rifle lőszerre. A peremgyújtású lőszert lövő változatokról a csőretöltés-jelző természetesen hiányzik, hiszen véletlen elsülést okozhatna. Akármilyen hihetetlen, de az ötvenes években ezt a kis kaliberű változatot rendszeresítette egy afrikai fejlődő ország hadserege.

Technikai adatok

Kaliber: 7,65 mm Browning, 9 mm Browning Short
Hossz: 172 mm
Csőhossz: 98 mm
Magasság: 108 mm
Szélesség: 27,5 mm
Tömeg: 680 gramm, 775 gramm
Tárkapacitás: 8 db, 7 db
Walther PPK

Walther PPK

A PP rövidebb markolattal, csővel, és szánnal készülő változata, 1931-ben jelent meg. Szerkezetileg azonos a PP-vel, de a markolathéja azéval ellentétben körbeöleli a markolatot hátulról is. A markolathéj funkcionál a kakasrugó házaként is. A PPK markolathéjai fekete vagy barna színű műanyagból készültek. A Walther PPK az amerikai gyártás során készül rozsdamentes acél kivitelben is. A második világháború előtt és alatt gyártott PPK modellek hátsó irányzéka a tok anyagából lett kiforgácsolva, később áttértek a nézőke külön alkatrészként való beszerelésére.

Technikai adatok

Kaliber: 7,65 mm Browning, 9 mm Browning Short
Hossz: 155 mm
Csőhossz: 86 mm
Magasság: 102 mm
Szélesség: 27,5 mm
Tömeg: 570 gramm , 651 gramm
Tárkapacitás: 7 db, 6 db

Walther PPK/S

Öszvérmodell: a PP nagyobb tokjának összeépítése a PPK rövid csövével és szánjával. Az Egyesült Államokban ez a legnépszerűbb, legelterjedtebb kivitel. Eredetileg is .380 ACP űrméretre tervezték, de gyártják .32 ACP kaliberben is. Az USA-beli gyártmányok készülnek rozsdamentes acélból is, illetve 2-Tone kivitelben, kékített tokkal, és stainless szánnal.

Technikai adatok

Kaliber: 7,65 mm Browning, 9 mm Browning Short
Hossz: 155 mm
Csőhossz: 86 mm
Magasság: 108 mm
Szélesség: 27,5 mm
Tömeg: 713 gramm
Tárkapacitás: 8 db, 7 db

Walther TP, TPH

A TPH zsebpisztoly a legkisebb az azonos szerkezetet használó Walther pisztolyok sorában. Ez a modell .22 Long Rifle és .25 ACP (6,35 mm Browning) kaliberben készül. Ezek a lőszerek önvédelemre elégtelen teljesítményűek, megállítóerejük jelentéktelen, inkább sok lövésnek gyors kilövésében bízhat az ilyen lőszert lövő fegyver tulajdonosa. A .22 Long Rifle esetében valamivel jobb a helyzet, hiszen a modern hipervelocity lőszerek fúrt hegyű ólomlövedékeikkel már hatékonyabbak, ráadásul a .22 LR lőszerekkel a gyakorlás is olcsó. Ez a kaliber azonban önvédelemre Magyarországon nem tartható. A TPH pisztolyt nem is igazán elsődleges önvédelmi fegyver szerepkörre, hanem tartalékfegyvernek szánták. A TPH-t gyártják kékített és rozsdamentes acél kivitelben. Tokja alumínium vagy acél. A TP modellt 1962?1970-ig gyártották, kis számban. Ez a fegyver ugyanolyan mint a TPH, csak a kakasa rejtett volt.

A TPH egyik verziója sem rendelkezik csőretöltés-jelzővel és a tárkioldó átkerült a markolat aljára, mely jelentősen lelassítja a tárcserét. Megítélésem szerint a Walther TPH az egyik legszebb és legkényelmesebb fogású ilyen méretű és kaliberű fegyver.
Technikai adatok

Kaliber: 6,35 mm Browning, .22 Long Rifle
Hossz: 136 mm
Csőhossz: 72 mm
Magasság: 92 mm
Szélesség: 23 mm
Tömeg: 430 gramm, 440 gramm
Tárkapacitás: 6 db, 6 db

A legenda ma is él

A Walther PP és a fentiekben ismertetett leszármazottai a mai napig közkedvelt önvédelmi fegyverek, noha rendőrségi célokra már csak tartalék fegyverként alkalmazzák őket. Népszerűségüket nagymértékben annak is köszönhetik, hogy ezen fegyverek megjelenése rendkívül esztétikus, letisztult, funkcionális vonalaik mindenfajta felesleges díszítményt nélkülöznek. Jellegzetes sziluettjük több tucat filmben felismerhető, a Walther PP és PPK neve legendává vált, ma minden hasonló fegyver vizsgálatakor ezeket tekintik etalonnak. A sokféle kivitel és a történelmi vonatkozások miatt rengetegen foglalkoznak világszerte a Walther ezen pisztolycsaládjának gyűjtésével (természetesen Magyarországon erre sincs mód). Áruk meglehetősen magas, az Egyesült Államokban az ottani gyártású modellek 450?550 USD közti áron kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, a német gyártású PP katalógusára 999 dollár. A jó állapotú használt modellek is 300?400 dolláros kategóriában mozognak. Magyarországon a használt példányokhoz jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni.

A Walther USA-beli forgalmazójának, gyártójának honlapja:
http://www.waltherusa.com

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás