Glock 34 – Praktikus és taktikus

A viccesen rímelő cím nem az én érdemem, hiszen maga az osztrák gyártó nevezte így el a Glock 34 és 35 típusokat: Tactical/Practical. Ez a név egyben mutatja, hogy valódi ?multiszerszámmal? van dolgunk, a Glock 34 többféle felhasználási célra is megfelelő pisztoly, ami darabszám-korlátozással megvert országokban kifejezetten előnyös.

 

Méretek egymáshoz képest

A 9 mm Luger kaliberű Glockok ötféle méretben készülnek. A szubkompakt Glock 26 a legkisebb, a ?bébi-Glock?, a G19 a kompakt méretű, az ősmodell G17 pedig a teljes méretű szolgálati fegyver. A leghosszabb a kifejezetten sportcélú, 6″-es csövű G17L. A G17 és a G17L közti méretű cikkünk szereplője, a Glock 34, csőhossza 5,3 hüvelyk.
Az összes 9 mm Luger kaliberű Glocknak megvan az ugyanolyan méretű, de .40 Smith & Wesson kaliberű párja, a Glock 34 esetében ez a G35.

Méretek másokhoz képest

A Glock 34 tehát relatíve nagyméretű az osztrák műanyagtokosok között, azonban ha melléteszünk más fegyvereket, egyből kiderül, hogy egészen más a leányzó fekvése.
A Glock 34 207 mm hosszú és 650 gramm üresen, egy Beretta M92F 211 mm és 915 gramm, egy Colt M1911 216 mm/1080 g, a jelenlegi magyar szolgálati pisztoly, a P9RC M96 203 mm/1000 g. Az összehasonlítás fairnek tekinthető, hiszen a Glockok megjelenésekor az M92 és az M1911 is több államban rendszeresített hadipisztoly volt.
Azonban, hogy egy modern műanyag tokos vetélytársat is nézzünk: a HK USP P8 194 mm hosszú és 720 gramm üresen.
Látható, hogy mindegyik nehezebb, és többségük hosszabb, vagy alig rövidebb a Glocknál, és tárkapacitása mindegyiknek kevesebb, különösen, ha a plusz 2-es tárfeneket alkalmazzuk.

Univerzalitás

A Glock 34 tehát még elég kicsi és pláne könnyű ahhoz, hogy egész nap rejtve viselje valaki önvédelmi fegyvernek ? magam is ?felpróbáltam? egy Fobus tokban fél napig az irodában. A klasszikus fémtokos modellekkel szemben nyilvánvaló az előny, ha nyíltan viselik szolgálati pisztolynak. Az USA-ban több rendőri szerv is rendszerbe állította a G34 vagy G35 típust általános oldalfegyverként, illetve SWAT-teamek fegyverzetében entry gunként. Az amerikai Bar-Sto csőgyártó menetes végű, hangtompítóhoz való cserecsövet is kínál a G34-hez.
A gyári szereléksínt fegyverlámpával ellátva lakásvédelmi pisztolynak is elfogadható választás a tengerentúlon.
A Glock 34 és 35 következő felhasználási területe a sportlövészet. Nem véletlen tehát a G17L-nél kisebb méret, a Practical/Tactical szériát úgy tervezték meg, hogy passzoljon az IPSC- és az IDPA-szabálykönyvek által előírt dobozokba. (Dobozméretek: IPSC standard: 225x150x45 mm, IDPA Stock Service Pistol: 222x152x41 mm.) A Glock házi versenyzője, Dave Sevigny Glock 34 és 35 pisztolyokkal több kategóriában is végigverte már a mezőnyt. A dinamikus lövészszámoknál kifejezett előny a fegyver hosszabb csöve és az ezzel előbbre vándorló súlypont, ezzel a kisebb hátrarúgás a standard méretű modellekhez képest.
Mivel gyárilag egy állítható műanyag nézőkével szerelik, így valamilyen korlátozott ? amatőr ? szinten pontlövészetre is alkalmas, a hosszabbításhoz szükséges minősítés könnyedén meglőhető vele. Pontlövészetre a .40 S & W kaliberű verzió már nem szabályos, így az minálunk kevésbé praktikus választás (és a lőszerújratöltés tilalma okán költségesebb is etetni).

Aprócska módosítások

A Glock 34 esetében számos apróbb eltérés adódik a jól ismert alapmodellhez, a Glock 17-hez képest. Az állítható, de sajnálatosan továbbra is kopó/törő műanyagból levő nézőke már említésre került. A tárkioldó gomb is növelt méretű, jobban kilóg a markolat síkjából. Ez a merev műanyag tokban hordva, abból rántva nem okozott semmiféle problémát, nem oldott ki magától. Ellenben ha bal kézből lőttem, akkor a szögletes kezelőszerv vágta a mutatóujj tövét. Egy egyszerű smirglipapírral lehet ezen segíteni, de a ?Glock Perfection?-be ennek nem kellene beleférnie. A tár a tesztfegyverünkön már az újfajta kétkezes tárkioldóhoz volt való (középen rögzítő bemélyedés). Az új tárak a régi pisztolyokban használhatóak az új pisztolyok viszont nem fogják tudni használni a régi tárakat. A kétkezes tárkioldó a forgalmazó tájékoztatása szerint csak gyári extraként rendelhető opció lesz. Kettőezerhétben. Hmm.
Érdekes egyébként megfigyelni, hogy minél újabb gyártásúak a Glock-tárak, annál több bennük az acélbetét, ami remélhetőleg pozitívan kihat az élettartamra is. A szánakasztó kar is növelt méretű ? hátrafele áll egy kis nyúlvány ?, ami kifejezetten pozitív változás. Eléggé belesimul a fegyverbe ahhoz, hogy semmiféle kényelmetlenséget ne okozzon, ugyanakkor hüvelykujjal könnyedén kezelhető. Nem véletlen, hogy az FBI az összes általa vásárolt Glockot ilyen szánakasztóval rendelte meg. Az más kérdés, hogy a szánakasztó sem kétkezes, és a markolat kerületének variálására is csak a fűrész és a reszelő a megfelelő eszköz.
A Glock 17-hez képest a legnyilvánvalóbb eltérés persze a hosszabb cső és szán ? a hosszabb cső a G17 rövidebb szánjával összeszerelhető egyébként. Ugyanakkor a G34 megtartotta a 17-es helyretoló rugóját és annak vezetőrúdját, így a hosszabb G34-cső alatt szemből mintegy ?második? csövet látunk, hiszen a vezetőrúd nem ér ki a szán elejéig.
Ez lehetővé teszi az amerikai M1911-fanok által oly kedvelt press-checket, tehát, amikor a töltényűr töltöttségét a szán kismértékű hátranyomásával ellenőrzik. Mivel ilyenkor gyakran a hüvelykujj meg a sátorvasba kerül beakasztásra, erről a macsó mozdulatról az elemi biztonsági szabályok értelmében célszerű lemondani.
A szán elülső részének alján levő furat értelmén először gondolkodtam, aztán rájöttem, hogy a célgömb cseréjéhez szolgál szerelőnyílásként.
A szán tetején levő hatalmas nyílás kissé rejtélyesebb, hiszen ez a típus nem készül kompenzátoros csővel.
A legvalószínűbb, hogy a szán össztömegét csökkentették ily módon, de jótékonyan hathat a folyamatos tüzelés mellett felhevült cső hűtésére is. A nyíláson persze mindenféle szennyeződés is beeshet a fegyverbe, még szerencse, hogy a Glockok nem éppen a szennyeződés-érzékenységükről ismertek.
A Glockokról sokáig el lehetett mondani Henry Ford sokat idézett mondását, miszerint mindenki olyan színűt választhat, amilyet akar, feltéve, ha az a fekete. A Glock 34 azonban olívzöld műanyag tokkal is rendelhető militáns lelkivilágúak számára.

Aki egy Glockot látott belülről…

…az mindet látta. Ennek ellenére érdemes pár mondatban megismételni amit ezen fegyverek műszaki felépítéséről tudni érdemes.
A Glock 34 rövid csőhátrasiklással (Browning?SIG-rendszer) reteszelt öntöltő rövid lőfegyver. A pisztoly tokja nagy szilárdságú kopolimer műanyag, benne acélbetétekkel a szánvezető léceknél és a csőszakállba kapcsolódó ferde kireteszelésvezérlő pályánál. A Glock 34 csöve poligonhuzagolású, köpenyeletlen ólomlövedék nem javasolt.
A Glock pisztolyok elsütőszerkezete Safe Action fantázianévre hallgat, lényegében egy kakas nélküli, ütőszegtípusú elsütőszerkezet. Ennél a csőre töltéskor csak előfeszített helyzetbe kerül az ütőszeg, és az elsütőbillentyű hosszú meghúzásával feszítjük meg teljesen és oldjuk le. Az egykori osztrák?magyar Roth?Steyr pisztoly elsütőszerkezete ez, valahol single action és a double action only között. Nagy előnye a minden lövésnél azonos elsütőerő. A Glockok kifejezetten biztonságosak, számos passzív biztosítórendszert találunk, melyek közül legjobban szem előtt az elsütőbillentyűbe épített kis biztosítókarocska van. Ezt is azonban a lövő kéz mutatóujja automatikusan megnyomja, tehát külső manuális biztosító nincsen a Glockokon. A Glockok részleges szétszerelése pofonegyszerű, ami a konstrukció komoly előnye. A hivatalos verzió szerint a töltetlenség ellenőrzése után a szánt kissé hátrahúzzuk (megfeszítjük az elsütőszerkezetet), a szétszedőkart (sátorvas felett a tokon) lehúzzuk, majd elcsettintve a fegyvert a szerelt szán lehúzható előre.
Én azonban inkább azt javaslom, hogy a töltetlenség ellenőrzése után még akasszuk hátra a szánt a szánakasztóval, ekkor mintegy második körben ellenőrizhetjük a csőre töltöttséget. És azután fogjunk csak a további lépésekhez, mert az elsütőszerkezet működtetése ugye elkerülhetetlen a művelet során. A tesztelt példány szétszedése során az összes fődarabon megtalálható ? a tok elején ? acéllemezbe ütött gyári számon kívül mindenféle számokat is találtam, ezek pontos jelentését nem tudom mire vélni. Remélhetőleg egyetlen ?túlképzett? igazgatásrendészeti dolgozó sem fogja ezeket írni az engedélybe.

Problémamentes lövészet

A tesztelt, vadonatúj Glock 34-esből 170 lövést adtunk le, ebből 120 db MFS 8 gramm FMJ ogivállövedékes, és 50 db Fiocchi 8 grammos FMJ csonka kúp alakú lövedékes lőszer volt.
Ez utóbbi jól szimulálja formájával a mifelénk önvédelmi célra tilos, szolgálatira meg ? bűnös módon ? még mindig nem rendszeresített JHP (köpenyelt, üreges hegyű) lövedékek alakját.
Mint az egy Glocktól elvárható, semmiféle akadály nem volt egyik lőszerrel sem. A lövészet során pedig volt egészen laza megfogás, egykezes, sőt gyengébb kezes lövészet is, de teljesen eseménymentesen.
A pisztoly gyári beállítások mellett lefele hordott ? nem én rángattam be, a másik tesztelő kezében pontosan ugyanezt tette a fegyver. Az irányzékokat nem babráltuk, alapvetően arra voltam kíváncsi milyen szórást lehet lőni. 25 méterről szabad kézből is könnyedén a 8-a lőlap 8-as körénél kisebb 10 lövés szórása, és olyan 6?7 centis ötlövéses szórás sem volt ritka.
A gyártó katalógusa alapján a Practical/Tactical és a G17L modellek sütési ereje könnyebb, mint a normál G17-eseknek, de tesztfegyverünkön ez nem érződött. Kontrollképpen a lőtéren jelenlevő két, aránylag friss gyártású Glock 17-esével is összevetettem a sütést és semmi érdemi különbséget nem tapasztaltam: ugyanaz a jól ismert nyúlós, de megszokható érzés.
A Glock 34 persze igazán a 8?10 méteres gyors tüzelésben ? anatómiai lőlapra ? tűnt ki. Két kézzel stabilan megfogva szinte csak locsolni kellett vele, a hátrarúgás annyira kellemesen uralható. 10 méterről anatómiai lőlap fejére lőve 5 lövést kevesebb, mint 1 lövés/másodperc sebességgel, nagyon kellemes 6 centis szórást hoztam össze, tehát mondjuk a rendőrnek egy lövedékálló mellényes bankrabló sem okozhat túl nagy fejfájást, éppen ellenkezőleg. A balkezes lövésnél mint már említettem, a tárkioldó fájdalmasan nyomta a kezem, talán ezért is lettek pocsékak eredményeim… meg mert még sokkal többet kéne gyakorolni a gyengébb kézzel való lövészetet.
A tárcsere kipróbálásakor ? nem hátraakadt szánnál ? sikerült egyszer a padlóra ejteni a 17-es telire töltött tárat a fegyverből. Itt is figyelni kell tehát, hogy teljes kapacitásra töltött tárat nagyon erősen kell helyére rakni, és nem árt ráütni az aljára egy jókorát.
A Glock 17-tel azonos markolat nekem még éppen kényelmes, nálam kisebb kezű lövőnek már nem az, fogásra amúgy magam is a kompakt G19 méretét tartom a legjobbnak. Ideje lenne már moduláris, testre szabható markolatkiképzést kínálni a Glocknak is, minden műanyag tokos versenytársnál (P99, M & P, sigpro, P2000/P30) évek óta megvan ez. És nem extraként, hanem alapárban.
A Fobus paddle tokból jó néhány, rántással egybekötött duplát is elvégeztem, érzésem szerint a hosszabb szán miatt semmilyen hátrány nem képződött. A hosszabb cső viszont jótékonyan hat a lövedéksebességre, szakirodalmi adatok szerint kb. 2?5% a lövedéksebesség növekedés a G17-hez képest. Tehát ha például ledöntendő fémcélok ellen indul a sportlövő, akkor ez kifejezetten előny lehet. Másik felhasználási területet nézve pedig a gyorsabban becsapódó lövedék jobban gombásodik fel.

Ízlés kérdése

A Glockok formaterve van, akinek bejön, van, akinek nem. Mindenesetre kiváló példa arra, hogy egy szál derékszögű vonalzó segítségével millió-számra eladható terméket lehet összehozni.
Magam részéről a Glockokat nem azért becsülöm, mert szépek, hanem mert jellemzően megbízhatóak és tartósak.
A kipróbált Glock 34-es ezek mellé még igen széles körű felhasználhatóságot is lehetővé tesz, így sokaknak lehet ez az ideális választás Magyarországon. Ráadásul itthon vagy külföldön irdatlan mennyiségű és változatosságú kiegészítő is beszerezhető hozzá. Mindehhez képest kifejezetten versenyképes, 200 ezer forint körüli árakon szerezhető be.
Más kérdés, hogy igazán aprónak tűnő fejlesztésekkel ? kétkezesség, moduláris markolat, acélirányzékok ? valóban el lehetne érni az olyan sokat reklámozott ?Glock-tökéletességet?.

Glock a neten:
www.glock.com
www.glock.hu

(Köszönjük a tesztfegyver biztosítását a Glock hazai importőrének, az M-Zero fegyverboltnak!)

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás