Heckler und Koch P30 – Testre szabható vámospisztoly

A Heckler und Koch szolgálati célú műanyag tokos öntöltői az utóbbi tizenegynéhány évben folyamatosan vesztik el a szögletes-drabális jellegüket. Az egyre javuló ergonómiát aztán rendre komoly rendvédelmi megrendelések követik. A most bemutatásra kerülő HK P30-ból is 14 ezer darabot rendszeresítettek a német vám- és penzügyőrszervek.

3 év alatt jutott ide

A HK P30 pisztolyról egy 3 évvel ezelőtti haditechnikai kiállításról (Milipol, Párizs) szivárogtak ki képek először, ezeket persze lelkes HK-rajongók egyből töltötték fel netes oldalakra. A képek alapján sokan nem értették, hogy nem sokkal a P2000 bevezetése után mi is itt az újdonság, az olaszos formatervűnek tűnő markolaton kívül. Ekkor azonban még P3000-nek hívták a pisztolyt, ami logikus folytatása a P2000-es szériának.
Aztán a tavalyi IWA-kiállításon már kézbe is vehettük ? pult alól kivéve ?
a fegyvert, melyet már csak P30-nak hívtak (ismét egy totálisan fantáziátlan német típusjelzés). Közben persze az is kiderült, hogy a német vámszerveknek fejlesztették ki, és hogy a markolatkonstrukció nemcsak egyszerű designelem.
Az idei IWA-n már publikusan is ki volt állítva a P30, hosszabb csövű P30L verziójával egyetemben. Aztán hosszas várakozás után ? megszerzési engedély közelgő lejárta okán aggódó reménybeli tulaj mellett ? 2007 őszén megérkezett az első HK P30 Magyarországra is. Tudtommal ez az egyetlen példány van belőle jelenleg itthon, úgyhogy azonnal kipróbálás alá vettük.
Egy új rövid lőfegyver nemzetközi színtéren való megjelenése és hazai forgalmazása közt eltelő 3 év sajnos nem mondható rendkívülinek egyáltalán.

Karl Nill-tervezés

Az USP-pisztolyok markolata szerintem egyszerűen pocsék volt ? van persze olyan mazochista HK-őrült, akinek a szúrós markolatkialakítás hozzátartozik a komfortérzethez.
A következő generációs P2000-esek variálható markolat-hátsórészükkel (P99 óta szabadon lopható megoldás) és diszkréten függőlegesen recézett markolatoldalfallal már kifejezetten kényelmesek voltak.
A P30 markolatának tervezésében ? az olaszos formák dacára ? az egyik legelismertebb germán markolatgyártó, a Karl Nill vett részt. A Nill-griffe minőségben és ismertségben körülbelül olyan nagy név, mint a szolgálati kézi lőfegyverek terén a Heckler und Koch.
A megoldás újdonsága a P30 esetében abban áll, hogy nemcsak a markolat hátsó elemét (a kakasrugóházat), hanem ? műanyag tokos pisztolynál először ? az oldalpaneleket is cserélni lehet. A pisztolyhoz 3 különböző méretű jár minden cserélhető elemből, tehát összesen 3x3x3 variációban illesztheti a lövő a kezéhez a markolatot. Gyakorlatilag tehát nem lesz olyan lövő, akinek nem kényelmes
a P30 markolata ? és ez az eredményes lövészet egyik fontos kritériuma.
Megjegyzendő azért, hogy létezik egy még flexibilisebb konstrukció is, a SIG P250Dcc esetében a belső acél tokvázról levéve a komplett műanyag tokot lehet cserélgetni ? viszont kereskedelmi forgalomba került, sorozatgyártott P250Dcc-t még senki sem látott.

További újdonságok

A korábbi P2000-hez képest változás még, hogy az irányzékok megújultak. Továbbra is acélból készültek, de immár nagyon lekerekítettek, hogy sem előrántáskor, sem tokba visszatételkor ne akadjanak be a ruházatba. Ugyanakkor az érdemi irányzékkép gyönyörűen szögletes, karakteres és jól látható. Tulajdonképpen az M1911-univerzumban jól ismert Novak-féle hátsó irányzékot ültette át saját pisztolyára a Heckler und Koch.
A másik fontos változás, hogy az oly sok gyártó által erőltetett saját formátumú szereléksín ? ami még véletlenül sem kompatibilis senki máséval ? végre itt is megbukott és az iparági szabvánnyá vált picatinny-sínnek adta át a helyét. Ez azonban annyi hátrányos tulajdonsággal járt, hogy a korábbi USP-, USP-C- vagy P2000-modellekhez passzoló tokok már túl szűkek a P30-nak. A fegyvert egyébként mi magunk is kipróbáltuk Insight M3X fegyverlámpával.
Ami még friss látványelem, az a szán elején megismételt felhúzórecézés, bár ennek inkább esztétikai, mintsem gyakorlati jelentősége van.

Ami maradt változatlan

A P30 pisztoly azért alapvetően nem más, mint egy tovább ergonomizált P2000-es, annak minden műszaki jellemzőjével.
A P30 egyelőre csak 9 mm Luger kaliberben készül, de nagy összegű fogadás köthető arra, hogy hamarosan megjelenik a tengerentúlon a .40 SW verzió. (A .45 ACP HK45 formája szinte egy az egyben azonos a P30-cal, csak a méretek nagyobbak.)
A pisztoly rövid csőhátrasiklásos, billenő csöves reteszelésű, Browning-SIG rendszerű (hüvelykivető nyílásba záródó töltényűri tömb). A csőfar ferde szakálla a helyretoló rugó vezetőrúdjának hasonlóan ferde pályájába kapcsolódva kényszeredik lefele billenni kireteszeléskor. A helyretoló rugó körül egy műanyag pufferelemet találunk, mint az USP Compactnál. A fegyvercső poligonhuzagolású, kb. kétharmadnál szűkített töltényűrrel, ez csökkenti a fegyver szerkezetébe hátrafele jutó szennyeződést, illetve megkülönböztethetővé teszi a rendőr által kilőtt hüvelyeket.
A műanyag tokban acélbetétek találhatóak, például a vezetősíneknél, melyek látványos vékonyságuk ellenére igencsak tartósnak bizonyultak már az USP-modelleknél is.
A fegyver részleges szétszerelése egyszerű. A töltetlenség ellenőrzése után kissé hátra kell húzni a szánt, hogy a rajta levő szögletes kivágás a szánakasztó tengely fölé essen. Ekkor ki kell húzni a bal oldali szánakasztót, de nem teljesen, csak kb. 1 centit! (Figyelem: a jobb oldali szánakasztó kar marad a fegyverben!)

Kétkezes és V3-as

A P2000-hez hasonlóan a pisztoly teljesen kétkezes, mint a sátorvas tövében levő lefele nyomandó tárkioldó kar, mind a szánakasztó mindkét oldalon meg van ismételve.
Az elsütőszerkezet konfiguráció itt is sokféle lehet, a DAO-tól a különböző keménységű LEM-en (előfeszített kakasrugós DAO) keresztül a klasszikus DA/SA-ig. Tesztfegyverünk klasszikus DA/SA-modell volt, melyet a V3 jelzéssel illetnek, és ez esetben a tok hátsó részén a kakas alatt van egy kis ? befele/lefele nyomandó ? fesztelenítőgomb. Bár ez a kezelőszerv némileg balra van eltolva a középvonaltól, bízvást lehet mindkét kézzel használni, de csak gyakorlás után esik kézre.
A V3 elsütőszerkezet konfiguráció ? mivel csak ebben van single action opció ? leginkább azoknak javasolható, akik pontlövészetre is akarják használni ezt a fegyvert. Esetünkben a tulajdonos sportlövő, így értelemszerűen ezt választotta. A minden lövésnél azonos sütési erőt és relatíve hosszú billentyűutat nyújtó LEM (Law Enforcement Module) előfeszített elsütőszerkezetek elsősorban szolgálati és önvédelmi célokra ideálisak. Ezeknél a kakas mindig visszatér fesztelenített pozíciójába, ám a kakasrugó megfeszített állapotban marad. A konstrukció előnye az előzőekhez képest még, hogy lehetővé teszi az elcsettent töltényre való rárevolverezést.
Az persze magától értetődő, hogy a pisztoly passzív ütőszeg-biztosítással és kakasbiztosítással is ellátott, csőre töltve, tűzkészen viselni tökéletesen veszélytelen. Így is fogják hordani a német pénzügyőrök.

Világosban és sötétben

Az új Heckler und Koch P30 először nem tetszett, mikor képen láttam, azonban ahogy a külföldi szaksajtóban egyre többet láttam (tesztekben, hirdetésekben), kezdtem megszokni a némileg olaszos-amerikaias német formatervet.
Amikor pedig élőben kézbe foghattam, a kényelmes markolat lenyűgözött, tesztünk során pedig erős birtoklási vágy kerített hatalmába. De persze a szeretett magyar fegyverengedélyező hatóságok lelkesen megőrzik a pénztárcánk tartalmát, ha hirtelen fegyvervásárlási ötletünk támadna.
A fegyverrel való eredményes lövészet egyik alapvető eleme, hogy maga a fegyver kényelmesen feküdjön kezünkbe, hogy minden kezelőszervet nyújtózkodás nélkül elérjünk.
Ebben a tekintetben a P30 magasan a műanyag tokos mezőny felett áll, nekem a legkisebb hátsó és a közepes oldalsó panelek voltak az legkényelmesebbek. Azonban a másik két tesztelőre tekintettel hátulra is a közepes panel került, de még így is remek volt érzésre a pisztoly. (A gyártó valamiért nem adott semmilyen segédeszközt a markolatpanel-cseréhez szükséges stift-kinyomáshoz, így ahhoz nekünk kellett csavarhúzót keresni.)
A teszt során 150 db 9 mm Luger lőszert lőttünk el (8 grammos ogivál FMJ MFS és
8 grammos csonka kúp FMJ Fiocchi), semmiféle akadályt nem tapasztaltunk.
A P30 a formaterv miatt jóval nagyobbnak tűnik képen, mint valóságban, hiszen valójában ez inkább egy kompakt méretű pisztoly ? akkora kb. mint egy USP Compact, de térfogata sokkal kisebb a lekerekítésnek köszönhetően.
A kompakt méretekhez és 655 grammos üres tömeghez képest a hátrarúgásérzés sokkal kisebb, mint a szinte ugyanilyen paraméterekkel bíró HK USP Compactnál (ezzel a HK-val lőttem eddig legtöbbet). A különbség egyértelmű oka a kézhez sokkal jobban illeszkedő markolat. A P30-cal kifejezetten gyorsan lehet ráduplázni, szerintem ebben akár le is körözheti a teljes méretű USP-ket.
Ami még hatalmas fejlődésnek tekinthető, az a sokkalta jobb double action sütés. Az USP Compacttal revolverezni ? kis túlzással ? a PA?63-at juttatja eszembe. Ami miatt berángatni nagyon is könnyű vele. Az új P30-nál ellenben abszolút használható ? ha nem is kifejezetten lágy ? a revolverezés,
10 méterről fejbe lődözni az anatómiai lőlapot is kifejezetten könnyen ment. (6 centi alatti szórás 5 egymást követő DA-lövés.)
A pisztoly egy kézzel használva is kifejezetten uralható maradt ? itt még fokozottabban fontos a jó fogás a berángatás elkerülésére.
A single action maradt amolyan szolgálati fegyverre teljesen jó, de semmi különös kategória. Azonban a kényelmes fogás és remek, kontrasztos irányzékkép okán kifejezetten jót sikerült lőnöm.
25 méteren első kézbe vételre 2×10, 1×9, 2×8 köregység már a második ötös sorozatból (8-a lőlap).
Természetesen ha már volt kéznél fegyverlámpa, akkor kipróbáltuk az ?éjszakai harcot? is. Amúgy is, mivel a rendőrségi tűzharcok mintegy kétharmada rossz látási viszonyok között zajlik, ma már szinte minden komolyabb tengerentúli rendvédelmi szervnél a lőkiképzés szerves része a rendszeresített fegyverlámpa alkalmazása. A tesztelt fegyveren ráadásul az éjszakai bevetéseket megkönnyítendő, sötétben világító irányzójelek is voltak.
A mi általunk felszerelt (szerelés? egy mozdulat az egész!) Insight M3X fegyverlámpa ára az USA-ban 150?200 dollár, Európában persze sokkal drágább. Fénykévéje változtatható vastagságú (fókuszálható), kapcsolható folyamatosra, vagy csak megnyomáskor aktiváltra. A sátorvas elejénél levő két kapcsolót a lövő könnyedén tudja kezelni átlagos kézméret esetén.
A világosban felrakott lámpával a fegyver nekem már vesztett kiváló kiegyensúlyozottságából, némileg orrnehézzé vált. Logikusan a kisebb hátrarúgásérzés miatt jobbat kellett volna lőnöm vele, de nem. Viszont amikor lekapcsoltuk majdnem teljesen a világítást a PaPoLe lőtérhajó (www.papole.hu) belsejében, csak ez a kiegészítő adott esélyt a sötétben bujkáló (képzelt) gonosztevők ártalmatlanná tételére.
A fegyverlámpa éles fénye miatt alig lőttünk rosszabbakat 7?10 méterről, mint amikor lőtérvilágítás be volt kapcsolva.
A pisztoly 15 lőszeres tárának kifogyása után nagyon gyorsan lehetett újratölteni is, hiszen a szánakasztó lenyomható felülete is hátrébb került és jóval nagyobb lett.

Szívesen lennék német vámos!

Az új Heckler und Koch pisztoly kifejezetten jó választásnak tűnik rendvédelmi szervek számára. Mindazt a modern fejlesztést tartalmazza, egyesíti, ami az utóbbi 5?10 évben a pisztolypiacon megjelent. Műanyag tokos, teljesen kétkezes, modulárisan variálható az elsütőszerkezete, a markolata testre szabható, irányzékai és az egész fegyver lekerekített az esetleges rejtett viseléshez, ugyanakkor nagy tűzerejű. Lehet, hogy ezúttal véletlenül nem a korrupció döntött egy fegyver rendszeresítésénél?
Kompakt mérete és tömege okán civil önvédelmi pisztolyok közt sem vall szégyent a P30, de szinte biztos, hogy hamarosan megjelenik a P30Sk jelzésű szubkompakt kivitele is.
A 15 mm-rel hosszabb P30L esetében a norvég rendőrség már döntött a szolgálatba állításról, ami a modell újabb sikerét jelzi.
A többletszolgáltatások ez esetben sem vannak persze ingyen, a klasszikus USP-családhoz képest mintegy 30%-kal kell többet kifizetni annak, aki német vámosnak akarja magát érezni.

A gyártó a neten:
www.heckler-kochjs.de

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás