Valtro 9 Mini 9 mm PAK gázpisztoly

ME-Valtro Mod. 9 MINI

 

Olasz pizza, német kolbásszal, francia sajttal

 

A 80-as években sorra jöttek ki a gázpisztoly-kezdemények. Többségük egyszerű, primitív szerkezet volt, és sokuk nem igazán volt alkalmas önvédelemre.  A cikk témáját adó ME-Valtro csoda is hasonló kategória, de van benne pár meglepően kellemes műszaki megoldás a 80-as, 90-es évekre jellemző ütőszeg típusú elsütőszerkezetű gázpisztolyokhoz képest. Természetesen az fejvakarást okozó olaszos műszaki megoldások is jelen vannak a fegyverben.

 

Multinacionális fegyver, de mitől?

 

A fegyver szánját kémlelve háromféle feliratot is észre lehet venni. A három felirat nem mond ellent egymásnak, mégis furcsa egy fegyveren.? ME? (Cuno Melcher KG német importőr) ?Valtro? (mint olasz gyártó,) és végül a ?made in France?. Aztán végül megjelenik a PTB-643 jelzés is a fegyveren, ami árulkodó jel. Az ME mint Német importőr kérte meg a PTB minősítést a német PTB-hivataltól. Ezért jelen van az ?ME? felirat a szánon. (ahogy manapság is sorra kapják meg a német PTB minősítést a török gázpisztolyok is).

A valódi gyártást nyilvánvalóan az olasz Valtro cég végezte el, ezért van a ?Valtro? felirat a szán másik oldalán. A ?made in France? felirat valószínűleg azért van jelen a fegyver szánján, mert francia exportra készülhetett nagyobb mennyiség a valójában olasz gyártmányból. Talán valamilyen fura helyi szabályozás, vagy a vásárlói nacionalizmus indokolhatta?

Azért felfedezhetőek eltérések más, ?tisztán olasz? fegyverekhez képest. Ilyenek az illesztések valamelyest pontosabb volta, és a felületkezelés ?németesen? fényes, és jobb minőségű kivitelezése. Az olasz gázfegyvereken sokszor lekerekedett élek, és gyorsan kopó, matt felületkezelés található.

(Érdekesség, hogy a fegyver Mini 8 néven .315 Knall kaliberben is készült, ennek azonban nem volt egyáltalán hüvelyvonója! A tárkapacitás annál a modellnél 7 db töltény.)

 

Anyagok, felépítés

 

A pisztoly alapvetően a gázpisztolyokra jellemző zamak/cink/spiáter öntvényből készült, minimális mennyiség acélbetétezésekkel, és acél alkatrészekkel. A fődarabok teljesen spiáterből vannak, a kezelőszervek úgyszintén. A kezelőszerveket rögzítő csapok, csavarok, és elsütőrúd / megszakító kar, valamint a hüvelyvető orr van csak acélból. Ezen felül a csőben van egy acélbetét a töltényűrben elkerülve az esetleges cső-robbanást.  Természetesen az ütőszeg, és a csőben lévő fémlövedék kilövést gátló akasztó is acélból készült. Ez utóbbi a cső végéig kiérő keményfém lapka. Ez vélhetően a PTB minősítéshez volt szükséges, ugyanis az olasz fegyverekre nem jellemző a teljesen cső végéig tartó teljes átmérős akasztó. A csőtorkolat gázpisztolyos, jól látható az akasztó. Ez viszont egy mezei öngyújtóval könnyen orvosolható. Ha megkormolja a fegyver tulajdonosa a csőtorkolatot, akkor bizony az akasztóból normál fényviszonyok közt szinte semmi sem lesz látható. A trükkök-tippek-praktikáktól térjünk vissza a felépítéshez, elvégre ez nem a Nők Lapja, hanem a férfiaké.

 

Csak SA

 

A pisztoly elsütő szerkezete egy SA (Single Action) rendszerű külsőkakasos elsütőszerkezet. Ezzel gyakorlatilag agyon is lett vágva a zsebpisztoly önvédelmi koncepciója. Stresszhelyzetben egy SA elsütő szerkezetet szinte biztosan nem fog sikerülni rendesen tűzkésszé tenni. Jó esetben csak nem találja meg a kakas felhúzó felületét a felhasználó, és a fegyvert 2-3 mp simogatás után sikerül felhúzni, vagy megtalálja, de túl korán engedi el, amitől a fegyver elsül, és a még a szán mögött lévő hüvelykujjat úgy találja telibe, hogy a sebészet a támadó közbenjárása nélkül is garantálható lesz. Azért az elsütő szerkezetben nem csak negatívumok vannak. A repülő ütőszeges konstrukció kifejezetten üdítő jelenség egy 80-as években tervezett Olasz gázpisztoly esetében. Ettől a fegyver biztonságosan viselhető válik csőre töltve, fesztelenített elsütő szerkezettel. Kár, hogy ezt a pozitívumot születésekor ölte meg az SA elsütő szerkezet. A gáz-riasztó jellegű zsebpisztolyoknál egyébként érthetetlen jelenség, hogy nagyon sok gyártó az SA elsütő szerkezetet építi be, holott ezek valós használhatóságához minimum egy DAO (Double Action Only) elsütő szerkezetre lenne szükség. Ez a jelenség nem csak a régmúlt 80-as években volt jellemző, hanem a mai napig jelen van. Az Umarex, a Record, és a Török Atak Arms is csak SA elsütő szerkezettel szerelt zsebpisztolyt hajlandó gyártani a nagy közönség számára. Az Umarex pl. beszűntette a birtokába került Röhm termékpalettáról az egyetlen használható RG90-es zsebpisztoly gyártását is. Na de megint kissé elkalandoztunk eme nagyszerű Német, őőőő Olasz, őőő izé? Francia??? remektől.

 

Szétszedőkar egyben biztosító is

 

Az elsütő szerkezet után izgalmas rész a biztosító kar is. Ez ugyanis egyben a szétszedő kar is. Vagyis ha a fegyver viselője lebiztosított állapotban teszi el a zsebébe ezt a zsebpisztolyt, akkor jó esélye lesz arra, hogy a fegyver elővételekor a fődarabok külön-külön fognak előkerülni. Azért valljuk be, hogy ez a mókás jelenet tragikomikus lehet egy önvédelmi szituációban. Arról már nem is zengek ódákat, hogy a nevezett biztosító / szétszedő kar 2x2mm-es kis spiáter rögzítő szemölcse lövés közben terhelt rész. Ez nem jósol túl hosszú életet a talján tücsöknek.

A következő kezelőszerv a tárkioldó gomb. Ez ?módfelett logikusan? a terhelt részen spiáterből, a terheletlen, ám esetleg izzadtságnak kitett részen acélból lett elkészítve. (ha nem törik el, akkor elrohad?) Az elhelyezése pedig egy Harry Potter regénybe illő. A normális fegyverkezeléshez szokott felhasználó mindenhol keresné ezt a kezelőszervet, de a bal markolatpanel alsó sarkában nem. Az olasz tervezők pedig bizony oda helyezték el a kioldó gombot. Persze az ötlet azon éles Berettáról származik, amit másolni szándékoztak. Erre a megoldásra próbáltam ésszerű magyarázatot találni, de csak a tervezés előtt elfogyasztott erjedt gyümölcsök hatására tudtam gondolni. Az biztos, hogy véletlenül nem lehet megnyomni a tárkioldó gombot. Sőt, szándékosan is komoly akarat, vagy varázserő kell ahhoz, hogy a bumszli  csavar-fejről megállapítsa a fegyver tulajdonosa, hogy ?igen, ez lesz a tárkioldó gomb?.

 

Csavarrugós

 

A kezelőszervek nagy részének kitárgyalása után már csak a kakas maradt meg. Ennek anyaga szintén spiáter. Az ütőfelületén acélbetétnek nyoma sincs, de a nagyobb átmérőjű (5mm) ütőszegvég miatt ez annyira nem is fájdalmas. A kakas mozgatásának megoldása viszont kellemes meglepetést okozott. A várt torziós rugós megoldás helyett egy csavarrugós konstrukciót találtam a fegyverben, ami a jobb minőségű fegyverek jellemzője. Jól átgondolva, némely esetben a nagyon olcsó modellekben is megtalálható ez a megoldás. A török Voltran Majör (Keserű State Police) kakasát is ilyen megoldással mozgatják.

A kezelőszervek után említésre méltó rész még a tölténytár is. Mivel a fegyver igen kisméretű, és lapos is, ezért sem belső, sem külső szánakasztót nem kapott. A zsebpisztolyokra nem is nagyon szokás tenni, nem is hiányzik róla. Ellenben a megszokott adogatótömbben megakadó kiürülés jelzés ennél a fegyvernél elmarad, ugyanis a tár adogató tömbjének tűzfal felöli oldalát valamilyen érthetetlen okból elmunkálták kb. 35-40fokos szögben. Ez csak arra jó, hogy a fegyvert üresen is csőre lehet rántani, nem akad hátul a szán. Lehet hallani az olasz spiáter ?acélosan csengő? csattanását. A tárban meglepő módon egy rendkívül kisméretű rugó végzi a töltények adogatását. Ennek az az oka, hogy a fegyver három féle kaliberben is készült. Létezett belőle .315 K, 8 mm K, és 9 mm PAK kaliberű is. A rugó a legkisebb 315 K kaliberű töltények méretéhez készült, és ez a rugó a további két másik kaliberű tölténytárba is beszerelhető. A méreten aluli rugó a nagyobb tárban így képes jobbra-balra hajlani, ami rendkívüli módon megterheli a rugó anyagát. Így vélhetően a Valtro Mini 9mm PAK kaliberű tárja nem a leghosszabb életű tár lesz a gázpisztoly tárak világában. Eme igénytelen megoldás a kínai-piacos öngyújtókra emlékeztető.  A műanyag tárfenék lemez az eddigiek fényében már nem is zavaró. A tesztelt példányban egy kisujjtámaszos fenéklemezzel szerelt tár volt, viszont sok régebbi fotón a hagyományos, egyenes fenéklemez látható. Vélhetően valamelyik korábbi gazdája cserélte ki.

 

Működés

 

Teszteléskor egy ?házi riasztólőtér? állt rendelkezésre. (zárt, hangszigetelt doboz, mely elnyeli a riasztópatronok okozta torkolatdörejt.) Ebbe lett kiürítve 2 tárnyi Fiocchi gyártmányú 9mm PAK töltény. Az eredmény meglepő is volt, meg nem is. A fegyver a két tár (2×6 lövés) teszteléskor egyetlen akadályt produkált. Ez viszont kellően makacs volt. A műanyag kupak kimozdult a töltényből, és beékelte magát a fegyverbe. Ettől az olyan módon akadt el, hogy csak szerszámmal lehetett kirángatni a kilőtt hüvelyt a töltényűrből. Ez az akadály nem 100%-ban a fegyver hibája, ugyanis a műanyag kupakos töltények mindegyike képes erre a jelenségre akármelyik fegyverből. Ezért is alakult ki az ökölszabály, miszerint ?önvédelemre REVOLVER való!?. Ezt a szabályt szabadabb országokban jóformán vérrel írták. Azok vérével, akik önvédelmi szituációban az elakadt öntöltő pisztoly miatt sérültek meg támadójuk kezétől, vagy fegyverétől. 

 

Összegzés

 

Az ME Valtro mod. 9 MINI bármennyire is csábító önvédelemre zsebpisztoly mivolta okán, az mégsem alkalmas arra. Ugyan biztonságosan viselhető csőre töltve, ütőszegre engedett kakassal, de ennek nem sok jelentősége van az SA elsütő szerkezet miatt. Egyetlen szépsége a fegyvernek a kora. Amikor még ilyen pisztolyok uralták a Mariahilferstrasse gázpisztoly-kínálatát, még más világ volt. Talán nem volt szebb, nem volt jobb mint a mai kor, de az idő széppé tette. Egy darabka közelmúlt kerül a tulajdonos kezébe a Valtro MINI-vel.

 

Réfi Levente

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás