Taurus öntöltő pisztolyok – – II. rész

A Kaliber 1999/16. számában bemutattam a brazil Taurus fegyvergyár itthon is nagy népszerűségnek örvendő ? és legismertebb ? típuscsaládját, a PT 92/100 modelleket. Ebben a cikkben a gyártó öntöltő pisztolyainak talán kevésbé közismert típusaival folytatom a Taurusok megjelenésüknek megfelelő, időrendi sorrendben történő ismertetését.

Taurus PT?22 & PT?25

Ez a két fegyver a Taurus két legkisebb öntöltő pisztolya, melyek ? hasonlóan a Kaliber 1999/16. számában bemutatott PT?92-höz ? igen erős Beretta-gyökerekkel rendelkeznek. Sajnálatos módon a PT?22 Magyarországon nem vásárolható, hiszen sportcélokra alkalmatlan, önvédelemre pedig a .22 LR kalibere miatt nem engedélyezett.

Hatásosság

Lehet vitatkozni az ilyen kisméretű és kis teljesítményű pisztolyok hasznosságáról önvédelem céljára, az amerikaiak például egyszerűen nem veszik ezeket fegyverszámba (?a gun when you are not carrying a gun?). Az feltétlenül helytálló, hogy mindkét alkalmazott lőszer (.25 ACP = 6,35 mm Browning és .22 LR) meglehetősen szerény teljesítményű, a legerősebb lőszerekkel sem produkálnak a rövidke pisztolycsőből többet 100?130 joule-nál. A megállítóerejük ugyancsak csekély.

Ezeknek a zsebpisztolyoknak kétségkívül erénye azonban a nagyon kis méret, alacsony súly, jó rejthetőség, illetve az, hogy a jelentéktelen hátrarúgás miatt fél kézzel is használhatóak. Elsősorban tehát a tartalék-, második, harmadik fegyver szerepkörben lehet(ne) jelentőségük (pl. az egyik kéz sérülése esetén, vagy tárcsere közben tehetnek jó szolgálatot). A kis teljesítmény nem azt jelenti, hogy nem ölhetünk meg velük senkit, belehalhat a támadó egy 6,35-ös haslövésbe is a lövés után órákkal a kórházban, de lehet, hogy még volt ereje beleszúrni a védekezőbe kétszer-háromszor a bicskáját.

A PT?22/25 szerkezete, kezelőszervei

Mindkét pisztoly szabad tömegzáras. A szánjuk eleje felül nyitott. Csakúgy, mint a Berettáknak, ami nem véletlen, hiszen ezek a pisztolyok bevallottan a Beretta Bobcat modelljei után készültek, noha azoknál igényesebbek, és olcsóbbak. Abban is megegyeznek a Berettákkal, hogy a csövük pop-up rendszerű, vagyis felbillenthető a csőtorkolat alatt levő kis tengely körül. A felbillentésre a tok bal oldalán az elsütőbillentyű mögött/felett levő kis kar szolgál. Ennek az a haszna, hogy a csőre töltöttség könnyen ellenőrizhető, illetve a szán hátrahúzása, a tár ki-be rakosgatás nélkül tölthető be az a bizonyos +1 töltény a csőbe.

A pisztoly többi megoldása már nem teljesen olyan, mint a mintaként szolgáló olasz fegyveren. A Beretta M21 SA/DA elsütőszerkezetű, a kis Taurus DAO-nak (csak revolverező) ennek ellenére van egy kis tokbiztosítója. Erre gyakorlatban semmi szükség nincs, kizárólag az USA importelőírások (a pontrendszer) miatt került beépítésre. Ma már ezeket a kis pisztolyokat a Taurus USA floridai üzemében gyártják, de a tokbiztosító sajnos megmaradt. Szerencsére a tárkioldó elhelyezése is eltér az olaszok által alkalmazott markolatközepi, kezelhetetlen nyomógombtól. A Tauruson a kényelmes, jól megszokott hagyományos tárkioldó található a sátorvas és a markolat találkozásánál. A Beretta M21 Bobcat sátorvasa talán az egyik legkevésbé esztétikus, amit éles pisztolyon valaha láthattunk, hiszen tulajdonképpen csak egy odahajlított lemez. Ezzel szemben a
Taurus PT?22/25 teljesen normális alakú, szép, gömbölyű sátorvassal rendelkezik.

A Taurus PT?22/25 szánja és csöve acélból készül, a tok alumíniumötvözet. A lehetséges felületkezelések: kékített, nikkelezett, duo-tone (nikkelezett tok, fekete szán), illetve extraként aranyozott kezelőszervekkel is vásárolható. A Taurus és a Beretta ezen zsebpisztolyai azonosak abban, hogy nem rendelkeznek hüvelyvonóval. A hüvely kivetését csak a nyitott szán nagy nyílására és a hátralökésre hagyják. Ha azonban a lőszer vagy a fegyver hibájából nem vetődik ki a hüvely (nem jön ki a csőből, vagy el se sül), akkor a fegyver használhatatlanná válik. Úgy kell egy fémrúddal kipiszkálni a csőbe ragadt hüvelyt/rossz lőszert, ami belátható módon eléggé végrehajthatatlan éles helyzetben. Ez az a tulajdonság, ami miatt még második önvédelmi fegyvernek is csak némi jóindulattal ajánlható. (Érthetetlen, hogy miért kellett pont a hüvelyvonóval takarékoskodni?)

Lövészet

A Taurus PT?22 csak normál és növelt sebességű .22 Long Rifle lőszerekkel működik, subsoniccal teljesen üzemképtelen, tárkapacitása 8 db. A .25 ACP kaliberű változat tárkapacitása 9 db.
A fegyver sokkal könnyebben lőhető, mint a megszokott 6,35-ös zsebpisztolyok, hiszen normális méretű, kényelmes alakú markolattal és kisujjtámasszal ellátott tárakkal van felszerelve. Emiatt persze mérete is jóval nagyobb, mint például a közismert 6,35-ös Zbrojovkának (CZ92). A fegyver valódi, jól látható irányzékokkal rendelkezik, a sütése jóval kellemesebb, mint amit ilyen kicsi DAO-pisztolyokon megszokhattunk.

A méret a lényeg…

Ezekkel a fegyverekkel az a gond, hogy ugyan könnyen rejthetők, és viselhetők, de mérethatékonyságuk napjainkban már nem kielégítő. A Kaliber 1998/4. számában volt egy cikk a 7,65 mm Browning (.32 ACP) kaliberű Beretta Tomcatról, mely majdnem pontosan ugyanekkora, és majdnem teljesen ugyanúgy is néz ki, mint a PT?22/25, de megállítóereje jóval nagyobb, lőszere olcsóbb, mint a 6,35 mm Browning. Sokkal érdemesebb lenne tartani a PT?22-t, hiszen annak lőszere hatékonyabb a .25 ACP-nél, de sokkal olcsóbb, így nagyon sok gyakorlást, illetve pihentető lövészetet tesz lehetővé. Jogszabályaink miatt ezt a fegyvert nem lehet nálunk engedélyre megvásárolni.

A kompakt Taurusok ? 9XX széria

A Taurus ma is gyártott, kompakt méretű öntöltő pisztolyai alapvetően eltérnek a Kaliber 1999/16. számában bemutatott, Beretta M92 utánérzésnek tekinthető pisztolyoktól. Ezek a fegyverek vitathatatlanul a brazil cég piackövető magatartásának a termékei. A világ legnagyobb polgári fegyverpiacán, az USA-ban ugyanis 1995-től polgári célokra nem vásárolhatók 10 db-nál nagyobb kapacitású tárak és az azokkal szerelt fegyverek. Emiatt ? az eredetileg 15+1 lövetű ? PT?92 mérete túl nagynak bizonyult a többi, 10 db-os tárkapacitású pisztolyhoz képest. A Taurus emiatt egy kisebb méretű, a ?Berettás? hagyományokkal szakító modellcsaládot hozott létre. Ezek közt a fegyverek közt megtalálható a .45 ACP kaliberű is, melyet az amerikai vásárlók régóta hiányoltak a Taurus típusválasztékából.

Szerkezeti eltérések

A Taurus ezen fegyverei az előd PT?92 modellcsaládtól főképpen a zárolásban térnek el. A Walther P38-féle billenő retesztestes megoldást felváltotta Browning?SIG-féle, billenőcsöves zárolás. Ez esetben a nagyméretű hüvelykivető nyílás segítségével kapcsolódik a cső szögletes töltényűrblokkja a szánhoz. Ma már szinte minden új tervezésű öntöltő maroklőfegyveren ezt a megoldást találjuk. A fegyverek szánjának megjelenése is igen hasonlatos a SIG Sauer-pisztolyokéhoz, míg a tok alakja szinte azonos a korábbi, PT?92 típuséval, az alkatrészek közül is sok csereszabatos. A kezelőszervek is ugyanott vannak (a biztosító ambi), és ugyanúgy működnek, mint az elődön, így megtalálhatjuk a háromállású biztosító kart is. Ennek legfelső állása a biztosított, középső (vízszintes) a tűzkész, lefelé fordítva pedig fesztelenít, majd egy rugó visszanyomja tűzkész állásba. A fent leírtakból következik tehát, hogy ennek a fegyvercsaládnak is double action/single action rendszerű az elsütőszerkezete.

Típusváltozatok

A Taurus kompaktpisztolyai háromféle tokméreten készülnek jelenleg. A legkisebb a .380 ACP kaliberű és a PT?908 modellek tokja, a középső a 9 mm Luger és .40 S & W, .357 SIG, a legnagyobb pedig a .45 ACP és .400 Cor-Bon kaliberűeké. Mindegyik modell vásárolható kékített (B) és rozsdamentes acél (SS) kivitelben (persze a szán anyaga mindkét esetben alumínium), a .45 ACP és .400 Cor-Bon kaliberűek opcionálisan kérhetők kompenzátoros csővel és aranyozott kezelőszervekkel. A markolat lehet brazil keményfa vagy műanyag.

A PT 9XX széria pisztolyai az alábbiak:

– PT 938, 9 mm Browning Short (.380 ACP), 3,75″ csőhossz, 10+1 lövetű,
– PT 908, 9 mm Para, 4″, 8+1 lövetű,
– PT 911, 9 mm Para, 4″, 10+1 lövetű,
– PT 940, .40 S & W, 3,625″, 10+1 lövetű,
– PT 957, .357 SIG, 3,625″, 10+1 lövetű,
– PT 945, .45 ACP, 4,25″, 8+1 lövetű,
– PT 400, .400 CorBon, 4,25″, 8+1 lövetű.
(A .400 CorBon-lőszer egy palack alakúra összehúzott .45 ACP hüvelyből és egy .40 S & W lövedékből készül, így ez a modell csak a csövében tér el a PT?945-től.)

A Taurus zsebágyúja: a Millennium

A brazil Taurus legfrissebb típuscsaládja a Millennium névre hallgató apró önvédelmi fegyverek csoportja. Ezek a bumfordi megjelenésű pisztolyok a manapság egyre jobban terjedő, minél kisebb, minél könnyebb, de azért ?bikaerős? lőszerrel működő parányi öntöltők trendjét képviselik. Ezek tisztán rejtett viselésű önvédelmi fegyver céljára készültek, másra nem is igazán alkalmasak.

Szerkezet, anyag

Mivel nagy teljesítményű töltényekhez készültek, a PT?111 (9 mm Luger) és a PT?140 (.40 S & W) reteszelt zárolással rendelkeznek, mely Browning?SIG megoldású. A ránézésre szinte azonos, de csak .380 ACP kaliberű PT?138 természetesen szabad tömegzárral rendelkezik. A 3,25″ hoszszúságú cső alatt helyezkedik el a helyretoló rugó, melynek vezetőrúdja acél. Az elsütőszerkezet egy ekkora és ilyen célú fegyveren mi más is lehetne, mint csak revolverező (DAO). A fegyver tokja acélbetétes műanyag (üvegszál-erősítésű poliamid), melyet igyekeztek ? tapasztalataim szerint némi sikerrel ? a például szolgáló Kel-Tec P11 pisztolyokhoz képest ergonomikusabbra kialakítani, ezért a markolatrész elöl-hátul bordázott, a sátorvas pedig szögletes, a nem lövő kéz mutatóujja feltámaszkodhat rajta. Persze ez a markolatkialakítás a kis méretek miatt még mindig messze van az ideálistól, az emberek többségének lelóg róla a kisujja. A pisztoly elsütőbillentyűje is műanyagból készül.

A pisztoly szánja természetesen acélból van, alapkivitelben kékített (B-változatok), felárért rozsdamentes acél (SS). A műanyag tok miatt a fegyver könnyebb (és rövidebb), mint egy Walther PPK, habár a reteszelt zár és a kétsoros, 10 db-os kapacitású tár miatt annál jóval szélesebb (és sokkal csúnyább).

Kezelőszervek

A tok felső részén, ahol a mintául szolgáló Kel-Tec P11-en egyetlen kezelőszervet találunk (a szánakasztót), a Taurus hasonló pisztolyán háromféle sorakozik, zsúfoltság benyomását
keltve. A legelső ezek közül a ?nagy-Taurusokhoz? hasonló, szétszedésre szolgáló kar. A második a Glockokéhoz hasonló ?tokban elbújtatott? szánakasztó. A harmadik pedig egy gyakorlatilag teljesen felesleges alkatrész, egy manuális biztosító. Ez felfele fordítva blokkolja az elsütőszerkezetet, ekkor azonban csúnyán felfelé áll, ami nagyon megbontja az amúgy sem szépnek mondható fegyver esztétikai egységét. Erre a biztosítóra semmi szükség sem lenne, hiszen a Double Action Only elsütőszerkezet hosszú elsütőútja és cseppet sem lágy elsütése tökéletesen meggátolja a véletlen lövések leadását. A kézi biztosítóra az USA-ba való exportáláshoz szükséges NFA-pontszámok megszerzése miatt volt szükség. De ha már ott volt, akkor a Taurus mérnökei megpróbálták felhasználni valami hasznosra. A forgópisztolyaikon már néhány éve beépítenek a kakasba egy blokkoló szerkezetet, mely egy kis kulccsal működtethető, és lezárva működésképtelenné teszi a
töltött fegyvert. A Millennium pisztolyoknál ez a szerkezet bekapcsolt biztosítónál alkalmazható kialakítású. Ennek a biztosítómegoldásnak olyan helyeken van némi értelme, ahol kisgyerek hozzáférhet a töltött fegyverhez. Nálunk sajnos ? az eleget nem ostorozható ? fegyverjogszabályaink sem ezt, sem a trigger-lockokat nem hajlandóak elismerni mint biztonsági zárat, mely a fegyvereket az illetéktelen felhasználástól elzárja. Ezért a magyar fegyvertartók továbbra is munkát adnak az olyan lemezkazetták gyártóinak, melyek a rendőrségi ellenőrzéseknek tökéletesen megfelelnek, de valós használhatóságuk erősen kétséges.

A Millennium tárkioldója a megszokott helyen, a markolat és a sátorvas találkozásánál helyezkedik el. A pisztoly irányzékai nagyok, jól láthatóak, de legömbölyített vonalaik miatt nem akadhatnak el a ruházatban. Szemmel láthatóan alakra ugyanazok, mint amit a Taurus a PT?9XX típuson is alkalmaz.

Árak

Ezek a Taurus-öntöltők kategóriájukban meglehetősen olcsó fegyvernek számítanak, a Taurus mindig a kedvező ár/érték arányról volt ismert. A Millennium katalógusára 367?383 dollár, a PT?22/25 180?219 dollár, a PT?9XX széria 453?547 dollár. Ami azt jelenti, hogy az USA-beli boltokban ezeknél az áraknál 20?30%-kal olcsóbban kaphatóak.

A Taurus webhelye:
http://www.taurususa.com

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás