Desert Eagle pisztoly – A sas lecsap

Az izraeli Desert Eagle (sivatagi sas) pisztoly jellegzetes sziluettje akciófilmekből valószínűleg minden olvasónak ismerős. A pisztollyal kapcsolatban legendák sora kering, az kétségkívül helytálló, hogy ez a világ egyik legerősebb öntöltő pisztolya. Természetesen ennek a jól hangzó címnek az elnyeréséhez szokatlan méret és más fegyverkategóriákból ismert műszaki megoldások is járulnak. Kicsit olyan, mint egy gépkarabély.

A Desert Eagle pisztolyok eredetileg csak .357 Magnum kaliberben voltak kaphatóak, az idők során azonban kialakították a .44 Magnum, .41 Magnum, .50 Action Express és .440 Cor-Bon kaliberű változatokat is. A kezdetben kiválasztott brutális erejű lőszerek (.357 és .44 Magnum) szinte kizárólag revolverekben voltak használatosak, hiszen még a hagyományos reteszelt zárolási megoldásokkal rendelkező öntöltő pisztolyok többségükben nem voltak képesek kezelni őket. Ezért a Desert Eagle pisztolyok tervezése során az Israel Military Industries szakemberei gépkarabélyoknál, önműködő/öntöltő puskáknál megszokott megoldást vettek át, így a Desert Eagle forgó zárfejes reteszelésű, a zárfejen 4 db reteszelőszemölcs található. A zárfejen helyezkedik el a hüvelyvonó, és tengelyében van az ütőszeg elhelyezve. A csőből elvezetett lőporgázok pedig egy kis gázdugattyút mozgatnak. Ennek a két megoldásnak a segítségével érték el, hogy a pisztoly mozgó alkatrészeire ne nehezedjen olyan mértékű dinamikus terhelés, amit a hagyományos szerkezeti anyagok már nem tudnának elviselni.
A cső alatt helyezkedik el egymás mellett a két helyretoló rugó, vezetőrúdjaikkal együtt. A rugók fonottak és egyenként körülbelül akkorák, hogy egy 9 mm Parabellum kaliberű pisztolyba bőven elegendőek lennének. A dupla helyretoló rugó és a forgó zár eleve megadták a pisztoly közismert, vaskos alakját és szemből háromszögletű profilját. A kezelhető méretek érdekében a szán felül teljesen nyitott, ez igen jó hatással van a hüvelykivetés problémamentességére, hiszen itt ? az öntöltő maroklőfegyverekben megszokottakhoz képest ? nagyon hosszú töltényhüvelyekkel üzemel a pisztoly.

Elsütőszerkezet, kezelőszervek

A Desert Eagle pisztoly kezelőszerveinek vizsgálatakor szembetűnő, hogy ezen a fegyveren minden sokkal nagyobb, mint azt megszokhattunk. A pisztoly elsütőszerkezete már sokkal ?pisztolyosabb?, tulajdonképpen egy hagyományos külsőkakasos megoldást találunk, mely csak normál lövések (single action) leadására képes. Egy revolverező elsütőszerkezet egyszerűen nem fért volna el, hiszen az elsütőbillentyű olyan messze került volna a markolattól, hogy emberi kéz nem érte volna el. A nagyméretű tokkal szerelt VII és XIX jelű változatokon a vastag markolat miatt az elsütőbillentyű elérése kisebb kezű lövészeknek mindenképpen gondot okozhat.

A biztosítókar a szánon került elhelyezésre, bebiztosításkor nem feszteleníti le a kakast, mint a megszokott forgó szánbiztosítók többsége, hanem egyszerűen blokkolja az ütőszeget és az elsütőszerkezetet. A biztosítókar kétkezes (ambi) kialakítású, és szokatlan, ?horogszerű? alakja van. A felső részén lefele nyomva aktiválhatjuk, majd (ha nem kicsi a kezünk) fogásváltás nélkül, a lövő kéz hüvelykujjával kibiztosíthatunk, ezúttal a biztosítókar alsó felét nyomva felfelé. A kibiztosított állású kar egy piros pontot tesz láthatóvá a szánon.

Az ?emberes méretű? szánakasztó a pisztoly bal oldalán foglal helyet, és mivel tengelye az elsütőbillentyű tengelyeként is funkcionál, így kellemesen hátulra került, ezért könnyen kezelhető. A szánakasztónak elvileg a markolat jobb oldalán is találunk kivágást, tehát az ott elhelyezhető lett volna, nem tudni, miért nem készítették el a pisztolyt teljesen kétkezes kialakításúra.
A tárkioldó, a markolat és a sátorvas találkozásánál található nyomógomb. Az egysoros tár felépítése is érdekes, hiszen az öntöltő pisztolyokon megszokott tárak esetében azok rugójának alakja igazodik a táréhoz. A Desert Eagle esetében viszont a tárrugó egyszerűen egy hengeres csavarrugó, amely az adogatólemez elülső részénél fejti ki erejét.
A pisztoly szétszedésére szolgáló kar a fegyver jobb oldalán, a sátorvas és a tok találkozásánál, elöl található. Ennek a biztosító pecekjét kell benyomni, majd a kart lefele fordítani, ezáltal a félkör keresztmetszetű tengelye úgy fordul, hogy a csövet és a helyretoló szerkezetet előre le lehet húzni a tokról, majd kiemelni, ami után a szán is levehetővé válik.

Nyolcat, egy csapásra

A Desert Eagle pisztoly sikerének egyik titka az, hogy a mai változatok esetében azonos tokra alapozva számos, ízlésünknek megfelelő variációt hozhatunk létre. Aki megvásárolja az eredetileg .50 Action Express kaliberű Mark VII vagy XIX változatot, az potenciálisan 8 különféle pisztolyt rakhat össze, .357 Magnum, .44 Magnum, .50 AE, .440 Cor-Bon kaliberben, mindegyiket 6″-os, és 10″-os csővel. (A .357 Magnumhoz zárfejcsere is szükséges, a többi esetén a hüvelyfenék mérete azonos.)

Az eltérések a különféle változatok közt

A korábbi .357 Magnum változatok nem átépíthetők egyetlen más kaliberre sem, ezek rendelkeznek e legkisebb tokmérettel. Az eredetileg .44 és .41 Magnum kaliberben készültek átalakíthatók .357 Magnumra. A Mark VII változat .50 AE kaliberben átépíthető bármelyik űrméretre az előző bekezdésben felsorolt 4 közül. A régi változatok csövének teteje sima, a VII-től kezdődően két bemarás található rajtuk távcsőszerelék rögzítésének megkönnyítésére. A VII és XIX típusokhoz gyártott, nem .50 AE kaliberű csövek oldalukon bemart núttal készülnek, súlycsökkentés érdekében. A Mark I változat szánakasztója és biztosítója kisebb méretű, kevésbé ergonomikus. A XIX változattól a Hogue lágygumi markolatai és a könnyített kakas standard felszereltségbe tartoznak. A .44 Magnum űrméretben készül a pisztoly alumíniumtokkal is, mely 300 grammos tömegcsökkenést eredményez. Minden más változat teljesen acélépítésű.

A pisztoly csöve egyébként poligon huzagolású, emiatt (és a gázelvevő furat eltömődésének megakadályozására) nem szabad köpeny nélküli lövedékkel üzemeltetni. A cső két darabból készül, hiszen a hátsó, töltényűri rész megmunkálása a reteszelőelemek kapcsolódása miatt igen bonyolult. A VII modellig a Desert Eagle pisztolyok csak Izraelben készültek, a vele szinte teljesen azonos XIX viszont már az USA-ban is készül, a Magnum Research nevű cégnél, a minnesotai Minneapolis városában.

Kiegészítők minden mennyiségben

Mint ahogy minden népszerűbb fegyvermodell esetében tapasztalható, a Desert Eagle is népes rajongótáborral, gyűjtői körrel rendelkezik, az ő számukra a legkülönfélébb kiegészítők készülnek a pisztolyhoz. Pólók, táskák, sapkák, hordtokok, övtáskák, hónaljtokok, kitűzők mellett tartalék alkatrészek is találhatók a forgalmazók kínálatában. Szomorú kontrasztot alkot ez mindazzal, amilyen mostoha módon bánnak a marketing kérdésével a kelet-európai fegyvergyártók.
A fenti, nem feltétlenül létfontosságú kiegészítők mellett komoly tunningkész-letek, rugószettek, sport-elsütőszerkezet, optikai és mechanikus irányzékok, Mark I-ről Mark VII-re feljavító kezelőszervek is kaphatók a fegyverhez. Minden csőhosszban létezik Mag-Na-Port integrált kompenzátorral szerelt kivitel is. A legérdekesebb ?extra?, ami a fegyverhez megrendelhető, az a sokféle felületkezelés. A gyári alapkivitel matt fekete oxid, mely a hazai tulajdonos tapasztalatai szerint sem túl tartós, hamar kiüt rajta a vakrozsda. Ezek a rendelhető felületkezelések a következők:

– arany,
– fényesre polírozott, kékített,
– fényes nikkel,
– matt króm,
– polírozott króm,
– fényesre polírozott, kékített, aranyszínű kezelőszervekkel,
– selyemfényű nikkel,
– fényesre polírozott króm,
– színezett titán-nitrid (TiN, keménysége 80 rockwell).
Minden kivitel kérhető aranyozott kezelőszervekkel.

Saját tapasztalatok

Magyarországon egyetlen egy darab .50 Action Express kaliberű Desert Eagle pisztoly van kint engedéllyel, ezzel nyílott alkalmam néhány lövést leadni. Az .50 Action Express (néha .50 Magnumnak is hívják) lőszer érdekessége, hogy a hüvelyfenék kisebb átmérőjű, mint a hüvely palástja. Ez amiatt szükséges, hogy a .44 Magnummal azonos zárfejjel üzemelhessen a pisztoly, tehát a hüvelyfenék jelen esetben pontosan azonos méretű a .44 Rem. Mag lőszerével. (Az izraeliek egyébként készítettek egy másik hasonló lőszert is, a .41 Action Expresst, melynek hüvelyfenékmérete a 9 mm Lugerével azonos, és a Jericho 941/Baby Eagle pisztolyhoz készült eredetileg.) Az .50 AE lőszer egyébként meglehetősen ritka, Európában is csak alig kapható, darabonkénti ára mintegy 3,5 német márka (!).

Az általam lőtt lőszer az izraeli Samson cég terméke, 300 graines Jacketted Soft Point (félköpenyes, tompa orrú ólom) lövedéket lőtt ki, mintegy 2300 joule torkolati energiával.
A kipróbált Desert Eagle pisztoly egy Mark VII-es sorozatú modell volt, eredeti izraeli gyártmány. Kézbevétele önmagában élmény, ekkora pisztolyt ritkán foghat meg az ember. A megdöbbentő méretek ellenére a pisztoly kezelőszervei kis nyújtózkodással elérhetőek voltak, de az elsütőbillentyűt éppen, hogy elérte a mutatóujjam. A szán hátrahúzása viszonylag kevés erőt igényelt, de a szán útja nagyon hosszú, így egy erőteljes, határozott mozdulatra van szükség a felhúzáshoz. Amire panaszkodni lehet, az a valóban nem túl igényes felületkezelés, illetve a hadipisztolyosan kemény sütés, ez megtétezve a hátrarúgástól való ösztönös félelemmel igen könnyen eredményez sütési hibákat.

A fegyverrel leadott lövés is mélyreható élmény. Ha megszokott, kétkezes pontlövő testtartásba beáll a lövész, akkor felkészületlenül éri a brutális méretű hátracsapás, és ahogy a fegyver megtolja a kezet, a lövő hajlamos ? egyensúlyt keresve ? kilépni a beállásból. A pisztoly felcsapódása elég jelentős, az én kezemben legalább 45?50 fokban felfelé kifordult a cső. A torkolatdörej rendkívül hangos, de nem éles csattanásszerű, mint például a .44 Magnum revolverek esetében, hanem annál tompább. A pisztoly csőtorkolatából körülbelül félméteres bíborvörös lángcsóva csap ki, és 2?3 méterre oldalt állva is ?pofonszerű? lökéshullám tapasztalható.
A pisztoly hátsó irányzéka a szán süllyesztett hátsó részében kapott helyet, és mint minden ezen a behemóton, ez is szokatlanul nagy méretű, de pont emiatt igen jól látható.

Mire való ez a fegyver?

A pisztoly igazából nem megfelelő egyetlen, Magyarországon űzött fegyveres sportághoz sem. Pontlövészetre elfogadható a .357 Magnum kivitel, feltéve, ha .38 Spec lőszerrel üzemeltetjük (pontlövészetre Magnum lőszer nem használható), és minden lőszert kézzel töltünk csőre, hiszen annak elégtelen a teljesítménye a fegyver öntöltő módon való működtetésére. Mivel Magyarországon a jelenlegi szabályozás értelmében váltócsőhöz nem kell külön rendőrségi engedély (csak utólagos regisztráció), így javasolható, hogy aki ilyen fegyvert szeretne, az vásárolja meg a pontlövő kaliberként elfogadott .357 Magnum csővel a XIX változatot, és bővítse azt a nagyobb űrméretekkel.

A nagyobb kaliberek leginkább vadászati célra lennének megfelelőek, hiszen egy őz vadászias elejtéséhez bőven elegendő a .44 Magnum, vagy különösen az .50 Action Express teljesítménye (Magyarországon azonban nem lehet maroklőfegyverrel vadászni). Az amerikai maroklőfegyveres vadászok közt nagyon népszerű a Desert Eagle, különösen hosszabb csövekkel, optikai irányzékokkal, kompenzátorral készített kivitelei. Van még egy sportág, ahol nyerő lehet a Desert Eagle, ez pedig a sziluettlövészet 200 méterig, hiszen az elérhető teljesítmény bőven elegendő a legmesszebb levő fémcélok ledöntésére is. Remélhetőleg előbb-utóbb hazánkban is meghonosodik ez a külföldön már népszerű fegyveres sportág. I.P.S.C.-versenyre a horribilis erőfaktor ellenére sem jó a pisztoly, hiszen a nagy hátrarúgás miatt képtelenség gyorsan ráduplázni, illetve a csillagászati lőszerár is ez ellen hat. Lőkiképzésre viszont kiváló: aki egyszer lőtt .50 Action Express kaliberű Desert Eagle-lel, az többet nem fog tartani más pisztolyok hátrarúgásától.

TECHNIKAI ADATOK
Desert Eagle Mark VII

Kaliber: .357 Magnum / .44 Magnum / .50 AE
Hossz (6″ cső esetében): 270 mm / 270 mm / 267 mm
Magasság: 142 mm / 145 mm / 149 mm
Üres tömeg: 1766 g / 1897 g / 2050 g
Tárkapacitás: 9 db / 8 db / 7 db

A Desert Eagle forgalmazójának honlapja:

http://www.magnumresearch.com

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás