Sörétes slug lőszerek házilag

Sörétes lőszerek slugra töltve

Mivel többen megkerestek már privátban (a www.fegyverforum.com fórumon keresztül), ezért leírom a tapasztalataimat sörétes slug (lánykori nevén: gyöngygolyó, brenneke) töltéssel kapcsolatban. (A “slug” lövedékes sörétes lőszerek felettébb drágák gyárilag, így nagyon gazdaságos az újratöltésük házilag.)

 

Feltételezem, hogy a házilagos lőszerszerelési vizsgád megvan, engedélyed megvan, tehát teljesen alap dolgokat nem magyaráznék. Pontos receptet nem fogok leírni. Használj publikált recepteket, a kísérletezés veszélyes lehet, főleg ha nincs tapasztalatod!

 

Apró figyelmeztetések

 

Néhány alap dolog elöljáróban azért. Sörétes töltésénél nem érvényesek a rézhüvelyes puska/pisztoly-lőszereknél érvényes (túl)nyomás jelek, mivel jóval kisebb nyomásokkal dolgozunk. Ha már ilyeneket tapasztalsz, akkor keményen a határértékek felett vagy. (A legtöbb modern sörétes a határértékek jelentős túlhaladását is elviseli, legalábbis rövidebb távon, de inkább ne építsünk erre.) A nyomást befolyásolhatja a hüvely típusa, a lőpor mennyisége, a hüvely lezárása, a lövedék milyensége (sörét, slug), a csappantyú, a fojtás.

Általánosságban elmondható, hogy a roll krimpes zárás kisebb nyomást eredményez a csillagkrimphez képest, valamint elmondható, hogy a slug lövedék az aprószemű söréthez képest szintén kisebb nyomást eredményez. Ha gyári skeet vagy trap lőszert töltesz meg sluggal, akkor elvileg nagy baj nem lehet, de csak elvileg, nem vállalnék felelősséget ilyen tippért. Ezt természetesen úgy értettem, hogy a slug tömege megegyezik, vagy kisebb, mint a sörét tömege és lehetőleg roll krimpes a lezárás. Ha rátolsz egy 38 grammos lövedéket egy amúgy 21 grammhoz méretezett töltetre, az nem egészséges…

 

Hüvelyek, lezárások, lőporok, csappantyúk

 

Gyűjts össze ellőtt sörétes hüvelyeket! Érdemes egyfélére ráállni, mert vannak különbségek. A hüvelytalp kialakítása lehet más, a hüvely belső fala vastagodhat lefelé haladva, stb. A Fiocchi TT hüvelyek például elég szépen visszakrimpelhetőek, Cheddite hüvelyek is jól beváltak (sokan ezt használják, más márkanéven árulva, de a talpon ott a Cheddite felirat, pl ZVS-nél). Igazából mindegy is mire állsz rá, de más hüvelynél más lehet a töltet magasságod, meg változhatnak a nyomás értékek is, és belecsúszhatsz nem biztonságos tartományokba is akár.
A hüvelyt vissza kell formázni. Ha ugyanabból a puskából használnád, amiből kilőtted, akkor elvileg visszaformázás nélkül is működhet.
A csappantyú fészket általában formázni kell, főleg ha amerikai csappantyút használsz európai hüvellyel. Ezt teheted úgy, hogy lerakod egy deszkára a hüvelyt, aztán belülről megütöd egy megfelelő méretű eszközzel, de inkább célszerszámot javasolnék.
https://en.svaroghunt.ru/product-page/k … ogo-gnezda

Lőport kifejezetten söréteshez valót használj, például Lovex S015. Csappantyúnak remek a CCI 209 csapi.

Lövedéket vehetsz készen, ez elég jó féle:
https://en.strobl.cz/rifled-slugs-ares- … ed-lead-1/

Ha ezt választod, akkor vágd megfelelő hosszra a hüvelyt, majd roll krimpelj ezzel a fúróba fogott eszközzel és kész is vagy:
https://www.ebay.com/itm/Roll-Crimper-1 … 3211306309

 

Lövedékkészítés házilag

 

Ha magad szeretnél lövedéket készíteni, akkor gyűjts, vagy vegyél ólmot. Slughoz jó a legpuhább is. Az öntésről külön könyvet lehetne írni, a végén pár szót erről is ejtek. Az alábbi két formát javaslom:

https://en.svaroghunt.ru/product-page/p … -12-kalibr
Ez a forma nagyon hasonló eredményt ad, mint az Ares slug. Hozzá kell csavarozni egy univerzális wadhoz.

 

Ezt is lehet a Svarogtól rendelni, vagy:
http://www.siarm.com/product_info.php?c … ucts_id=69

A magasságod ezzel szinte ugyanaz, mint az Ares. Simán rá tudod roll krimpelni a visszavágott hüvelyt. Mivel a lövedék alja tömör, ezért nem gyűrődik bele lövésnél a wad, vagy hasonló finomságok.

https://en.svaroghunt.ru/product-page/p … -12-kalibr

Ehhez kétféle betétet lehet rendelni. A speciális wadhoz (fojtáshoz) való nehezebb lövedéket ad, és van benne egy oszlop, amire rácuppan a spéci wadjuk. Ez igen jó választás.
A másik üreges belsőt ad, nyílással az orron. Ezt elvileg a Botflyhoz hasonló módon tudod hozzácsavarozni egy wadhoz, de tapasztalatom szerint nem az igazi, szerintem mivel üreges a lövedék alja. Ha kitöltöd valamivel, akár papírral, szerintem ez is jó lehet.
Kombinálhatod is a kettőt, az üreges lövedékbe is jól megszorul a speciális wad, és könnyebb lesz a lövedéked.
Ha a speciális wadot használod, akkor a magasság pont megfelelő lesz 12/70-es csillagkrimpelt Cheddite hüvelyben a csillagkrimpeléshez. Ha roll krimpelni akarsz, akkor a lövedék alakja miatt kell egy lezáró korong. Ez lehet karton, de sokkal jobb eredményt érhetsz el műanyaggal. Mivel a töltet oszlopod magasabb, ezért a roll crimp nem igazán fog működni korábban csillagkrimpelt lőszerrel, de eleve roll crimpelt lőszerek, például a Cheddite slug lőszer hüvelye jó. (A korábban csillagkrimpelt anyagot nem tudod szépen roll krimpelni.)

 

A Lee Key Drive slugokat tipikusan arra tervezték, hogy normál sörétkosárból lődd ki őket. Tapasztalatom szerint nem hozza ugyanazt a pontosságot, mint az űrméretes lövedékek. Ha mégis ezt választaná valaki, akkor a könnyebb 7/8-ost (7/8 uncia tömegű) válassza, ennek sokkal jobb a ballisztikája mint az 1oz (1 uncia tömegű) verziónak.

 

Töltőszerszám javaslat

 

Töltéshez én a Lee Load All II-t javaslom. Ezzel tudsz formázni, kicsappantyúzni, csappantyút ültetni, lőport mérni (ha akarsz sörétet is, de az sehogy se jön ki anyagilag), 6-os és 8-as csillagkrimpelni. Ha présként használod a csapantyúzó állomást, akkor az Italian lövedéket szépen rá tudod préselni a wadra. Vágj megfelelő méretre egy hüvelyt, ejtsd bele orral lefelé a lövedéket, majd rakd rá a wadot, és nyomd helyére a préssel.
https://kapszli.hu/termek/lee-12g-load-all-ii/

 

Ólomöntésről

 

Az ólomöntés veszélyes lehet! Egyrészt az olvadt fém önmagában is nagyon csúnya dolgokat tud csinálni, másrészt az ólom mérgező lehet. Ehhez be kell jusson a szervezetbe, ami történhet az emésztőrendszeren keresztül, elsősorban porát, gőzeit belélegezve. Ennek a hatásnak ki vagy téve lövészet közben is, főleg ha zárt térben lősz, de légfegyveres lövészetnél is ólmot tapogatsz. Lövészet közben lehet csökkenteni a hatást, ha TFMJ, JHP, JSP, stb. lőszert használsz, aminek a feneke réz, vagy szinterezett, galvanizált lövedéket alkalmazol. A csappantyú is tartalmazhat ólmot, tehát egészen ekkor sem tudod eliminálni. Alapvetően elmondható, hogy a szobahőmérsékletű fémólom bőrre kerülve nem ártalmas, de ha megeszed annak egy része bekerülhet a szervezetedbe, és hosszú idő elteltével felhalmozódhat. Ugyanez igaz a belélegzésre is, ezért fontos dolog a jó elszívás pincelőtéren. Az ólom ürül is, de aránylag lassan, kisebb mennyiségektől normál esetben nem lesz semmi bajod.
Ólomöntés közben ki vagy téve a gőzöknek és fogdosod is az anyagot. Ne egyél koszos kézzel, ne nyúlj az arcodhoz koszos kézzel, moss kezet munka után és hordj FFP3-as védelmi fokozatú maszkot. Mindig jól szellőző helyen vagy szabad téren dolgozz. Ha ezeket betartod, gyakorlatilag nulla a kitettséged. Hordj szemüveget és hőálló kesztyűt, valamint hosszú ujjú ruházatot.
Az ötvözetlen ólom alacsony hőmérsékleten (kb. 330 celsius fok) olvad, egy egyszerű gázfőzőn meg tudod oldani az olvasztást egy megfelelő edényben. Alu edényt ne használj, ki fog lyukadni az alja, és a forró ólom beterít mindent, rossz esetben téged is. Egy rendes vas lábos jó lehet. Az olvadék kimeréséhez használhatsz egy szétvágott szódapatront, amire fogantyút hegesztesz.

Ez a sufnimegoldás, vagy vehetsz elektromos olvasztót, aminek lehet alsó kifolyása is:
https://en.strobl.cz/lee-precision-melter-220-v-3/
https://en.strobl.cz/lee-pro-4-20-3/

Öntőeszközből is vannak gyári megoldások:
https://en.strobl.cz/lee-lead-laddle-3/
https://en.strobl.cz/casting-dipper-lyman-2/

Az ólomban az a jó, hogy nagyon nagy a sűrűsége (10,66 g/cm3 az olvadásponton) és szinte mindent feldob a felszínre. Ezért nem nagyon kell aggódnod, hogy mit dobsz be az edénybe, ami nem odavaló, az feljön (kosz, föld, rézköpeny, stb). A szemetet simán le tudod kanalazni.
Az ólmot a lövedékgyártás során leggyakrabban ónnal és antimonnal ötvözik. Az ötvözők olvasztás során kiválhatnak és feljöhetnek a felszínre, ezért kell fluxolni. Erre millió dolgot használnak, én a méhviaszt és a bóraxot mondanám. Ha slugot öntesz, ott mindegy, ha puha lesz az ötvözeted, tehát ki is hagyhatod ezt a lépést. Elvileg segít a szennyeződésnek is a felszínre jönni, mivel csökkenti a felületi feszültséget. Vagy valami ilyesmi, a lényeg, hogy menő, amikor bedobod az ólomba a méhviaszt és lángra kap…

Amitől óvakodj az a cink, ez kis mennyiségben is tönkreteszi az ötvözetedet.
Az öntőformád csak akkor fog működni, ha rendesen átmelegedett. Ezt elérheted úgy, hogy rárakod az ólom fölé az edényedre, vagy sparheltre rakod. Közvetlen lángnak inkább ne tedd ki, mert alumíniumból vannak. Eleve bánj vele finoman, csak a nyelet ütögesd, mert ez egy precíz szerszám. Maga az öntés is melegíti, töltsd fel ólommal, hagyd benne sokáig, aztán dobd félre a ráncos darabokat. A részletekre nem térek ki, sok kis fogás van még, olvasd el a hozzá adott használati utasítást! Lényeg, hogy ne ess kétségbe, ha az első 40-50-60 öntésed sem tökéletes, olvaszd vissza, aztán ha elég meleg a forma meg az ólom is, akkor szép eredményt fogsz kapni. Ha túl meleg a szerszám, akkor “fagyott” lesz a felületed, ekkor hagyd picit visszahűlni a formát.
Slugnál nem kell túlizgulni, elég megbocsájtó a keménységet (fluxolás elhagyása, ötvözés mellőzése), méreteket (tiszta ólom rosszabb kitöltést, lekerekített éleket ad), tömeget (tisztább ólom nehezebb) tekintve is.

 

Szegény ember golyós puskája

 

A sörétes slug a “szegény ember golyóspuskája”. Mármint puska-puskája, nem kispuska és társai. Boltban nagyon drága a slug lőszer, de így töltve mélyen a normál központi gyújtású nagykaliberű puskalőszerek ára alatt van és rendes puskaélményt ad. Rúg, meg gyönyörűek a 2 centis lyukak a papíron, vagy alternatív célokon. Szóval hatalmas a mókafaktora és nagyon olcsó. Én nagyon gyengére töltöm pontlövészethez, de erősre töltve, vadászathoz is nagyon sok helyen használják ezeket a Svarog lövedékeket, kiváló eredményekkel.

 

Nagy Ádám

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás