CZ?75 SP?01 Shadow – – Ragyogó árnyék

A cseh Ceska Zbrojovka a korábbi, szolgálati pisztolyok uralta kínálatát kétfelé is igyekszik bővíteni az utóbbi évtizedben. Az egyik irány a különféle kompakt és szubkompakt önvédelmi pisztolyoké, elsősorban amerikai piacra. A másik fő csapásirány viszont a sportfegyvereké, melyek főként az IPSC és IDPA sportokra optimalizáltak. A tesztünkben szereplő SP?01 Shadow (?árnyék?) is az utóbbi csoportba tartozik.

Fejlődéstörténet

A CZ?75 a cseh fegyveripar zászlóshajója lett az utóbbi több, mint három évtized alatt. Bár már számos fegyvergyártó működik a remek söreiről ismert országban, világszerte a CZ?75 ?ugrik be? a fegyverbarátoknak, ha cseh pisztolyról esik szó.
A klasszikus CZ?75 kétsoros táras, acéltokos 9 mm Luger kaliberű pisztoly volt DA/SA elsütőszerkezettel. A nyerő csapaton azóta sem változtattak sokat, legfeljebb a különféle felhasználói igényeknek megfelelően módosítottak. A CZ?75-ből ma már több tucatnyi kivitel van, az alutokos, csak fesztelenítős kompakt .40 SW-től a hosszú csövű, kompenzátoros, csak SA sütésű IPSC Open pisztolyig. Az 1980-as években még 3-lövéses tűzcsapásra képes géppisztolyverziót is kifejlesztettek, de ennek piaci sikere elmaradt.
A korábbi, de ma is gyártásban levő Tactical Sports-sportmodellek (lásd Kaliber 2005. június) a jól hangzó ?taktikai? jelző ellenére gyakorlatilag kizárólag szituációs lövészetre voltak alkalmasak. A túl finom sütés eredménye éles helyzetben valószínűleg (vétlen) hullahegyek lennének.
Az SP?01 széria nevében viszont az SP vélhetően a Sport Pistol vagy hasonló megfelelője, ennek ellenére itt ?éles? (rendvédelmi) felhasználásra inkább alkalmas típusokat találunk.
Adam Tyc, a gyár szponzorált lövője egyébként a típus pár évvel ezelőtti bemutatása óta eltelt kis idő alatt IPSC-világbajnok lett Production kategóriában egy CZ?75 SP?01 pisztollyal. Érdekesség, hogy az ezüstérmet is ilyen modellel hódították el. Népszerűségét az is jelzi, hogy az egyik német nagykereskedő cég tunningműhelye már több kis szériás sportmodellt is piacra dobott az SP?01-re alapozva.
Az SP?01 széria idén is kibővült, az IWA 2008-on mutatták be a Phantomot, ez már egyértelműbben szolgálati/önvédelmi fegyver, bár azon a téren a nagyobbak közé tartozik.
A Ceska Zbrojovka egyébként 2007-ben gyártotta le az egymilliomodik CZ?75-öst, ami egy kicsiny ex-KGST-ország fegyvergyárától elképesztő teljesítmény. Az is elképesztő, hogy a saját amerikai leányvállalatuk (CZ?USA) mellé megvettek egy tradicionális jenki fegyvercéget, a Dan Wessont is. Van mit eltanulni a csehektől!

Ez is hetvenötös, csak vaskosabb

A CZ?75 SP?01 Shadow felépítése érdemben azonos a közismert és világszerte lelkesen másolt CZ?75-ös alapmodellével. (Érdekes, hogy a hatalmas CZ?97 és a picinyke RAMI-modellek zárolása már eltérő.)
A pisztoly teljesen acélépítésű, rövid csőhátrasiklásos, Browning-reteszelésű, a cső tetején levő két reteszelőborda csatlakozik a szánon levő ellendarabjaiba. A kireteszelésvezérlést a csőszakáll kifli alakú kivágásába kapcsolódó szánakasztó végzi.
A pisztoly szétszerelése is a szokásos módon történik. A töltetlenség ellenőrzése után a szánt az illesztőjelig (bal oldalt, hátul) hátrahúzzuk. Ezután kihúzhatjuk a szánakasztót jobbról balra. Ezt követően a szerelt szán lehúzható előre.
Itt látunk azért néhány különbséget.
A helyretoló rugó vezetőrúdja teljes hosszúságú, de sajnos anyaga puha műanyag.
A gyártó szerint erre a blaszfémiára azért volt szükség, hogy az IDPA-szabálykönyvnek megfelelő össztömeget ne haladják meg., mégis meghaladják. (Mint a Phantom esetében láthatjuk, lehetett volna a szánon is könnyíteni, ez béna kifogás.)
A hagyományos huzagolású fegyvercső is sokkal vastagabb (?bull?) az eredeti CZ?75-éhez képest. Formája is fura, tetején van egy olyan ívelt lemarás, amiről azt hittem elsőre, hogy valami letört róla, de nem. A megszokott keménykrómozás is hiányzik a cső külsejéről, így az mattszürke, kevésbé esztétikus.
A szán zártömbi részét megnézve némi hiányérzet támad. Mi is hiányzik innét? Ja, persze, a passzív ütőszeg-biztosító. Tehát nem CZ?75B, hanem csak CZ?75 a szerkezet. Alapvetően egy sportpisztolynál ez nem izgat túlságosan, a szolgálatibb SP?01-eknél pedig nem építették ki ezt a biztonsági elemet. Amúgy a repülő ütőszeggel és a kakas biztonsági állásával eleve eléggé biztonságos a pisztoly, nagyon magasról kéne leejteni, hogy elsüljön.
A pisztolyra ? ez kipróbáltuk ? tökéletesen illeszkedik a normál CZ?75 szerelt felsőrésze (szán?cső?helyretoló szerkezet), de a passzív ütőszeg-biztosító hiányában a B-verziók nem fognak üzemelni. Ugyancsak használható az SP?01-re a jól ismert .22 LR Kadet váltószett, de ez a hazai jogi szabályozás értelmében érdektelen. Ugyanolyan külön megszerzési/tartási engedély kell hozzá, mint egy komplett lőfegyverhez. Hatósági/jogalkotói idiotizmus netovábbja.
A pisztoly szánját a tok teljes hosszban megvezeti, végig azon belül fut, ami a SIG P210 jótékony öröksége. A tokon elöl a ma már kötelező szereléksínt találjuk, ami ismét elsősorban a taktikaibb verziókra aggatható lámpák, lézerek, bajonettek esetében praktikus.

Sütés, kezelés és 20 lőszer a fedélzeten

Az SP?01 modellek mindegyike double action/single action sütésű, tehát fesztelenített kakassal, vagy cocked-and-locked állásból is indulhat a versenyző, attól függően, milyen divízióban készül rajtolni. A kakas könnyített, de a normál verzióhoz képest nagyobb méretű.
A tokbiztosító kar a Shadowon alaposan túlméretes, kétkezes, nagyon könnyen kezelhető, a szánakasztó csak egykezes, de az is jobban kiáll a tok síkjából a standard verzióénál. A tárkioldó is növelt méretű, de ez is csak jobbkezes.
A pisztoly tárja kétsoros, alul jókora gumipufferben végződik, ami földre hajigáláskor tompítja a beérkezés sokkját. Az acéltestű tár hosszabb a normál CZ?75 15?16 lőszeres adogatószerkezetétől, hivatalosan 18, valójában 19 db
9 mm Luger lőszerrel tárazható. A csőben levővel együtt ez már 20 db, ami nagyon korrekt tűzerő bármely felhasználási célra.
Az SP?01-be használhatóak normál CZ?75 tárak is és vica versa. Egyébként pozitívum, hogy a pisztolyhoz alapfelszereltségként
3 tár is jár.
A pisztoly szánján elöl is vannak felhúzórecézések, mert az olyat az amerikaiak nagyon szeretik.

Változatok fekete pisztolyokra

Az SP?01 típuscsalád felületes ránézésre azonos, de anyagukban, kezelésükben különböző pisztolyokat tartalmaz. Érdekes, hogy csak mattfekete modellek vannak, a korábban alkalmazott ? szerintem ronda felületű tokos ? kéttónusú, illetve a nikkelezett és rozsdamentes felületkezelés sem jelent meg. Pedig szerintem egy SP?01 matt rozsdamentes acélból gusztusos és praktikus lenne (IPSC: sok lövés, sok takarítás).
? SP?01 alapmodell: van passzív ütőszeg-biztosítás, hagyományos fix irányzék, (tríciumos betéttel), standard kétkezes biztosító, olyan, mint a CZ?85-ön.
? SP?01 Tactical: csak fesztelenítővel ellátott változata az alapmodellnek, mely kezelőszerv kétkezes. A szereléksínre szerelhető bajonettet is kínálnak hozzá. De az eléggé vicces.
? SP?01 Shadow: tesztfegyverünk, mely talán a legsportosabbnak mondható. Irányzéka hátul fix, masszív, elöl pedig fénygyűjtő szálas. Növelt méretű, kétkezes biztosítókar van rajta.
? SP?01 Phantom: a legfrissebb, legkönnyebb műanyag tokos testvér, kb. 800 g, csak fesztelenítős, fix irányzékos, cserélhető markolat-hátsórésszel testreszabható.
A sátorvas szögletesebb, mint társainál.
A szán elöl el van keskenyítve, vélhetően ott spóroltak a tömegen. Így ez a modell akár napi viselésre ? elsősorban nyíltan ? is alkalmas.

Kiváló fogás, pocsék DA

A CZ?75 SP?01 Shadow meglehetősen nagy és súlyos fegyver. Ugyanakkor kifejezetten látványos és harmonikus a formája. A CZ?75-ösök markolatát a nagy kapacitású tárak és a DA/SA elsütőszerkezet ellenére eleve kényelmesre sikerült tervezni. Holott harmincvalahány éve az ergonómia a keleti blokkban nem volt még szempont.
Az SP?01 esetében még ezt is sikerült fokozni, hiszen gumi markolatpaneleket kapott a pisztoly. Ezek ráadásul oldalra is kihasasodnak, így feltűnően jó fogást adnak, kézbe simulnak. A markolat eleje és hátulja érdesített. A pisztoly tokja pedig hatalmas hódfarokban végződik, a legnagyobb kezű ember sem tudja a szán útjába rakni a mancsát.
A passzív ütőszeg-biztosítót elvileg azért hagyták el a fegyverből, hogy jobb legyen a sütése. A single action talán jobb is lett, de nem valami meggyőző módon. A revolverezésen viszont valamit botrányosan elrontottak. Abszolút értelemben nem olyan rossz, de a mellette levő széria-CZ?75-höz képest pocsék. Reszelősebb és keményebb is. Nagyon remélem, hogy csak nekem sikerült egy ?pénteki gyártmányt? kifogni. De 3 hét használattól be is kopott.

Ütős pontosság

A pocsékabb DA-sütés okán a 10 méteres revolverező gyakorlatom (5 lövés fejre, mindegyik után kézzel fesztelenítés) a magamtól elvárthoz képest jóval gyengébb lett. A normál CZ?75-tel feleztem a szórást. Ettől eltekintve azonban az SP?01 brillírozott pontosság terén.
Az első 10 bemelegítő lövés után 25 méterről sikerült egy 184 körös 20-lövéses eredményt lőnöm, rendkívül jó szórással. És akárhogy is nézzük, ez ?csak? egy fix irányzékos, rövid csőhátrasiklásos öntöltő, csupán egy kissé sportosított hadipisztoly. No, meg az én gyarló kezemből jött össze a 184 kör, nem pedig egy országos bajnok őstehetségéből, a pisztoly tehát biztosan még többre is képes.
Az alkalmazott lőszer a pontossági teszt során MFS 8 grammos FMJ volt. Ezenkívül 7,5 grammos Fiocchi FMJ is előkerült, összesen több, mint 200 lövést adtunk le. Mindezt teljesen akadálymentesen. A tulajdonos beszámolója szerint előző napon is kiment vagy 200 lövés gond nélkül, Uram kolléga szerint pedig a tesztet követő hétvégén még hasonló mennyiség, tisztítást nem beiktatva.
A hatalmas, két hernyócsavarral is rögzített acélnézőke, és a piros fénygyűjtő szállal ellátott célgömb kifejezetten 10 méteren belüli gyors tüzelésre született. Azonban a fénygyűjtő szálat semmi nem védi, az hamar le fog törni. Ma már vannak sokkal masszívabb, átlátszó műanyag házba épített száloptikás irányzékok is.
5?10 méterről elképesztően gyorsan lehetett üríteni a tárat az SP?01-gyel, szinte géppisztolyszerű gyorsaságot tudott, ha két kézzel határozottan ráfogtam a markolatra. Az anatómiai lap mellkas részéből nem is mentek ki szinte a lövések. A töltve
1200 gramm feletti tömeg szinte kis kaliberű szintre csökkentette a hátrarúgás érzetét. Különösen, hogy ennek a tömegnek nagy része elöl helyezkedik el.

Többcélú

A CZ?75 SP?01 Shadow a magyar ? agyonvágott, darabszám-korlátozott ? piacon a még eladható pisztolyok közé tartozik. Ugyanis több célra is egészen kiválóan alkalmazható, IPSC, IDPA mellett láthatóan feltűnően jó pontlövő eredmény is elérhető vele. Kis jóindulattal ? vagy egy másik alverziót választva ? önvédelmi vagy szolgálati pisztolynak sem lehetetlen használni.
A tesztelt Shadow egyetlen igazi gyenge pontja a reszelős revolverezés, de érdemes figyelembe venni, hogy ez a remek pisztoly 3 nagy kapacitású tárral mindössze kb. 220 ezer forintba kerül. A hasonló tudású versenytársak ennél drasztikusan, akár 50?150%-kal is drágábbak. ?

www.czub.cz

 

Vass Gábor

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás