A Danuvia VD-01 pisztoly

A Danuvia VD-01 pisztoly bátran pályázhatna a világ legnagyobb és legszokatlanabb pisztolya címre. Ennek a méltatlanul kevesek által ismert és használt fegyvernek a történetét, szerkezetét kívánom ebben a cikkben bemutatni.

Történet

A fegyver alapötlete a németországi Passauban élő, magyar származású Vörös nevű tervezőtől származik. Aki a rendszerváltás előtt, még Németországban kialakította a fegyver maihoz hasonló alakját, és helikális (spirálvonal-) töltésű tárját. Néhány példányt, félig házilagos eszközökkel le is gyártottak. Ezekkel azonban megbízhatósági problémák voltak, és a tárak sem voltak a pisztolyok közt csereszabatosak. A rendszerváltozás után, a 90-es évek elején Magyarországon a Danuvia Gépipari Rt. kezdte gyártani a pisztolyt. A sorozatgyártás igényeinek megfelelően alaposan módosítani kellett a Danuvia VD-01 szerkezetét. A prototípusokhoz képest megváltozott a hüvelykivető nyílás, a biztosítószerkezet, a tárkioldó gomb, és a cső rögzítése. A Danuvia Rt. legyártott százegynéhány Danuvia VD-01 pisztolyt, melyből 20?30 db-os nagyságrendben eladásra is kerültek példányok. A kis gyártott széria mellett jelentős mennyiségű alkatrész, fődarab és félkész fegyver is elkészült, amikor a cég nehéz anyagi helyzete miatt leállt a gyártás. 1998-ban az Intermodul fegyverszaküzletek vásárolták meg a teljes legyártott mennyiséget, és az összes alkatrészt, illetve a gyártási jog is eladásra került. Jelenleg is az Intermodul forgalmazza a típust.

A pisztoly szerkezete

A Danuvia VD-01 a 9×19 mm Parabellum kaliberű pisztolyok közt nagyon ritka módon merev csöves, szabad, reteszeletlen tömegzáras. Egy megbízható zároláshoz a nagy teljesítményű töltény esetében vagy nagyon erős helyretoló rugóra van szükség, vagy igen nagy zártömbre. Abban az esetben, ha a rugót erősre tervezik, akkor a fegyver szinte felhúzhatatlan lesz, erre intő példa a második világháborús spanyol Astra Model 600 pisztoly. A Danuvia VD-01 esetében a zártömb tömegét növelték meg, mely pisztolyok esetében szokatlanul sokat, fél kilogrammot nyom. Ugyanakkor a fegyver könnyen felhúzható. A zártömb nem más, mint egy nagy acéltégla, melyen két átmenő furatot találunk, az egyik a helyretoló rugó vezetőrúdja számára szolgál, a másik az ütőszeget és rugóját tartalmazza. Ezen kívül már csak a hüvelyvonó található a zártömbön, mely így nagyon egyszerűen gyártható.

A fegyver alumíniumból készült markolatrészében helyezkedik el az elsütőszerkezet, mely meglehetősen egyszerű felépítésű, kakasos kialakítású, csak single action sütésű. Az elsütőszerkezetet a zár hátrahúzása feszíti meg. Az elsütőszerkezet csak egyes lövés leadására alkalmas, noha prototípusként készült sorozatlövő változat is. A tok acéllemezből készült, tetejének levétele után kiszerelhető a zártömb és a helyretoló szerkezet, a fegyver rendes karbantartása, tisztítása elvégezhető. Érdekes apróság, hogy a tokfedélen levő gomb lenyomásával a zár hátsó helyzetében rögzíthető. Érdemesebb lett volna egy valódi zárakasztó beépítése, mely a tár kiürülésekor hátul tartja a zárat, jelezve a pisztoly kiürülését. A tok jobb oldalán található a nagyméretű hüvelykivető nyílás, mely mérete miatt szinte teljesen kizárja a ürítési hibákat.

A Danuvia VD-01 csöve a tokban rögzített, de kiszerelhető, hossza 5″ (kísérletileg készült hosszabb csővel is). A csövek jelentős része poligon huzagolású, Lothar Walther gyártmányú német versenycső. Ismereteim szerint a Danuvia VD-01 volt az első magyar gyártású, poligon huzagolású csővel készült fegyver

A hengeres tár

A Danuvia VD-01 legszembetűnőbb tulajdonsága a tok alatt elöl végigfutó nagyméretű, hengeres tár. Ezt a tárat helikális adogatásúnak nevezik, mert a lőszerek egy spirálvonal mentén helyezkednek el. A tárban a lőszerek nem érnek egymáshoz. A tár 33 db lőszer befogadására alkalmas, és ehhez a nagy kapacitáshoz képest a mérete már nem is nagy, sőt kifejezetten helytakarékosnak tekinthető. Ez a tár alkalmas lenne sorozatlövő fegyverhez is, mert igen nagy sebességgel képes adogatni. A tárajkak eltávolítása esetén fél másodperc alatt nyomja ki a tárrugó a 33 lőszert. Hasonló szerkezetű tárakat találunk az amerikai Calico pisztolyokon és karabélyokon, illetve az orosz Bizon nevű Kalasnyikov-leszármazott géppisztolyon.

Géppisztolyszerű kezelőszervek

A VD-01 pisztoly különleges felépítése miatt a kezelőszervei is szokatlan elhelyezésűek, inkább egy géppisztolyéra emlékeztetnek. A fegyver felhúzása a tok két oldalán levő felhúzókarral történik. Ezek azonban kellemesen belesimulnak a fegyverbe, nem szélesítik ki azt feleslegesen. A tárkioldó nem a markolaton, hanem a fegyver jobb oldalán a sátorvas elejénél található. A biztosító a markolatrész felső részénél található, kétállású kar, alsó állásban blokkolja az elsütőszerkezetet, felfele fordítva lehet lőni. A fegyver hátsó irányzéka oldalban és magasságban állítható. Mivel az irányzék a tokon került elhelyezésre, az lövés közben nem mozdul el, mint azt a szokásos öntöltő pisztolyokon megszokhattuk. Ez a tényező és a hosszú irányzóvonal is hozzájárul a pisztoly pontosságához.

Egy szokatlan élmény: lövészet a Danuviával

Mielőtt a Danuvia VD-01-gyel lőnénk, érdemes elfelejteni mindent, amit a pisztolylövészetkor megszoktunk. Már az is különleges élmény, amikor a tárat megtöltjük azzal a rengeteg lőszerrel, és a tárat ugyanolyan könnyű tölteni az első lőszertől az utolsó, harmincharmadikig.
A tár behelyezése úgy történik, hogy az elülső felét beakasztjuk a tok elején kialakított ?szakállba?, majd a hátulját pattintjuk a helyére. Ez a mozdulatsor kis gyakorlással nagyon gyorsan megy. A zár hátrahúzásával csőre tölthetjük a fegyvert, majd megkezdhetjük a tüzelést. A pisztoly nagy tömege, és elöl levő súlypontja miatt a lövés teljesen más érzés, mint amit egy 9 mm Parabellum kaliberű pisztolytól várnánk. A hátrarúgása mindössze akkora, mint egy .22-es MCM-nek. Nagyszerű érzés érezni, ahogy a hatalmas zár hátraindul és kiveti az üres hüvelyt, de közben a pisztoly stabilan áll a célon. A fegyver űrméretétől szokatlan pontosságra képes, első kézbevételkor ? nem túlzottan összpontosítva, másodpercenként 1 lövést leadva is ? a 33-ból 27 lövés a 8-a típusú lőlap feketéjébe ment 25 méter távolságról. Valóban összpontosítva ezzel a fegyverrel 180?190 körös lőeredmény sem kizárt 20 lövésből. Amivel a kissé ormótlan külsejű Danuvia VD-01 megszégyeníti a kis teljesítményű .32 S & W kaliberű csúcssportpisztolyokat is.
A nagyfokú pontosságban szerepe van persze a remek irányzékoknak, a kellemes fogású markolatnak és jó sütésnek is.
Igazán elemében a fegyver gyorstüzelés közben érzi magát. 6?8 másodperc alatt kiüríthető a tár, ami már majdnem géppisztoly-tűzgyorsaságot jelent. Eközben a szóráskép nem romlik számottevően, a fenti lövési tempó mellett is csak egy mellalakméretű lesz 25 méteren.
Természetesen mindenképpen ajánlott a kétkezes fegyverfogás ilyen esetben, előágyként szinte tökéletes megfogást kínál a tár. Kezdetben ez is szokatlan a lövőnek, hiszen olyan érzése van, hogy a kéz a cső elé kerülhet, ez az érzés azonban hamar elmúlik, és a fegyver kezelése megszokottá válik. A pisztoly nagyon megbízhatónak bizonyult, volt olyan példány, mely közel ezer lövés leadása után, tisztítás nélkül is üzembiztos maradt.

Felhasználási területek

A Danuvia VD-01 elsősorban a nálunk nem létező ?home defence?, lakás- és otthonvédelmi fegyver szerepkörben lenne ideális, hiszen rejtett viselésű önvédelmi fegyvernek méretei miatt nem igazán alkalmas. Sportfegyvernek remek lövészeti tulajdonságai miatt kiváló lenne, de sajnos a jelenleg érvényes versenyszabályzathoz képest a fegyver irányzóvonalának hossza, és a fegyver tömege túl nagy. Hobbicélú lövészetre azonban kiváló, lövészkluboknak hamar megtérülő befektetés egy ilyen pisztoly, hiszen kevés nagyobb lőszerfogyasztó fegyver van a Danuviánál. Akiknek feltétlenül ajánlható a Danuvia VD-01, azok az egyenruhás biztonsági szolgálatok. A jogszabályok értelmében a cégük formaruháját viselő személy- és vagyonőrök nyíltan is viselhetnek fegyvert. Egy vállszíjon
kényelmesen hordható a VD-01, ráadásul a vállszíj még stabilabb tüzelési pozíciót jelenthet. Ugyanakkor kevés elrettentőbb külsejű fegyver van egy bűnelkövető számára, mint a Danuvia VD-01. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a jelenlegi jogszabályok a polgári cégeknek nem engedélyezik sorozatlövő fegyverek tartását, a Danuvia-pisztoly viszont csaknem ugyanakkora tűzerőt képvisel, mint egy géppisztoly. Viszont használata, kezelése, a vele való lövészet egyszerűbb, könnyebben begyakorolható.

A pénzszállító autók személyzetének is kiváló fegyvere lehet a Danuvia VD-01, hiszen a pisztolyok tűzereje kevés a napjainkban elharapózó, gépkarabélyos rablások ellen, viszont a sörétes puskákkal a járművekből nehézkes a ki- és beszállás. A Danuvia ezzel szemben könnyen mozgatható, jól hordható fegyver. A Danuvia VD-01 pisztoly ára tudásához képest nem mondható magasnak: 120 ezer forint.

(Köszönetemet fejezem ki Nyárádi-Berzsenyi Győzőnek, az Intermodul fegyverboltoktól, amiért lehetővé tette számomra a Danuvia VD-01 pisztoly megismerését és kipróbálását.)

A Danuvia VD-01 pisztoly műszaki adatai

A fegyver:

Kaliber: 9×19 mm Parabellum
Tömeg tár nélkül: 2000 gramm
Tömeg üres tárral: 2450 gramm
Tömeg töltött tárral: 2860 gramm
Hossza: 303 mm
Magassága: 160 mm
Szélessége: 50 mm
A zár tömege: 500 g
Csőhossz: 127 mm (5″)
Az irányzóvonal hossza: 266 mm
Belövési távolság: 25 m
A lövedék kezdősebessége: 350 m/s 8 g (124 grain) tömegű FMJ lövedékkel, NATO szabványú lőszerrel)

A tár:

Tömege üresen: 450 g
Tömege töltve: 860 g
Hossza: 146 mm
Átmérője: 46 mm
Befogadóképessége: 33 db lőszer

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás