Weihrauch Arminius revolverek – – A német precizitás termékei

Magyarországon talán még nem annyira ismertek a német Weihrauch Arminius cég fegyverei, de hazájukban, Németországban a legkedveltebbek közé tartoznak. A nagy múltú céget 1899-ben alapították, és a második világháború végéig ? a később az NDK területére került ? Zella Mehlisben működött. 1948 óta a bajorországi Melrichstadtban üzemel a gyár. A Weihrauch Sportwaffenfabrik termékei közt kiváló minőségű légfegyvereket, flóbertfegyvereket, gáz-riasztó fegyvereket, vadász- és sportpuskákat és nem utolsósorban éles forgópisztolyokat találunk. Ez a cikk a Weihrauch maroklőfegyver-családjáról, az Arminius revolverekről szól.
Mint minden jelentősebb gyártó, az Arminius is sokféle kaliberben és különböző méretekben, eltérő csőhosszokkal készíti revolvereit. Természetesen ennek az az oka, hogy minden modelljüknek specifikus vásárlói célcsoportja van. Alapvetően kétféle méretben készülnek: a kisebbek csak .22-es és .32-es kaliberűek, illetve a nagyobbak közt vannak még a .38 Special és .357 Magnum töltényekhez készülők is.

Szokatlan szerkezet

Az Arminius revolverei látszólag nem sokban különböznek a megszokott forgópisztolyoktól külsőben, azonban szerkezetük a világon teljesen egyedülálló (persze a másolataitól eltekintve, amelyekről később még lesz szó). A megszokott revolvereken a tokkeret egyik oldala levehető, ha az elsütőszerkezethez akarunk hozzáférni, és általában majd? minden kaliberhez külön tokot és elsütőszerkezetet kell tervezni, gyártani. Ezzel ellentétben az összes Arminius DA/SA revolver ? 4 mm flóberttől a .357 Magnum kaliberűig ? elsütőszerkezete-markolatkerete azonos alkatrészekből épül fel, és ezt az egységet alulról kell behelyezni a szerelt tokba, majd két tengellyel rögzíteni. Ez a megoldás leegyszerűsíti a gyártást, alkatrészellátást és a javítást, ugyanakkor a tok egy darabból készíthető, ami különleges masszivítást, tartósságot kölcsönöz a fegyvernek. Az Arminius-revolverek tokjának formavilága olyan, hogy ránézésre könnyen megkülönböztethetőek bármely más gyártó forgópisztolyaitól, egyúttal karakteres megjelenésük erőt és robusztusságot sugall. Az Arminius-revolverek csöve és dobja kékített acél, az elsütőszerkezet barnított acél, a tok alumínium, spiáter (cinköntvény) vagy acél, a revolverek készülnek matt krómozással is. Az Arminius-szerkezetet sokan másolták, így pédául az USA-beli Charter Arms, hogy egy ismertebbet említsek. A Charter Arms Bulldog .357 Mag/.44 Spec. revolver esetében azért az alkalmazott lőszer teljesítménye mutatja a koncepció sikerét. Szomorú érdekességként érdemes megemlíteni, hogy John Lennont egy Charter Arms Undercover .38 Special revolverrel ölték meg, mely szerkezetileg szinte azonos az Arminius HW38 egy korábbi verziójával.

Működés

Az elsütőszerkezet az Arminius-revolvereken a modern forgópisztolyokon megszokott DA/SA (revolverező) működésű. A nem kívánt elsüléstől transfer bar automatikus ütőszeg-biztosítás véd, mely csak akkor engedi az ütőszegre ütni a kakast, ha az elsütőbillentyű a leghátsó helyzetében van. Egy szokatlan megoldást is találunk: míg a fegyveren Smith & Wesson-féle dobnyitó gombot és mechanizmust találunk, addig a dob forgatási iránya (hátulról nézve) az óra járásával megegyező (vagyis ellentétes a Smith and Wessonokéval). Ez a megoldás a tartós dobrögzítésre van jótékony hatással. A dobkifordító kar a szokatlanul vastag tok első részére támaszkodik fel, hogy a dob előremozgását meggátolja, hiszen az Arminiusokon hiányzik a dobtengelyt elölről rögzítő rugó által nyomott rúd. Az ejektorrúd vége teljesen szabad.
Használat közben

Az első kézbevételkor feltűnik a fegyver remek, kézbe illő fogása, a markolat lehet legömbölyített, ujjaknak bevágásokkal ellátott gumi kombat markolat (ez az újabb gyártású 2,5″ és 2,75″ csövű modellen szériatartozék), a 4″ csövű változaton általában egy nagyobb méretű, szögletesebb gumimarkolatot vagy a 6″-os (és hosszabb csövű) modellek fából készült target markolatát találjuk. A sportváltozatok kivételével az alkalmazott markolatok a jobb- és balkezes lövők számára egyaránt kényelmesek. A markolatok egy darabból készülnek és alulról rögzítettek egy csavarral, ez ugyancsak szokatlan megoldás. Az elsütőbillentyű éppen optimális helyen van, se nem túl távol, se nem túl közel a lövő kezéhez.Az elsütő-szerkezet óramű-pontosságú, a revolver sütése mind single, mind double action üzemmódban meglepően lágy annak ellenére, hogy a kakast csavarrugó működteti.

A kakas is ergonómiailag a legjobb helyen van elhelyezve, hüvelykujjal könnyedén felhúzhatjuk. Annak ellenére, hogy a kakas felhúzásra szolgáló része nem szélesedik ki, mint azt más revolvereknél megszokhattuk, a felhúzás még egy kis kezű hölgy számára sem okoz problémát. A fegyverek irányzékai feketék és rendkívül jól láthatók, határozottak a kontúrjaik, a legrövidebb 2,5″ és 2,75″ csövű modelleken mindig fixek. Más gyártók revolvereinél megszokott fix irányzékoknál ? mely általában csak egy vájat a tok tetején ? sokkal jobb, igazán precíz kivitelű az Arminiusokon található. A hosszabb csövű típusok többségénél opcionálisan választható mikrométeres, állítható kivitelű, szokatlanul nagy méretű, a tokon túlnyúló kivitelű nézőke is. Ez a nézőke is egy jellegzetes ismertetőjegye az Arminius-revolvereknek, noha önvédelmi célra semmiképpen sem ajánlható az ilyen kivitelű modell, hiszen könnyen elakadhat az irányzék a ruházatban. Létezik még egy irányzék-kialakítás, amely csak oldalban állítható nézőkét tartalmaz.

HW 3, 5, 7

Az Arminius-revolverek közül ezek a legkisebbek. A típusjelzésekben a számok utalnak a csőhosszra, noha elég furcsán, hiszen a HW3 csöve 2,75″ hosszú, a HW5 csöve még véletlenül sem 5″, hanem 4″ hosszú, a HW7 esetében pedig 6″-es. A HW4 típusjelzés a flóbertrevolverek számára van fenntartva. Ha a hosszabb csövű modellek típusjelzésében ?T? betű található (pl.: HW5 T), akkor a fegyver oldalban és magasságban állítható hátsó irányzékkal van ellátva. Ezek a modellek teljesen burkolt, két darabból álló ejektorrúddal vannak ellátva, melynek csak az első része működik valóban ejektorrúdként. Mindegyik modell cink, ritkábban alumíniumtokos. Mindhárom modell 3 kaliberben kerül piacra, a .22 Long Rifle, .22 Winchester Magnum kaliberben a dobjuk 8 db töltényűrt tartalmaz, a .32 S & W Long töltényekből már csak 7 db fér el. Egy különleges változat a Duo, mely kétféle dobbal kerül forgalomba, az egyik dob .22 Long Rifle, a másik a .22 Win. Magnum kilövésére szolgál, a dobok attól függően cserélhetők, hogy milyen célra használják a fegyvert. Ezeket a fegyvereket elsősorban hobbicélú sportlövészetre használják, erre tökéletesen alkalmasak, szükség szerint azonban alkalmazhatóak a rövidebb csövű változatok önvédelemre is (ahol ezt a jogszabály megengedi). Az Arminiusnak azonban természetesen vannak önvédelemre sokkal jobban alkalmazható típusai is. Egy nemrégiben megjelent fegyver a kisméretű Arminius-revolverek között a HW22, mely a többitől eltérő szerkezetű és megjelenésű, hiszen ez a kis fegyver az Arminius HW37 gáz-riasztó revolver (Kaliber 1999/19.) éles, .22 LR kaliberű változata.

HW 38

Amint a név is mutatja, ezek a fegyverek a népszerű .38 Special revolvertöltényhez készülnek. Mivel cinkből készült a tokjuk, így a hatlövetű .38 Special revolverek közt a legolcsóbbak közé tartoznak. Az utóbbi években gyártott modellek a csövük alatt a cső teljes hosszában végighúzódó ejektorrúdházzal rendelkeznek. Ez egyrészt a csőventiláció imitációjával együtt nagyon látványossá teszi a fegyvert, másrészt ?csősúlyként? funkcionálva csökkenti a lövés közbeni felcsavaró erőt. A HW 38 revolver négyféle csőhosszban készül, 2,5″ , 3″ , 4″, 6″, a 3 hosszabb csövű kivitel rendelhető targetirányzékkal. A HW38 2,5″ verzió kiváló rejtett viselésű önvédelmi maroklőfegyver, a hosszabb csövű változatok inkább a fegyvert nyíltan viselők (például biztonsági őrök, pénzszállítók) számára ajánlhatók. Az állítható irányzékos kivitel 6″ csővel sportlövészetre kiváló.

HW 357

A HW357 ránézésre szinte azonos a sokkal kisebb teljesítményű HW38-cal. Azonban a nagyobb teljesítményű .357 Magnum-töltény acéltokot tett szükségessé. Az acéltok már ránézésre könynyen megkülönböztethető a kisebb teljesítményű testvér alumíniumtokjától. Az acéltok elülső része ? mely a csövet foglalja magába ? szögletes alakú, ellentétben a cink- vagy  alumíniumöntvényből készült változat legömbölyített vonalaival. Hibaként felróható az ejektorrúd rövidsége, melynek a hossza megfelelő a rövidebb .38 Special hüvelyek kivetéséhez, azonban egy kissé felfújódott .357 Magnum-hüvely eltávolításakor már elégtelen lehet. A HW357 ugyanazokban a kivitelekben készül, mint a HW38, gyakorlatilag a megfelelő modellek ugyanazoknak a célcsoportoknak ajánlhatók. Természetesen azzal a kitétellel, hogy a .357 Magnum kaliberű fegyverek csak tapasztalt lövészeknek valók, kezdők semmiképpen se viseljék – kellő gyakorlás nélkül – .357 Magnum lőszerre töltve fegyverüket . Ugyanakkor ezeknek a revolvereknek nagy előnyük, hogy a gyengébb teljesítményű .38 Speciallal is lehet őket használni. (Aki nem ismerné esetleg: a .357 Magnum-töltény minden geometriai adata azonos a .38 Speciallal, KIVÉVE a hüvelyhosszt, és ezáltal a Magnum-lőszer lőportöltete ? és teljesítménye ? sokkal nagyobb.)

Windicator

A Windicator az Arminius leglátványosabb fegyvere. Tulajdonképpen a HW38, illetve a HW357 modellek ezek, párosítva egy négyszögletes burkolattal ellátott csővel. Ez a burkolat rendkívül masszívvá teszi a revolver csövét, ugyanakkor jelentősen lecsökkenti a hátrarúgást (70 gramm súlytöbbletet jelent a HW38/357 4″ modellekhez képest.) A Windicator .38 Special és .357 Magnum kaliberben, csak 4″ csővel és állítható irányzékkal készül. Elsősorban önvédelmi célra tervezték, de a gyártó ajánlja azon kevesek számára is, akik I.P.S.C.-lövészetre revolvert használnak. Sokkal sikeresebben használható a fegyver az USA-ban egyre népszerűbbé váló Defensive Pistol, illetve a hagyományos rendőrségi lövészversenyként funkcionáló PPC-versenyszámokban.

HW9 sorozat, az élsportolók fegyverei

Az eddig ismertetett Arminius-revolverek többsége önvédelmi vagy nem professzionális sportcélokra készült, és arra a célra kiváló is. Azonban a legkiválóbb sportlövők, illetve a speciális versenyszámok különlegesebb fegyvereket igényelnek. Ezeket a magas igényeket elégítik ki a HW9-fegyverek. A HW9 tulajdonképpen gyűjtőnév, hiszen négyféle kaliberű fegyvert takar, ezek a kaliberek: .22 Long Rifle, .32 S & W Long, .38 Special, .357 Magnum. A HW9-fegyverek többsége a nagyobb méretű .38 Spec. vagy .357 Magnum tokra, dobra épül (így a .22 LR kaliberűek is csak hatlövetűek). Minden HW9 fegyver targetmarkolattal, állítható irányzékkal, szélesített elsütőbillentyűvel és megnövelt méretű kakassal rendelkezik. A HW9-széria sokféle kialakítású revolvere közt egészen különleges fegyverek is akadnak, például a HW9 ST/10″, mely .22 Long Rifle kaliberű, és nem kevesebb, mint 10″ hosszúságú a csöve, a hátsó és első irányzékai egyaránt burkoltak. Ez a fegyver a kis kaliberű sziluettlövészet céljára készült.

A kakukktojás: Western Single Action

Ez a fegyver az, amelyre a korábbiakban leírt technikai részletek közül egy sem igaz. Ez a forgó alakjában a Colt M1873 Single Action Army revolveréhez hasonlít. Néhány korszerűsítés kivételével a szerkezetük is azonos. Csak Single Action elsütőszerkezettel rendelkezik a fegyver (vagyis a kakast minden lövés előtt kézzel fel kell húzni). A dob rögzített, oldalra ? a modern revolverektől eltérően ? nem kifordítható, a töltésre egy töltőgát szolgál, amely a tok jobb hátsó részén található. A hüvelyeket a cső alatt levő ejektorrúddal egyenként lehet üríteni. A fegyver sátorvasa rézból készült, a tok színesre edzett felületkezelésű csakúgy, mint a mintául szolgáló, legendás múlt századi forgópisztolyon. Ez a fegyver háromféle űrméretben készül: .357 Magnum, .44 Magnum, .45 Long Colt. A Western Single Action stílusú revolvereket elsősorban az Egyesült Államokban vásárolják sportcélokra, de mindenkinek
tetszeni fog, aki a szívében cowboy egy kicsit.

Kiváló minőség – elfogadható áron

Aki Arminius-revolvert kíván vásárolni, annak nem kell mélyen a zsebébe nyúlni, hiszen ezek a fegyverek árukban a középkategóriát képviselik. Ezért az elérhetőnek nevezhető árért bármelyik Arminius-revolver esetében egy kivételes precizitással megmunkált, különleges, egyedi szerkezetű fegyvert kaphatunk.

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás