Van-e lehetőségünk eszközös önvédelemre a fesztiválokon?

Beléptetés egy fesztiválra

 

Itt a fesztivál-szezon!

 

A szakboltokban az utóbbi időben többször felmerül a kérdés, hogy vajon az épp aktuális fesztiválra bevihetünk-e valamilyen (legális) önvédelmi eszközt. Leggyakoribb eset, hogy fiatal lányok édesapja szeretné abszolút biztonságban tudni szeretett gyermekét. De sok felelősség tudattal megáldott fiatal lány és fiú keresi fel szakboltokat efféle ezzel a kérdéssel.

 

(Megjegyzés elöljáróban: hiába van viselési engedélyünk gáz-riasztó fegyverre, azt úgysem fogjuk tudni bevinni, illetve csak józanon viselhető jogszerűen amúgy is, amire ilyen eseményeken kicsi az esély.)

 

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy amikor a fesztiválra szóló jegyünket megvásároljuk, szerződést kötünk a szervező céggel. Ezek a rendezvényt biztosító cégek gyakran honlapjaikon teszik közzé, az „Általános Szerződési Feltétel”-eiket. Tehát mielőtt elindulunk jól megérdemelt pihenésünkre érdemes ezt átböngészni, mert pontos instrukciókat kapunk arról, mit szabad, és mit nem.

 

Mit NEM lehet?

 

Témához vágóan én kikerestem néhány fesztiválszervező idei évre vonatkozó irományát, amiből a vonatkozó részeket ki is másoltam:

 

EFOTT 2018 ÁSZF (részlet)

„…3./ A Szervező a Rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében fenntartja a jogot arra, hogy a Rendezvény területére bevihető tárgyak körét korlátozza.

Az előbbiekre is figyelemmel különösen tilos a Rendezvény területére szeszes italt, kábítószert, pirotechnikai eszközt, üvegtárgyat, esernyőt, robbanékony-, mérgező- vagy gyúlékonyanyagot tartalmazó tárgyat vagy eszközt, továbbá lőfegyvert, 8 centiméternél hosszabb vágó élű kést, pillangókést, rugóskést, gázsprayt, ólmosbotot, viperát, 50 centiméternél hosszabb fémláncot, dobócsillagot, csúzlit, illetve egyéb, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló mindenkor hatályos jogszabályban – jelenleg a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendeletben – meghatározott, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat bevinni…”

 

Sziget fesztivál 2018 ÁSZF (részlet)

 

„… 3.3. A Sziget a Rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében fenntartja a jogot arra, hogy a Rendezvények területére bevihető tárgyakat, eszközöket az adott Rendezvény Házirendjében vagy a beléptetési folyamat során a helyszínen korlátozza. A Rendezvények területére étel, ital és dohánytermék csak annyiban vihető be, amennyiben azt jogszabály, vagy az adott Rendezvény Házirendje lehetővé teszi. A Sziget felhívja a Látogató figyelmét a Házirend ellenőrzésére…”

 

Sziget fesztivál Házirend (részlet)

 

„…3./ A Sziget a Rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében fenntartja a jogot arra, hogy a Rendezvény területére bevihető tárgyakat, eszközöket korlátozza. Így különösen tilos a Rendezvény területére kábítószert, pirotechnikai eszközt, üvegtárgyat, esernyőt, robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot tartalmazó tárgyat vagy eszközt, továbbá lőfegyvert, 8 centiméternél hosszabb vágóélű kést, pillangókést, rugóskést, gázsprayt, ólmosbotot, viperát, 50 centiméternél hosszabb fémláncot, dobócsillagot, csúzlit, illetve egyéb, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló mindenkori jogszabályban – jelenleg a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendeletben – meghatározott, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat bevinni. Annak ellenére, hogy a Rendezvényen – az erre vonatkozó feltételek mentén – lehet Házirend Sziget Fesztivál 1. kempingezni, bizonyos, egyébként megszokottnak minősülő kempingeszközök a Rendezvény speciális adottságai miatt nem megengedettek. …A korlátozás alá eső tárgyakkal a Látogató a Rendezvény területére nem léphet be…”

 

VOLT fesztivál 2018 Házirend (részlet) (ugyanaz a szervező, mint a Sziget fesztiválnál, ergo szinte ugyanaz a házirend is.

 

„…3./ A Sziget a Rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében fenntartja a jogot arra, hogy a Rendezvény területére bevihető tárgyakat, eszközöket korlátozza. Így különösen tilos a Rendezvény területére kábítószert, pirotechnikai eszközt, üvegtárgyat, esernyőt, robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot tartalmazó tárgyat vagy eszközt, továbbá lőfegyvert, 8 centiméternél hosszabb vágóélű kést, pillangókést, rugóskést, gázsprayt, ólmosbotot, viperát, 50 centiméternél hosszabb fémláncot, dobócsillagot, csúzlit, illetve egyéb, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló mindenkori jogszabályban – jelenleg a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendeletben – meghatározott, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat bevinni. Annak ellenére, hogy a Rendezvényen – az erre vonatkozó feltételek mentén – lehet kempingezni, bizonyos, egyébként megszokottnak minősülő kempingeszközök a Rendezvény speciális adottságai miatt nem megengedettek. Drónt a Rendezvény területére behozni kizárólag abban az esetben lehet, ha a Látogató rendelkezik a Sziget előzetes, írásos engedélyével. A korlátozás alá eső tárgyakkal a Látogató a Rendezvény területére nem léphet be…”

 

ReggaeCamp 2018 Házirend (részlet)

 

„…Mit hozhatsz be és mit nem?

A rendezvény területére üvegtárgyat, ütő-, vágóeszközt, vagy bármely, mások testi épségét veszélyeztető tárgyat behozni tilos! A hatályos jogszabályok szerint nem tarthatsz magadnál a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyat (8 cm-nél nagyobb vágó élű kés, rugóskés, gázspray, ólmosbot stb.), ez szabálysértésnek minősül. Külön felhívjuk figyelmedet, hogy hegyes, fém végű esernyőt, kalapácsot, gumikalapácsot és gázpalackos melegítőt sem hozhatsz be magaddal!

A rendezvény területén tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Alkoholos italt semmilyen mennyiségben, bontatlan üdítőt legfeljebb 0,5 literes műanyagpalackban, bontatlan ásványvizet legfeljebb kétliteres műanyagpalackban, élelmiszert pedig kereskedelmi mennyiséget el nem érő mennyiségben lehet behozni a rendezvény területére! Az ilyen jellegű termékeket a bejáratnál köteles mindenki ellenőrzésre átadni a biztonsági szolgálatnak. Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!…”

 

Jó, de akkor mit lehet?

 

Amint ezekből kiderül, a szövegezés ugyan említi a KKVE kormányrendeletet, de gyakran hibásan, részlegesen (pl. gázspraynél kihagyja az amúgy megengedett töltettömeget, hatóanyagot) hivatkozik csak rá, illetve annál szigorúbb, gyakran életszerűtlen szabályokat állapít meg (kempingezz kenőkés nélkül, mert az is 8 centinél hosszabb pengéjű).

 

Mint látható a kisebb fesztiválok nem mindig emelik ki külön a gázspray-t, mint olyan eszközt, amit nem lehet bevinni. Tehát ezekre a fesztiválokra, a 20 g töltettömeg alatti CS vagy CR hatóanyagú (tehát nem paprika-) spray-ket elméletileg nyugodtan beviheted. Magyarországon, ebből sokfélét lehet kapni 1000-4000 Ft között.

 

3XCS könnygázspray

 

A nagy fesztiválok kiemelten megjelenítik, hogy azt az eszközt, amit ők gázspray-nek hívnak, akként ismernek fel, nem tarthatsz magadnál a fesztivál területén. Ilyenkor mi a megoldás?

A magyar piacon nagyon hatékony eszközök jelentek meg az utóbbi évben. Ezek a folyadéksugár kilövő eszközök.

Több gyártó is gyárt ilyet, illetve különböző formában lehet őket kapni. Fontos tudni, hogy ezekkel az eszközökkel meg kell tanulni célozni. Kizárólag arca érdemes lőni velük. A bőrfelületen kellemetlen csípő érzést okoznak, és a nyálkahártyára is hatnak, elindulhat orrdugulás, váladék képződés. Mindezek mellett a kapszaicin tartalom miatt ideiglenesen vakságot is okoz, valamint akkor is hatnak, ha az elkövető alkohol befolyásoltság alatt áll.

A legegyszerűbb, és legkönnyebben használható eszköz a Svájcban gyártott Piexon Guardian Angel, mely kétlövetű 4 méteres hatótávval, és egyszerhasználatos. Inkább néz ki szappantartónak, mint vízipisztolynak:-).

 

De gyártanak Oroszországban is ilyen eszközöket. Ezek közül a UDAR-M2 CR hatóanyagú BAM töltettel is kapható. Nem mintáz fegyvert, tehát emiatt sem szedhetik ki a biztonsági emberek a csomagodból.

 

udar jobbo
Udar M2

 

A kicsit tekintélyt parancsolóbb eszközök ugyanonnan:

A 2×2 lövés leadására alkalmas A+A Pioner. (Amivel mellesleg rakétát, jelzőfényt is lehet kilőni. De ez most a mi szempontunkból nem releváns)

 

pioner balo
Pioner

Az 5 lövés leadására alkalmas A+A Dobrinja, ami nagy “tűzereje” ellenére alig jelent súlyt (300 gramm alatti töltve), és nagyon könnyű viselni. Ezek ugyan nem mintáznak létező lőfegyvert, csak nagyjából van pisztolyszerű alakjuk, de ez magyarázkodásra adhat okot.

 

Dobrinja

Bevihető még gyakorlatilag bármilyen ellenőrzésen egy jó, masszív taktikai toll, de ez jóval korlátozottabb lehetőségeket biztosít, mint egy gázspray, hiszen csak fizikai erő és némi képzettség mellett alkalmas, és csak közvetlen közelről valamiféle védelemre.

 

A gyakorlat kicsit más!

 

Én átböngészve a neten a fesztiválok szabályzatait, sehol nem találtam jogi kifogást arra, hogy ezeket az eszközök ne vihetnénk be saját magunk, és barátaink megvédésére jól megérdemelt nyaralásunk alatt.

A gyakorlat persze más. A biztonsági személyzetet jellemzően nem a Tudományos Akadémia rendes tagjai közül válogatják, ha jogászkodni próbálunk, akkor előbb vernek arcon ötször, mint hogy igazunk lenne.

Okosabb tehát elkerülni ennek lehetőségét is, és semmi olyat nem bevinni, ami kicsit is fegyvernek vagy KKVE-nek néz ki. Életszerű megoldás a gázsprayt vagy a kifejezetten nem fegyver alakú folyadéksugár-kilövőnket a pipereholmik, dezodorok, tusfürdők közé vegyíteni, csak bent zsebrerakni.

Ha nincs ilyen plusz holmink, akkor nehéz helyzetben vagyunk, de persze valódi, alapos ruházatátvizsgálás gyakorlatilag sosincs. Egy kisméretű gázspray mondjuk a derékszíj csatja mögé csúsztatva biztosan bevihető akármelyik hasonló eseményre. Legokosabb tanács persze, hogy a lehetséges minimál-arzenál mellett is maradjunk észnél, és kerüljük el a necces helyzeteket!

 

B. V.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás