Taurus Judge – Ítéletvégrehajtó

Amikor először láttam képen, majd élőben a Taurus Judge-t, elképedtem, hogy ezt az izét vajon miért tervezték meg? Pedig ezúttal a Taurus jó lóra tett, a Judge az utóbbi évek legsikeresebb új revolvermodellje az USA-ban, tehát remek érzékkel találták meg azt a piaci rést, ahol nincsen konkurenciájuk.

Elmebeteg sörétes revolver?

Elsőre sokaknak tiszta hülyeségnek tűnhet az egész koncepció. Mi értelme is lenne sörétet lőni egy rövid csövű maroklőfegyverből? Meglepően sok.
A fegyver neve magyarul bírót jelent, és számomra ez egy nem feltétlenül pozitív asszociációsort indít el. Mert ugye mit hoz a bíró? Ítéletet. Na, és azt végre kell hajtani, jön az ítéletvégrehajtó, ami mondjuk a hóhér. Aki uralja ezt a revolvert az egyben az élet-halál ura? A név tehát vicces, de a Taurus nem ezt a magyarázatot adja. hanem, hogy a zsúfolt tárgyalóteremben esetleg önmagát megvédeni kényszerülő bíróknak szánja önvédelmi fegyvernek. (Legalábbis megjelenésekor pár éve mindenhol ezzel a reklámszöveggel “tolták” a terméket.) Ebben már több a racionalitás.
A klasszikus pisztoly- és revolverlőszerek ugyanis még a legmodernebb expanzív lövedékek használata mellett is gyakran áthatolnak a támadó testén. Ha pedig a lövés félremegy, akkor a kemény felületeken gurulatot kapó lövedék akár több száz méterről is okozhat halálos sebet. Ugyanakkor a modern pisztolyok akár 50 méteres ember elleni célozható lőtávolsága az önvédelmi szituációk 95%-ában teljességgel felesleges. A támadó maga is érintő távolságban vagy 3 méteren belül leledzik. Ebben az esetben ideális lehet egy aprószemű sörétes lőszer a revolverből, ami 1-2 méteren belül nagy valószínűséggel megállít (és öl), de 10 méteren már bőrsérülésnél sokkal komolyabbat nem okoz.
Egy zsúfolt tárgyalóteremben, ha nem is maga a bíró, de például az őrszemélyzet kezében nem is rossz ötlet tehát a Judge. A hasonló helyeken tevékenykedők, vagy például tömegközlekedéssel utazók esetében (amerikában azért ilyen kevés van) is jól jöhet a Judge, tehát bármikor, amikor nincsen biztonságos lőírány, csak a vétlen célok hemzsgenek a háttérben.
Az Amerikában sokkal gyakoribb autós közlekedésben is jöhet a Judge, számos reklámvideó van fent a neten, ami autórablás elhárítására tartja optimális “car gun”-nak a Judget. És valóban nagyon meggyőző, ahogy az utasoldali ablakot betörő rabló fejét és mellkasát széttépi a vezetőülés felől érkező sörétfelhő. Ugyanakkor a piros lámpánál álló másik kocsi utasai sem lukadnak ki, mint mondjuk egy 9 mm Luger pisztoly lövedékétől.
No persze a lakásvédelmet se felejtsük el, Amerikában a házak többsége “papírból” készül, így nagyon könnyű átlőni a szomszédba.
(Magyarisztáni gondolkodással az is pozitívum, hogy sem huzagnyommal bíró lövedék, sem pedig hüvely nem marad az esetleges önvédekezés helyszínén, ami Grissomék munkáját nem könnyíti meg, de az ügyvédi költségeket erősen csökkenti.)
Az aprószemű söréttel való használat legfontosabb felhasználásái területévé viszont a kigyók elleni önvédelem vált. Nálunk nehezen hihető, de az amerikai természetjárók, vadászok körében bizony igen gyakori a kígyómarásos sérülés, ami a civilizációtól messze könnyen végzetessé válhat. Egy többlövetű sörétes maroklőfegyvernél pedig kevés hatékonyabb van a kígyók gyors leküzdésére.
Ne felejtsük el azt sem, hogy a revolverbe betölthető a .45 Colt lőszer is, ami eleve kiváló stophatásúnak ismert, 19. századi hadilőszer. Hozzá hasonló a .410-es “rifled slug” vagyis brenekke, ahol egy .40-es kaliberű forgásstabilizált ólomhenger teszi a dolgát nagyobb távolságon is.
A .45 Colt és az aprószemű sörét közötti lépcső a buckshot, ami azért itt csekélyebb hatásfokú a 12-esnél megszokottaktól, hiszen a hüvelytérfogat is csakélyebb. A legújabb fejlesztés a Federal .410 Handgun lőszersorozata, mely kifejezetten a rövid revolvercsőhöz párosított lőport, és 4 db 7,5 mm-es lágyólom gömblövedéket tartalmaz. A Judge valóban nagy siker, ha direkt ehhez fejlesztenek lőszert.
Az új lőszer a Judge 3″-es csövéből közel 1000 Joule energiával lövi ki a négy ólomgömböt, egyenként tehát mindegy 250 J-lal.

Kétféle kaliberjel (.45 LC/.410 GA)

A Judge legszembetűnőbb tulajdonsága az irdatlanul hosszú, teljesen aránytalan dob. Ennek magyarázata, hogy jelenleg ez az egyetlen gyártásban levő forgópisztoly, amelyet sörétes lőszer tüzelésére optimalizáltak. A .410-es sörétes lőszer pedig 2,5 vagy 3 hüvelyk hosszúságúra nyíló hüvellyel bír, ennyi a dob minimális hossza az adott változatoknál.
Az USA-ban .50-esnél nagyobb kaliberű huzagolt csövű fegyverek már a DD (NFA destructive device) kategóriába sorolhatóak, így bármennyire vonzó is lenne egy 20-as sörétes kéziágyú, olyant nem fog fejleszteni senki. A .410 sörétes lőszer tehát a legnagyobb, amihez a tervezők nyúlhattak, aminek van két kellemes vonzata. Az egyik, hogy valós átmérője nem .410, hanem nagyobb, így a .45 Colt klasszikus revolverlőszer minden további nélkül használható ezen fegyverből. A másik jó dolog, hogy nem kell valami irdatlan nagy fegyverre gondolni, a tok a jól ismert közepes K-méretnek felel meg, csakhát ugye sokkal hosszabb.
Megjegyzendő, hogy korábban már terveztek és gyártottak hasonlóképpen .410-es sörétes revolvert (Thunder Five), de az annyira ronda és ormótlan volt, hogy nem vásárolta senki. A Judge viszont egészen elegánsnak is mondható, olyan, mintha valaki photoshopban megnyújtotta volna egy normális revolver közepét.
Teljes extremitás ugyan, dea fegyver képes tüzelni a méra csak néhány nosztalgiázó amerikai cowboy action lövész által használt .45 Scofield lőszert is.
Annak érdeékben viszont, hogy a hosszabb .454 Casull és .460 XVR magnum ne legyen betölthető, és ezzel felrobbantható a fegyver, egy kis vállat alakítottak ki a .45 Colt hüvelyhosszánál.

Hagyományos szerkezet pár aprósággal fűszerezve

A Judge revolverek mindegyike ötlövetű dobbal bír, elsütőszerkezetük DA/SA, módosított Smith and Wesson elsütőszerkezettel, hátulról nézve óra járásával ellentétes irányú dobforgatással. Az ostoba gyerekzár itt is megvan, méghozzá a kakas sarkantyúja alatt, nem szembeötlő helyen.
A revolver alapvetően klasszikus felépítésű, alig néhány ponton van némi eltérés a megszokottól. Az egyik a már említett túlméretes dob, melyben a betölthető sörétes lőszer hosszának megfelelő vállak jó elöl vannak. Addig pedig gyakorlatilag szabadon repül a .45 Colt lövedéke, és a huzagolás is majd csak a csőben kezdődik. A huzagolás megléte kötelező, hiszen az USA-ban enélkül SBS (Short Barrelled Shotgun) lenne a Judge, és csak 200 dolláros adó megfizetése után lehetne birtokolni.
Viszont a huzagolás meg éppenhogy tönkreteszi a sörétes tulajdonságokat, hiszen szétteríti a sörétrajt, ahelyett, hogy egyben tartaná. A megoldás egyfajta kompromisszum lett, a Judge huzagolása sekélyebb az ezen kaliberben megszokottnál, így köpenyeletlen ólomlövedék használatánál sűrűbb tisztítást igényel, az ólomlerakódások nehogy “betemessék” a huzagokat.
A másik érdekesség sem nagy újdonság már, a Taurus és az S&W is alkalmazza már néhány revolverén: ez pedig a dobkifordító karon elhelyezett rugós reteszelő elem, mely az ejektorrúd végén levőt vátlotta fel. Itt szükség is van az ejektorrúd hosszának maximalizálására, mert a hüvelyek hosszabbak, mint egy .500 SW Magnumnál!

Típusváltozatok – rövid-hosszú, nehéz-könnyű

A Taurus Judge hamar olyan népszerűségre tett szert, hogy immár tucatnál több kivitelben gyártják.
Tesztfegyverünk 3″-es csőhosszúságú, rozsdamentes acél anyagú és piros száloptikás célgömbbel ellátott kivitel, 2,5 hüvelykes töltényűrrel.
A Judge készül kékített és rozsdamentes acélból, illetve szuperkönnyű kivitelben is, összesen háromféle tokmérettel.
Az acéltokos modellek esetében 2,5″ vagy 3″ hosszúságú lőszerhez tartozó dob és tok készült, ezek közül igazából csak egymás mellé helyezve látható a különbség. Csőhosszban 2,5″, 3″ és 6,5″ létezik az acéltokosokból, ezek közül a hosszabbik esetében az ejektorrúdház nem ér végig a cső alatt.
A szuperkönnyű kivitel titándobos, ez – az amúgy rozsdamentes acélból is készülő – Public Defender (2,5″ csőhossz), de itt a tok is vékonyabb, filigránabb, és a gumimarkolat is rövidebb. Mindössze 760 gramm az üres tömege. Jellegzetessége még a nagyon kicsi és lekerekített felhúzófelületű kakas, amely tudja a single action funkciót is, de mégsem akadhat el a ruházatban előrántáskor. (A Public Defender amúgy szép párja a bírónak, hiszen annyit jelent: kirendelt védő.)
A 3″-es változatból készól olyan, melynek csöve alá egy kis picatinny szereléksínt csavaroztak, ahova fegyverlámpa rögzíthető, ez is a lakásvédelmi felhasználását erősíti. Az mondjuk nehezen érthető, hogy miért nem a sátorvas előtti szabad felületre tették a sínt, könnyebben hozzáférhető lenne. Született gyárilag CTC lézerirányzékos markolattal kapható kivitel is. Hiába, ilyen a kapitalizmus.

Lövészet, korántsem teljes palettával

A Judge etetése Magyarországon sem jogi, sem a beszerzés szempontjából nem egyszerű dolog.
A .45 Colt lőszer gyakorlatilag beszerezhetetlen, szinte egyetlen fegyverbolt vagy nagyobb importőr sem tartja, azon egyszerű oknál fogva, hogy elenyésző mennyiségű ilyen lőfegyver van kint engedéllyel.
A .410 sörétes vagy brenekke lövedékkel időnként megvásárolható, de horror árakon – a mi általnuk használt Remington Rifled Slug is 250 Ft/db ár felett volt bőven. Ehhez képest az USA-ban az .410 Handgun lőszereket 100 Ft/db alattinak megfelelő áron lehet megvenni.
A jogi része érdekesebb. Sportfegyverként nehéz olyan sportágat találni, ahol bármilyen értelme is lenne, ez egyértelműen önvédelmi fegyver.
Ez esetben viszont belép az expanzív lövedékes lőszer tilalma, az expanzív lövedék pedig a 2004. évi XXIV. tövény szerint:

“5. expanzív (kiterjedő) lövedékű lőszer: olyan lőszer, melynek lövedéke üreges csúcsú vagy lövedéke a köpenytől eltekintve nem egy darabból áll;”

A kérdés, hogy mi van akkor, ha nincs is lövedék, hanem csak egy kupac sörétszem, tehát lövedéke van több, nem pedig a lövedék áll több darabból. Ez viszont inkább bár szómágia, magam biztos vagyok benne, hogy a finom különbségtételre a magyar hatóságok képtelenek. Önvédelmi célra tehát sajnos a sörétes lőszer nem nagyon jön szóba, pedig a 4 db ólomgolyós igazán izgalmas és hatékony lehet.
A rifled slug (avagy brenekke), ami rendelkezésünkre állt, a gyári adatok szerint a 96 graines ólomhengert kb. 1100 J-lal indítja, csak éppen a gyári adatok 18″ puskacsőre vonatkoznak. Nekünk meg csak 3″-es van. Ebben az esetben az amerikai adatok szerint 5-600 J-ra csökken a torkolati energia, ami még mindig nem kevés, egy rövid csövű .357 Magnum snubbie közelében mozoghat. A .40-es kaliberű lágyólom henger lövedék pedig kiválóan expandál anélkül, hogy hollowpoint lenne.
A lövészet során 40 db ilyen lőszert lőttünk el, semmiféle akadály nem volt, pedig olyannyira furának, oda nem illőnek éreztem műanyaghüvelyes sörétes lőszert a csillogó revolverdobba rakni.
A lövés során a hátrarúgásérzet egy 4″ .357 Magnum és egy .45 ACP keveréke volt, és bár szerintem kiválóan uralható, de többnek érződik az az energia, mint 5-600 joule.
A nyers erő érzéséhez kétségkívül hozzájárul a hatalmas tűzgömb a csőtorkolatnál, és a jellegzetes dörrenés, mely mélyebbnek élrződött a szokásos revolverlőszerekénél.
A revolver erősen orrnehéz, a hosszú dob miatt – kíváncsi lennék a titándobos viselkedésére. A “ribber” gumimarkolat redői igen kellemesen tapadnak a közepes méretű kézbe. Megkockáztatom: famarkolat vagy kemény műanyag markolat teljesen használhatatlan lenne, amikor az orrnehézből átváltana fegyver tisztességes hátrarúgásra. Egy kézzel azért már nem élmény a lövészet, míg kettővel megfogva rendesen a Judge-t, egész nap ellődöztem volna.
A sütés revolverezve közepes, kicsit reszel a húzási út legvégén. De ugye ez nem pontlövő fegyver, magunk is lelkesen aprítottunk vele egy tükrös fürdőszobai szekrényt és fémcélokat. 7-8 méterről ember alakú lőlap mellkasába küldeni gyorsan mind az öt lövést nem volt feladat.
25 méteren, single action sütést választva kb. 25-30 centis körön belül csapódott be minden lövés, tehát humán támadó ellen brenekkével még használható innen is. Azonban az irányzékok itt jobbra és lefele hordanak. Minden luk a papíron szép kerek volt, nem fordultak be oldalra repülés közben a lövedékek.
A fegyver fix, tok tetején levő vájat formájú nézőkéje és hatalmas vörös fénygyűjtő szál betétes célgömbje is kifejezetten a közelharcot szolgálják, nem a hosszútávlövészetet.
Kifejezetten meglepett, hogy a hosszú és méghosszabbra kinyíló .410-es hüvelyek mindegyike könnyedén üríthető volt a revolverből.
A revolver kidolgozásra kellemes benyomást tett, 10 év alatt kifejezetten sokat fejlődött a brazil gyártó, bár azért még mindig nem S&W, de nem is az a cel.

Ide? Minek?

A Taurus Judge azon fegyverek egyike, ami már megejelenése óta nagyon izgatja a fantáziámat, és feltételezni sem mertem, hogy Magyarországra behoznak belőle. Az USA-ban egyébként újabban a Le Mat revolverhez hasonlítják, hiszen egyazon fegyverből mehet a sörét és hagyományos lövedék is.
A Judge igazi kuriózum mifelénk. Arra a célra, amire Amerikában árulják, tehát kígyóelhárító és önvédelmi/autóvédelmi közelharcfegyver, melynek veszélyessége csekély a vétlenekre: több, mint kiváló. A furcsán elnyújtott hatalmas dob meg akár még jópofává is teszi a külsejét. Viszont mifelénk nincs igazán jó felhasználási célja, főként ami a lőszerválaszték hiányát és jogszabályi lekorlátozottságát illeti.
Ha mégis ilyen csodabogár CQB-revolverre vágyunk, akkor bőven 200 ezer Ft alatit áron beszerezhető immár itt is.
(Köszönjük a tesztfegyvert a Tactical Fegyverszaküzletnek!)

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás