S&W 686 alakú légfegyver az Umarextől

Az UMAREX cég nagyon sokféle CO2-os légfegyvert gyárt, melyek többségükben valamilyen éles maroklőfegyver alakját másolják. A Kaliber 1998/7. számában már bemutattam a Walther CP88 légpisztolyukat. Ebben az elemzésben egy forgópisztolyt másoló terméküket ismertettem, mely a jól csengő Smith and Wesson 686 névre hallgat.

Mi köze az Umarexnek a Smith and Wessonhoz?

Természetesen magának a légpisztolynak ? és az UMAREX többi termékének ? nincsen semmi köze azokhoz a nagy nevű márkákhoz, melyek nevét viselik. A jól hangzó név és a közismert alak pusztán marketingcélokat szolgál, illetve licencdíjbevételhez juttatja az éles fegyvert gyártó céget. A Smith and Wesson esetében az együttműködés az UMAREX-szel azért valamivel mélyebb, hisz például a cégcsoporthoz tartozó Walther P99 pisztolyának kissé átformált változatát S & W M99 néven hozzák forgalomba az USA-ban. Az UMAREX pedig a S & W M66 és M19 revolvereket Walther La Chasse néven árusítja Európában. Ennek az együttműködésnek a gyümölcse ez a CO2-os légfegyver is, melyet az UMAREX németországi központi telephelyén, Arnsbergben gyártanak. Ezek a légfegyverek, mivel jócskán 7,5 J alatti energiával rendelkeznek, Európában mindenhol szabadon vásárolhatóak, még Magyarországon is.

Működtetés, szerkezet, anyag

Az Umarex M686 szerkezete hasonlít a megszokott CO2-os légpisztolyokéhoz, noha több tekintetben is jobb és igényesebb, mint az olyan amerikai konkurensek termékei, mint a Daisy vagy a Crosman. A szokásossal ellentétben a jobb oldali markolathéjat kell levenni a patron behelyezéséhez. A markolathéj anyaga nem olcsó, törékeny műanyag, hanem lágy, gumiszerű anyag, melyet acél rögzítőkörmök tartanak, nem kell tehát ezek letörésétől félni. A 12 grammos, hosszú CO2-patron berakásához először le kell billenteni a markolat fenekét, majd a behelyezett patront jó erősen becsavarni egy kis tányérban végződő csavarral, amennyire lehet. Ettől ugyan óv a gyártó, de tapasztalataim szerint csak így érhetünk el tartós tömítést. A megszokott légfegyverektől eltérően a fenti kis tányér becsavarásakor még nem történik meg a patron kilukasztása és a szelepszerkezet nyomás alá helyezése. Ez csak akkor következik be, amikor a markolatfeneket egy határozott mozdulattal felcsukjuk. Ha ez megtörtént, a fegyver lövésre kész. Nincs rajta semmiféle mechanikus biztosító, mely feleslegesen bonyolítja egyes versenytársainak szerkezetét.

Miután a CO2-patron kilukasztása megtörtént, a nyomását egy szelepen keresztül a forgódob mögé vezetik. A szelep hátsó végén egy ütőszeget találunk, melyet a kakasnak meg kell ütnie ahhoz, hogy a szelep kinyisson, és meghatározott mennyiségű gázt kiengedve kilője a lövedéket a fegyverből. A nem kívánt elsüléstől a transfer bar ütőszeg-biztosító véd, mely nem engedi ráütni a kakast a szelepre mindaddig, amíg az elsütőbillentyű nincs teljesen hátrahúzott helyzetében.
A revolver elsütőszerkezetéről elmondhatjuk, hogy funkció szempontjából ugyanazok az alkatrészek vannak benne, mint egy igazi double action/single action forgópisztolyéban. Természetesen jóval kisebb erőhatásoknak vannak kitéve, tehát például a kakast egy egyszerű kis drótból készült rugó mozgatja. Mivel a valódi dob nem a megszokott helyén van, hanem kb. 3 centivel előrébb, így a dobforgató-rögzítő mechanizmusok is áttételekkel vannak mozgatva. Különösen érdekes ez a dobnyitó gombnál, mely esetében annak a dobtengelyből való kimozdítását egy kétkarú emelővel oldották meg. Megjegyzendő, hogy ez az egyetlen olyan CO2-os forgótáras légpisztoly, ahol a dobnyitásra szolgáló gomb valóban úgy működik, mint egy eredetin, tehát annak használatának begyakorlására használható.

Természetesen a kifordított dob már teljesen más, mint egy igazi fegyvernél, hiszen nem más, mint egy vékony kis körlap, benne furatokkal a lövedékeknek és fogaskoszorúval a forgatáshoz. A dob levehető tengelyéről, és ha van pót-dobunk (extraként vásárolható, hármas csomagban), akkor könnyedén cserélhető. A dob tízlövetű.A légfegyver anyaga túlnyomórészt alacsony szilárdságú cinköntvény (spiáter), a csőbetét természetesen acélból van, a megszokott CO2-os légpisztolyokéhoz képest szokatlanul vastag, körülbelül 8 mm külső átmérőjű. Sajnos a spiáter dominál az elsütőszerkezet alkatrészeinél is, csak néhány tengely és rugó készül acélból, illetve az ütésátadó/kakasblokkoló kar, mely a biztosítást szolgálja.

Mennyire olyan, mint az igazi?

A Smith and Wesson M686 légpisztoly alakjában nagyon hasonlít az éles revolverre, de korántsem olyan fokú a hasonlóság, mint az UMAREX által gyártott öntöltőpisztoly-alakú modellek esetében (hiszen azokat könnyedén öszsze lehet téveszteni egy éles fegyverrel). Ez természetesen főként annak köszönhető, hogy a revolver dobja nem igazi, hanem csak az elülső része valódi, kibillenthető kialakítású. A dob tízlövetűsége miatt az ?áldob? rész is 10-lövetűnek megfelelő osztással van ellátva, holott az igazi fegyver 6- vagy 7-lövetű (686 Plus). Sajnos a forgódob a nikkelezett 686 esetében is fekete színű, mely kissé illúzióromboló. A S & W M686 tömegében közel azonos az eredetivel, súlyeloszlása is hasonló, hiszen a felhasznált cinköntvény sűrűsége közel azonos az acéléval. A felületkezelések megjelenése nem hasonlít túlzottan az eredetihez, elég, ha arra gondolunk, hogy a S & W forgók kakasa és elsütőbillentyűje színesre kéregedzett acélból van. A valódival megegyező helyen levő és funkció szempontjából is azonos kezelőszervek viszont nagy mértékben megkönnyítik a realisztikus gyakorlást.

Típusváltozatok, cserélhetőség

Mint minden népszerű CO2-os légfegyvert, az UMAREX-féle S & W 686, illetve 586 típusokat is többféle kivitelben gyártják.

– S & W 586, fekete színű,
– S & W 686, matt nikkelezett,
– S & W 586/686 Practical 6″, red-point elektro-optikai irányzékkal felszerelve,
– S & W 686 konverziós készlet, 3-féle csővel.

Ez utóbbi változatot próbáltam ki. A fegyverhez 3-féle hosszúságú (4″, 6″, 8″) csövet és csőburkolatot mellékelnek az igényes szállítóbőröndben. A cső mindkét végén menetet találunk, a hoszszabbik menet csatlakozik a revolver tokjába (vigyázzunk, ne cseréljük össze a két menetet, mert elég furcsán fog revolverünk festeni). A becsavaráskor egyébként is ügyelni kell arra, hogy ne erősen csavarjuk be a csövet, mert a tokon levő menet puha spiáterből van, ezért könnyen elnyírhatjuk. Érdemesebb lett volna ezt acélbetéttel megoldani. Amikor a csőfart már rögzítettük a helyén, a csőburkolatot kell felhelyezni a fegyverre. Majd a csőtorkolat felől egy ellenanyával rögzíteni. Ennek becsavarása egy külön kis célszerszámmal történik. A csőcsere pár perc alatt végrehajtható, így egy ilyen készlettel három különféle fegyvert birtokolhatunk. Természetesen bármelyik modell átalakítható minden csőhosszra az utólag vásárolható pótcsövekkel. Minden cső huzagolt. A különböző hosszúságú csövek mindegyikéhez saját célgömböt adnak, melyet egy kis csavarral lehet rögzíteni. Ez a csavar saját maga vág menetet a csőburkolat anyagába, amikor először felszereljük.

Lövészet ? jó szórakozás

Az S & W 686-CO2 tipikusan a szórakozási célt, a szabadidő hasznos, pihentető eltöltését szolgáló légfegyverek csoportjába tartozik. Biztos vagyok benne, hogy ennek a fegyverkategóriának tipikus felhasználási területe nem a versenyszerű céllövészet, hanem a hétvégi telek végében üres kólásdobozokra lövöldözés lesz. Ennek ellenére a 6″-os csővel pontossága egészen jó volt, kb. 7 méteres távolságról kézből lőve 2 cm-es szórást értem el single action üzemmódban, 10 lövésből. A légpisztolyt stabilan feltámasztva a 10 lövés gyakorlatilag egyetlen összefüggő, 1 cm-es átmérőjű lukat alkotott. Meglepő módon a revolverező lövések szórása sem volt nagyobb, mint amikor a kakast minden lövés előtt felhúztam. Ennek magyarázata az, hogy single action üzemmódban az elsütés kellemetlenül kemény (legalábbis, ha az általam megszokott, éles S & W M686 elsütésével hasonlítom össze), így ez okozhatta a szórásban megnyilvánuló sütési hibákat. A revolverezőerő viszont kellemesen csekély volt.

A légpisztoly irányzékai szinte teljesen olyanok, mint az éles fegyveren, tehát könnyen láthatóak. A nézőke mikrométeres, állítható, amire fokozottan szükség van, hiszen a háromféle cső szükségszerűen különböző pontra hord. Ugyancsak fontos az állítható irányzék, mert a légfegyverlövedékek nagyon széles választéka használható a fegyverben. Én a spanyol Gamo cég 4,5 mm-es Match diabolo lövedékeivel végeztem a tesztet. Egy 12 grammos szén-dioxid patronból kb. 75 lövést lehetett leadni, melyből az első 50?55 lőhető ki közel azonos sebességgel. Ez a lövésszám kissé elmarad az UMAREX öntöltőpisztoly-alakú légfegyvereiből produkálható értéktől. Ennek az a valószínű oka, hogy azoknál a patron nyomása egyenesen a szelepbe csatlakozik, azonban a forgópisztolynál csak egy átvivő csövön keresztül, ami megnöveli a gáznyomás veszteségét.

A légpisztoly működtetése során két dologra kell figyelmet fordítani. Az egyik, hogy a forgódobot ne a forgatókoszorúval előre (megfordítva) helyezzük vissza a helyére. A másik fellépett probléma, hogy a dobrögzítő pecket tartó tengely kiesett a fegyverből, ezt az alkatrészt csak a fegyver tokfedelének levétele után lehetett visszaszerelni.

Ár

A légpisztoly alapkivitele 40?45 ezer forintba kerül, az általam kipróbált változat a három cserélhető csővel jóval drágább, mintegy 65 ezer forintért kerülhet birtokunkba. A S & W M586/686 CO2-os légfegyvereket kiváló hobbi-fegyvereknek értékelhetjük, melyekkel pár száz forintért hosszú órákon keresztül tölthetjük lövészettel szabadidőnket.

A Smith and Wesson honlapja:
http://www.smith-wesson.com

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás