Értékelés:
(4 szavazat)

Markolat-barkácsolás Keserű revolverekhez

Markolat-barkácsolás Keserű revolverekhez

(+Stippling házilag)


A Keserű Művek revolvereinek többsége (V10F, V6G, MDM, GF, Pitbull, Revenge, K56 stb.) egyazonfajta tömör műanyag (kétrészes) markolathéjjal készül. Függetlenül attól, hogy flóbert, muzeális, gumilövedékes vagy gáz-riasztó fegyverről van szó. Ez a markolat pedig sokaknak nem kényelmes, illetve nem minden típuson kényelmes az eltérő sátorvasak okán. Ebben a kis írásban egy egyszerű és fillére módszert mutatunk be a markolat kényelmesebbé tételére.

 

Jogilag: OK


Kevés elemét módosíthatjuk házilagosan egy fegyvernek a hatályos jogszabályok szerint, de a markolathéj szerencsére pont ezek közé tartozik. (A fenti markolatok levételéhez a réz fedőlapokat kell éles fémtárggyal kipattintani, és ott lesz alatta a rögzítőcsavar.)


Dremelezzünk!


A tömör műanyag markolatok esetében a vastagság és sátorvas mögötti ív az, ahol érdemes "beavatkozni" (nekem például a Revenge-14M sátorvasa nyomja a középső ujjam). Erre én egyszerű "dremel-tool-klónt" használtam, és persze védőszemüveg és védőkesztyű sem árt mellé.
Én javaslom a markolat elejének ívét lekerekíteni, a szögletes kiemelkedéseket letompítani.Csakhogy így annyira nem lesz szép az eredmény (sőt), és fogása sem lesz tökéletes. Az öntési hibák miatt sajnos néhol gödrös lesz a felület. De főképpen az aggályos, ha lőtéri gyakorláskor szilikonzsíros lesz a kezünk a gumis változatok töltésénél, és a gyári markolat hajlamos ilyenkor csúszkálni. Érdesíteni kell!


Stippling


Az amerikai-angol kifejezés egyfajta gödröcskés érdesítést jelent, gyakran alkalmazzák fegyverműhelyek műanyagtokos pisztolyok customizálására az USA-ban.
Létrehozásához egy párezer forintos forrasztópákára van szükség, ez egyszerűen megolvasztja a műanyag markolatot. Attól függően, milyen "fej" van felcsavarozva a forrasztópákára. Ezt sokszor benyomogatva a műanyagba érdes, homogén mintát lehet létrehozni, egy markolat 15-20 pec alatt megvan.
Attól függően, mennyire nyomjuk be a műanyagba a forrasztópákát, különféle érdességei fokok is létrehozhatóak, illetve csiszólópapírral utólag is módosítható.
A levehető, olcsó (gyártónál is beszerezhető) markolatok okán ha elrontjuk sem tragédia - ellentétben például egy fődarabnak minősülő Glock műanyagtokkal (melyet ugye jogosultak sem vagyunk buherálgatni.)
Az illusztrációként szolgáló képeken a Revenge-14M gáz-gumis, a K-56 ólmos elöltöltő és az Onesta 4" gumilövedékes muzeális markolat látható, saját kezű, első próbálkozások - nem az esztétikum csúcsai, és persze az ívek is az én kezemhez vannak szabva. Az viszont döbbenetes, hogy a tenyérben mennyivel jobban tapadnak így ezek a markolatok, sokkal jobb érzés kézbevenni az így módosított fegyvereket lövészet közben.


Vass Gábor

Utoljára frissítve:

Legfrissebb számaink

Nap képe

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next
egy-kis-retro-metszet-pa-63-szemlelteto-tabla

egy-kis-retro-metszet-pa-63-szemlelteto-…

2018. 01. 16. | Megjelent:1964

mire-is-jo-a-figyelmezteto-loves

mire-is-jo-a-figyelmezteto-loves

2018. 01. 14. | Megjelent:1390

a-nap-gazpisztolyvasarloja

a-nap-gazpisztolyvasarloja

2018. 01. 10. | Megjelent:2345

Error: No articles to display

Copyright © Direx Média Kft. 2012-2018