Ganzo G701 kés – Tanto Turmix

Ganzo G701 – 1. rész

 

 

Tanto turmix

 

 

Nemrég kaptam egy érdekes kérdést a 9mm.hu fórumon: létezik-e alternatíva kifejezetten olcsó, tanto pengés zsebkésre? Ez elgondolkodtatott, így némi utánajárás után találtam is egy, az érdeklődő szempontjainak megfelelő modellt, egy kevésbé ismert kínai gyártó kínálatában. Úgy döntöttem, egy próbát megérne, így most a vele kapcsolatos tapasztalataimat osztanám meg az olvasókkal.

 

 

Shenzen-i gyártó

 

A Ganzo, mint márkanév nem volt túl ismert korábban, de az internetes késekkel foglalkozó fórumoknak köszönhetően nemzetközileg is egyre ismertebbé vált. Az utóbbi időben megjelent termékeiket a tengerentúli és hazai vásárlók is zömében pozitívan fogadták. Túlságosan sokat nem lehet tudni a kínai gyártóról ? kínai és (tört) angol nyelvű honlapjukon a tájékoztatóból csak annyi derült ki, hogy a több mint 20 évvel ezelőtti alapításától a cégnél késeket, multifunkciós kéziszerszámokat és konyhai felszereléseket készítenek. Nem meglepő, hogy a cég telephelye Kína egyik legjelentősebb ipari központjában, Shenzen-ben található. (Újabb földrajzi bizonyíték, hogy a Sanrenmu/Land, az Enlan/Bee és a Ganzo nem egy és ugyanaz a cég.)

A gyártó szerint saját fejlesztőcsapatuk eddig több, mint ezer különböző eszközt tervezett, és száznál is több kínai szabadalmat jegyeztetett be. Érdekes, hogy a cég állítása szerint az USA különleges haderejének is hivatalos beszállítója (harsány röhögés ? A szerk.), a termékeiket pedig főleg az USA-ba, az EU tagországaiba, Ausztráliába és még vagy 26 másik államba is exportálják.

Azért a marketingnek a XXI. században már nem dőlünk be olyan könnyen, de a kínai oldalakon kívül még egy kisebb német internetes boltot is találtam, ahol Ganzo zsebkéseket és multiszerszámokat forgalmaznak.

 

Koppintás vagy nem koppintás?

 

Az emlegetett gyári tervező csapat tevékenysége azért meglehetősen érdekes: a multiszerszámaik egy része erősen emlékeztet a Gerber formavilágára, aztán a zsebkések között találhatunk konkrétan pl. Benchmade másolatokat. (A Ganzo a másolási gyakorlatával egyértelműen átlépett egy határvonalat az Enlan-hoz és a Sanrenmu-hoz képest, de hamisítványnak nem lehetne nevezni a termékeit, van némi eltérés az eredeti modellekhez képest.) Persze az még neves nyugati késgyártókkal is előfordult, hogy egymás formaterveit szemérmetlenül lemásolták ? de ez a kínai gyártóknál bizony jóval gyakrabban fordul elő. Ezen kívül egyes technikai megoldások engedély nélküli alkalmazása önmagában is jogsértő a legtöbb nyugati államban ? pl. ilyen a Benchmade AXIS zármegoldásának lemásolása igencsak elterjedt gyakorlat a kínai gyártóknál. Ezek fényében érthető, hogy a Ganzo modelljeinek is csak típusszáma van, hasonlóan a többi kínai gyártóhoz. (Valószínű, hogy így könnyebb elkerülni az esetleges jogi vitákat – bár azt mindenki sejtheti, mekkora esélye lenne egy nyugati gyártónak Kínában beperelni másolás miatt egy helyi gyártót…)

 

A most bemutatásra kerülő, G701 típusszámú zsebkés is egy érdekes modell. Érdekes, mivel a kés gyakorlatilag egy hibrid: az alkalmazott zárszerkezetet a Benchmade Axis Lock ?átértelmezése?, maga a zsebkés pedig a SOG Aegis Tanto közel 100%-os másolata. Eltérések persze azért akadnak: a penge valamivel rövidebb és vastagabb is, az övklip más megoldású, a zár és a markolat anyaga is eltér a SOG modelljétől – de a vak is láthatja, hogy honnan kapták a tervezők az ?ihletet?.

(Megjegyzem, a SOG-tól sem áll távol mások formaterveinek ?átértelmezése?: a 2011-es SOGzilla modellt a késbarátok többsége egyértelműen a Spyderco Endura szemérmetlen lemásolásának tartotta. Ez persze nem menti a Ganzo eljárását – bár ahogy a mondás tartja, ?a másolás a tisztelet legmagasabb fokú megnyilvánulása?. Kínában biztosan az…)

 

A G701-es modell jelenleg kétféle kivitelben készül: méretben és pengeanyagban megegyezik mindkét változat, különbség csak a penge bevonatában van. Fekete teflon bevonattal, és gyöngyfúvott felületű pengével is kapható ? ez utóbbi változatot szeretném bemutatni.

 

Súlyos darab

 

A Ganzo egyszerű, praktikus barna kartondobozban szállítja a zsebkéseit, ráadásul a G701 mellé még egy gyöngyvászon tokot is melléleltek. Bár a zsebkés egy létező modellt másol, azért azt meg kell említeni, hogy a SPG eredetihez képest a kínai gyártó egy kifejezetten erőteljes zsebkést alkotott, amit a 135 grammos tömege is jelez.

 Kézbe véve a tesztpéldány kidolgozása korrektnek tűnt, de nem érte el a korábban kipróbált Enlan modellek színvonalát: a penge köszörülése ugyan szimmetrikus és könnyen járt, de a vágóél tompa volt, és nem zárt középre a penge. A penge fura formája ellenére jól használható – a gyári élet vizes kövön rendbe kellett tennem, szerencsére elég gyorsan sikerült kialakítani egy elfogadható élet rajta. Annak ellenére, hogy az alumínium markolat-panelek kialakítása elsőrangú, és a markolat fogása is kellemes, sajnos igencsak csúszós a felülete. (Ha G-10-et vagy mikartát alkalmaztak volna, egy rossz szavam sem lehetne rá…)

 

Rendbetétel után jó a zár

 

Gondjaim leginkább a zárral kapcsolatban voltak: először is, az eredeti Axis-zárhoz képest jóval erősebb rugókat alkalmaztak a kínai iparosok. Ami viszont súlyos hiba volt, hogy a tesztpéldányon a záróelem alig ült fel a pengén a számára kialakított felületén, ráadásul féloldalasan állt rögzített helyzetben ? biztonsági szempontból közel sem nyújtott valami bizalomgerjesztő látványt. (Utána olvasva ez sajnos nem egyedi eset a gyártónál, bár aránylag könnyen javítható a probléma.) Funkcióját tekintve magát a kínai zárat egyébként nyugodtan oda lehetne tenni az árkategória legjobbjai mellé, mivel rendbetétele után rendkívül stabilan zár.

 

Olcsó próbakések?

 

Reálisan nézve el kell fogadnunk azt a tényt is, hogy egy ilyen olcsó késnél a gyártónak ésszerű kompromisszumot kellett kötnie az anyaghasználatnál. Például az alkalmazott pengeanyag nem fogja elérni a drága ?nyugati? késacélok éltartását, de azért tisztesen helyt állna a hétköznapokban. A kínai tervezők hibrid megoldásainak köszönhetően ugyan olyan modellek is megszületnek, melyek a nagy gyártók ellenérdekeltsége miatt sosem jöhettek volna létre, azért a dizájnlopás, másolás és a szabadalombitorlás komoly következményekkel járna a legtöbb nyugati országban. (Havalaki botor módon pl. az USA-ban szeretné kereskedelmi forgalomba hozni a Ganzo Axis-záras zsebkéseit, nagyon komoly jogi következményekkel számolhatna…)

 

Érthető, hogy a nagy márkák rajongói miért rombolnák legszívesebben a földig azon gyártók üzemeit, akik szívfájdalom nélkül lemásolják kedvenc cégük megoldásait (netán hamisítják is a termékeit). A Ganzo esetében valahol meg is tudom érteni az efféle indulatokat ? de a realitás az, hogy jelenleg kénytelenek vagyunk elfogadni ezt a helyzetet, ahogy a nyugati gyártók is. Ők is tudják: mindig a vásárló dönt, az igényei és (főleg) az anyagi lehetőségei függvényében…

Megjegyzem, a Ganzo zsebkések drágábbak az Enlan és Sanrenmu ?izmosabb? modelljeinél ? viszont mivel népszerű nyugati késmodelleket is másolnak (pl. Benchmade Mini Onslaught, HK 14250, CRKT M16!), nem meglepő hogy a kispénzű késrajongók egy része ?próbakésnek? elsőre inkább egy, az eredetinél jóval olcsóbb kínai másolatot választanak. Ezek fényében érthető, hogy a G701 22-25 USD (!) körüli árával szintén népszerű modellnek számít.

 

A G701 ránézésre is egy ?kigyúrt klón?, ami kompromisszumokkal akár munkakésként is megállná a helyét. Szinte kiált érte, hogy dolgoztassuk meg ? hát ezen ne múljon! A sokszor idézett aranyszabály, hogy vásárlás előtt fogjuk kézbe és próbáljuk ki a késeket, ezúttal sem volt megoldható, mivel a Ganzo kések ? hasonlóan az Enlan/Bee-hez és még számos kínai gyártóhoz – semmilyen hivatalos forrásból nem kaphatók hazánkban. (A különböző aukciós oldalakon keresztül időnként persze itthon is hozzá lehet jutni magáneladóktól ? akik idegenkednek a külföldi internetes rendeléstől, azok számára ez lehet még egy járható út

 

Tucatacél

A penge a kínai gyártó jelzése szerint 440C rozsdaálló acél. (Nagyon sok késgyártó használja ezt az acélt világszerte, a nagy gyártóktól kezdve az egyedi késkészítőkig számtalan modellen találkozhatunk vele.) Az anyag jó éltartó, tulajdonságait tekintve a japán AUS8 acélra emlékeztet leginkább. A Ganzo (érdekes angolsággal olvasható) honlapján található, meglehetősen szűkszavú információk alapján 58 HRC környékére hőkezelteti a pengét. Persze a gyártói információk esetünkben azért kétségesek. Egy jelentős kínai internetes bolt szerint a ?kínai 440C? nem más, mint a 9Cr13MoV acél, amivel többek között a CRKT késein is találkozhattunk már.(Ez valóban nem rossz anyag, de összetételét tekintve közelebb áll a 440B acélhoz ? legalábbis ha hihetünk az acél-összehasonlító táblázatoknak.)

 

Nem a megszokott tanto

 

Az erős pengéről első pillanatban látszik, hogy nem a megszokott amerikai tanto formát használták (másolták) le a G701-es tervezői ? mint már említettem, a SOG Aegis Tanto ihlethette meg a gyártót. A penge letörő hegyű (clip point) tanto kialakítást kapott, egy nagyon hosszú fokéllel a pengeháton ? ezzel valamelyest jobb lett az erős penge behatoló képessége. (Erre persze hétköznapi használatban semmi szükség nincs, inkább csak látványelem.) A pengehátra egy hosszú, recézett szakaszt is kimunkáltak ? jól meg tud támaszkodni rajta a hüvelykujj például faragásnál.

Tükröt nem találunk a pengén, ennek köszönhetően a vágóél a lehető leghosszabbá vált. (Tükörnek a levezető él végétől a markolat kezdetéig tartó, teljes vastagságú pengeszakaszt hívjuk.) A vágóél a tanto hegykialakítás miatt a hegytől 18 mm távolságig egyenesen halad, majd onnan egy töréssel tovább egyenesen a penge tövéig. (A tanto pengék egyik jellemzője, hogy a két egyenes élszakasz találkozásánál egy második hegy található, amit akár tapétavágó-szerűen is használhatunk szükség esetén.) A levezető él egyenes, a vágóéltől indulva 14,5 mm magasan fut fel, onnan egyenesen tovább a pengehátig. Ez az ún. szablya kialakítás. (Ebben is eltér az Aegis Tanto-tól, annak ugyanis homorú a levezetőéle, ráadásul csak 3,2 mm vastag a penge ? a G701 pengéje erősebb, az Aegis-é viszont könnyebben metsz.)

 

A penge a szokatlan amerikai tanto megoldásnak köszönhetően a hegytől 22 mm távolságban már teljes vastagságú, ami nagyon szilárddá teszi ?  bár az 1,1 mm vastag hegyet már alapból sem nagyon kell félteni a keményebb használattól. A vágóél kezdeténél a penge 1 mm vastag, az alkalmazott élszög ~38 (oldalanként ~19) fok körüli volt. (Nehéz pontosan megállapítani, mivel meglehetősen lekerekített volt a vágóél, ráfért az élezés.) Ez napi munkákhoz megfelelő beállítás ? megjegyzem, a penge metszőképessége sokat javulna, ha esetleg 30 fok környékére átprofilozzuk.

 

A penge felülete gyöngyfúvással mattított (bead blast) kivitelű. Előnye, hogy a penge felületén a használat során keletkező apróbb karcok alig látszanak – viszont a pontkorrózióra érzékenyebb a tükörfényes felületekhez képest.

 

Célszerszámos szétszerelés

 

A penge egy 5 mm átmérőjű acél tengelyen fordul el, amit egy különleges fejkialakítású acél csavarral rögzítettek. A nyitási erő beállításához és a zsebkés szétszereléséhez különleges célszerszámra lenne szükség – én egy kisméretű csőrös fogó segítségével tudtam kitekerni az öt apró furattal ellátott csavart. A tesztelt példányon nem tapasztaltam nehézkes nyitást vagy kotyogást.

A nyitást könnyebbé tételét két oldalról egy 1 mm vastag teflon siklócsapágyakkal biztosították. Korrekt megoldás, sima nyitást tesz lehetővé. (Tény, hogy finomabban járt, mint a korábban bemutatott Enlan 04MCT.) A pengét hagyományos módon, kétoldali hengeres profilú nyitószemölcsökkel nyithatjuk, hüvelykujjal kitolva a pengét a markolatból. A penge kétkezes nyitású, ami jó hír a balkezes késhasználóknak. Alternatív nyitási módszerként minden Axis-záras késnél megtehetjük, hogy hátrahúzzuk a záróelemet, majd egy enyhe, kifelé irányuló csuklómozdulattal rásegítve villámgyorsan kinyílik a penge. (A nyitószemölcsök szükség esetén speciális szerszám nélkül is leszerelhetők, ellentétben a kínai versenytársak megoldásaival.)

A penge sajnos hosszabb a hazai törvényekben megengedettnél, de megfelelő szerszámparkkal aránylag könnyen rövidebbre alakítható, ha valaki rászánja magát.

 

Benchmade-től lopott zár

 

A zár a G701 egyik erőssége és a kritikus pontja is egyben. Mint már korábban említettem, a Ganzo tervezői is gyakorlatilag lemásolták a Benchmade-szabadalom Axis zárszerkezetet. Megjegyzem, nem egyedül a Ganzo kezeli szabadosan a szellemi tulajdont – a Sanrenmu/Land és az Enlan/Bee is ?továbbgondolta? az eredeti Axis-t, több-kevesebb sikerrel.

Ha lehet ilyet mondani, még talán a Ganzo zárjának működése áll legközelebb az eredetihez – olvashatók voltak olyan vélemények, hogy majdnem olyan finoman jár, mint a Benchmade Axis-a. (Ez az állítás azért finoman szólva is barokkos túlzás. Az viszont igaz, hogy a korábban már bemutatott Enlan EL-04-hez képest valóban könnyebben oldható.) Nem szeretném az Axis-másolatokat fényezni, de a Sanrenmu néhány kezembe került modellje között volt olyan is, ami becsukott szemmel szinte megkülönböztethetetlen volt az eredeti Axis zártól, pusztán a rugóerő alapján. Tehát meg lehetne a klón zárat jobban is csinálni…

Amint már említettem, a G701-es zárjának volt egy komoly problémája is: a penge tövét, ahol a záróelem felfekszik, nem munkálták ki eléggé, így a záróelem csak alig ült fel rajta, ráadásul féloldalasan állt rögzített helyzetben. Ilyet sem láttam eddig még – a Ganzo MEO-sai (ha egyáltalán vannak) a gyártás napján valószínűleg nem voltak csúcsformában…

 

Mivel a penge nem rögzült biztonságosan (magától ugyan nem oldott ki, de minek kockáztassunk), mikrogéppel és gyémántreszelővel igazítanom kellett a penge tövén. A módosítás után a záróelem végre rendesen a helyére ugrott, és stabilan rögzítette a pengét.

 

Maga az Axis zár nem egy bonyolult ötlet, ahogy az a Benchmade katalógusából származó képen is látszik. Egy 4 mm átmérőjű acél henger mozog az 1,5 mm vastag (valószínűleg 420-nak megfelelő) rozsdaálló acél alappanelekben kialakított ovális furatokban, és ez támaszkodik fel a penge tövébe mart felületeken, nyitott és zárt helyzetben rögzítve azt. A záróelemet a penge tövébe kényszerítő rugók egyik vége az alappanelekben kialakított furatokba kapaszkodik, a másik végét pedig a záróelem két végére rögzített nyitószemölcsök tartják a helyükön.

Van némi különbség az eredeti Axis zárhoz képest: a Ganzo megoldásán amellett, hogy (sajnos) jóval erősebb rugót alkalmaztak, a rugók formája is eltér az eredetitől. (Nem omega alakúak, mint a Benchmade Axis-on, hanem ? az Enlan és SRM-féle megoldáshoz hasonlóan – félkörben meghajlított, 0,8 mm vastag acélrugókat alkalmaznak.) Nyilván egyszerűbb így gyártani, viszont emiatt sajnos keményebben jár a záróelem is. (Némi gépészeti jártassággal azért lehetne ezen az állapoton javítani: a rugóknak az alappaneleken új rögzítő furatokat lehetne kialakítani 2-3 mm-rel odébb – persze a rozsdaálló acél csak jó minőségű fúró segítségével munkálható meg.) Pozitívum volt az eddig látott kínai Axis-másolatokhoz képest, hogy a szemölcsök hengeres kialakítása végre nem szedi szét az ujjbegyeket. Koszra kevéssé érzékeny a zár, a nyitott kialakítású szerkezetnek köszönhetően nem igazán tudná elakasztani a szennyeződés. Maga a záróelem rendkívül stabilan rögzíti a pengét, a javítás után extrém erőhatásokra sem oldott ki véletlenül ? gyengébb rugót alkalmazva nem is lenne szükséges nagy erő az oldásához. Sajnos azonban a G701 zárrugói még mindig túl kemények az eredetihez képest…

 

Folytatás a Kaliber 179., 2013. márciusi számában lesz olvasható! 

 

                                                                                              Tóth Péter aka Golbat

                                                                                                  http://kesportal.hu

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás