Értékelés:
(1 szavazat)

Walther PP Super

 

Szuper PP?

 

Jövőre (2014) lesz 85 éve, hogy a legendás Walther PP forradalmasította a pisztolypiacot. A dicsőséges kezdeteket mindenki jól ismeri, azonban a PP származékok családjának van egy kevésbé ismert tagja, mely lőszerével együtt az 1970-es évek kudarcot vallott nagy reménysége volt.

 

Makarov elvtárs nyomdokain

 

A második világháború alatt már több országban elkezdtek kísérletezni a szabad tömegzár mellett kilőhető legnagyobb teljesítményű pisztolytölténnyel. Német oldalról ez a 9x18 Ultra lett, kifejlesztésének kezdete még az 1930-as években elkezdődött a Geco (Gustav Genschow) cégnél.

Mely muníciót azonban a kecsegtető eredmények dacára a háborús nyersanyaghiány és várható logisztikai problémák okán nem rendszeresítették.

A szovjetek nem kis részben erre a lőszerre alapozták a saját 9x18 mm Makarov töltényüket, és 1951-ben rendszeresítették az azt tüzelő Makarov PM pisztolyt. Példájukat a következő évtizedekben - főként a lőszert illetően - a Varsói Szerződés többi tagállama is követte.

Az 1972-es müncheni olimpián történt terrorcselekmények, majd a szélsőbalos nyugatnémet terrorcsoportok ténykedése kapcsán az NSZK rendőri szervei is egy erősebb pisztolytöltényt kívántak, mint a 7,65 mm Browning, melyet PP pisztolyaik tüzeltek.

Ez lett a Geco 9x18 Ultrán alapuló 9x18 mm Police, mely annak 6,09 grammos lövedéke helyett 6,48 grammosat lőtt ki, kb. 330-340 joule torkolati energiával. A lövedék már nem FMJ, hanem csonka kúp alakú jacketed soft point volt.

 

Kihalóban levő kaliber

 

Fontos, hogy a 9x18 Police kaliberű pisztolyból ki lehet lőni veszélytelenül a ma is széles körben hozzáférhető 9 mm Browning Shortot is, bár azzal a pontosság és a megbízhatóság is csökken.

Ugyanakkor a szovjet 9x18 Makarov lőszerek továbbra is nagyobb átmérőjűek, így nem csőretölthetőek a 9x18 Police fegyverekben.

A 9x18 Police kaliberben három pisztolytípust tudtam fellelni, melyeket nagyobb számban gyártottak is: a cikkünk egyik alanyát jelentő Walther PP Supert, az olasz Renato Gamba által gyártott Mauser HSc90-et, és a SIG P230-at.

 

A PP Super

 

A legismertebb 9x18 Police kaliberű pisztoly a Walther PP Super volt. Felépítésében nagyon hasonlított a jól ismert PP-re, de annál sokkal vastagabb, szögletesebb, robusztusabb fegyver lett, elvesztek az elegáns ívek is.

A PP Super is szabad tömegzáras, szétszedése a sátorvas lehúzása után végezhető el, tárja egysoros, 7 db lőszer befogadására alkalmas. Teljesen acélszerkezetű, ami az 1970-es évek elején azért már nem volt kifejezetten annyira jövőbemutató, ennek ellenére üresen csak 780 grammot nyomott, 92 mm-es csőhossz mellett. Méretei okán tehát a rendőrség civil ruhás tagjai könnyedén viselhették akár rejtve is.

Fontos különbség a klasszikus PP-hez képest, hogy a szánbiztosítókar itt nem rendelkezik biztosítási funkcióval, csupán fesztelenít, majd visszaugrik kibiztosított (tűzkész) állásba. Ezzel a biztosító nélküli állandó tűzkészséggel kicsit megelőzte korát.

A tárkioldó nyomógomb lejjebb került, a sátorvas tövéhez. Ugyanis annak korábbi helyén az immár külső szánakasztó karjának csapja helyezkedik el. A nézőke oldalban állítható lett, a markolat dőlésszöge agresszívebbnek mutatkozik (akkoriban divatos volt a csípőből lövés legendája), a sátorvas pedig növelt, hogy a kesztyűs kéz jobban beférjen.

 

Nem arat sikert

 

Látható tehát, hogy a PP Super minden szempontból prakiktusabb és hatékonyabb fegyver volt, mint az elődje, a PP. Azonban ekkor már más szelek fújtak, a német tartományi rendőrségek közül kizárólag a bajorok vették meg. A mennyiséget illetően egyes források kétezer, más források 11 ezer darabról szólnak. A rendszerben csupán néhány évig maradtak, a Heckler und Koch P7-tel váltották le őket. Hiszen a német rendőrségi pisztolyok új és nagy generációjának mindegyike már a 9 mm Luger lőszert tüzelte. A Walther pisztolya arra a lőszerre a P5 lett, de az egy másik történet.

A kiszuperált PP Supereket polgári kereskedőknek adták el, Amerikában máig siránkoznak, hogy nem lehet hozzá 9x18 Police lőszert sehonnan sem beszerezni, hiszen az mára gyakorlatilag kihaltnak tekinthető.

Kis számban, eleve polgári célra a klasszikus 9 mm Browning Short lőszerre is készült, de ennek legyártott darabszáma minimális, sikert nem aratott.

 

 

www.carl-walther.de

 

Vass Gábor

 

 

 

Technikai adatok

Walther PP Super

 

Kaliber: 9x18 Police/ 9 mm Br. Short

Hossz: 176 mm

Csőhossz: 92 mm

Üres tömeg: 780 gramm

Tárkapacitás: 7 db

Képgaléria

Legfrissebb számaink

Nap képe

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next
otodikesek-glock-17-es-19-gen5

otodikesek-glock-17-es-19-gen5

2017. 12. 07. | Megjelent:610

cabot-guns-trump-45

cabot-guns-trump-45

2017. 12. 03. | Megjelent:249

a-kalasnyikov-es-a-baratno-viszonya-by-mac

a-kalasnyikov-es-a-baratno-viszonya-by-m…

2017. 11. 30. | Megjelent:427

 

Error: No articles to display

Copyright © Direx Média Kft. 2012