FegyverNEMismereti vizsga – személyes tapasztalatok és hasznos tanulságok

Elavult “tudás”, értelmetlen kérdések. A vizsgabizonyítvány csupán illusztráció.

 

 

Minap sikeres fegyverforgalmazói vizsgát tettem – és megbuktam a kombinált fegyverismeretin. Amíg friss a tapasztalat, rögzítem a tanulságokat mások számára is.

Előtte azt képzeltem, hogy a BM rendeletben szereplő kérdések csak a szóbeli vizsga tételei. Úgy gondoltam, az írásbelin jogszabályi meghatározásokat, előírásokat, határidőket kérdeznek (kérdeztek is). Szóbelin pedig simán átdumálom magam, mert olyan vérprofi válaszokat adok, hogy…

 

Természetesen a vizsga nem a vizsgával kezdődött, hanem a felkészüléssel!

 

A Nemzeti Jogszabálytárból (www.njt.hu) letöltöttem a 2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről és a 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről hatályos változatát.
Ezután figyelmesen, értve, szükség esetén visszalapozva elolvastam a két jogszabályt.*

Ez azért is fontos, mert fegyverforgalmazási vizsgára nincs felkészítő tanfolyam, nincs tananyag, nincsenek kidolgozott tételek. – Ezt mindenkinek meg kell csinálnia önmagának.
FONTOS:  a fegyverforgalmazási vizsgakérdések a kormányrendelet 10. számú mellékletében találhatók meg. – Nem pedig a 49/2004. BM rendeletben, ahogy az összes többi!

Ezután ismét figyelmesen elolvastam a két jogszabályt, és a fegyverismereti- és forgalmazó vizsgakérdéseket észben tartva szövegkiemelővel kijelöltem azokat a részeket, amiknek ismerete elvárt. Bármiben bizonytalan voltam Ctrl+F, és megkerestem (érdemes összefűzni a pdf fájlokat).

 

Vizsgára már jelentkezni sem volt egyszerű

 

A vizsgára jelentkezés felfogható egy első szűrőnek: legalább három rossz telefonszámot kaptam, és sok helyre kapcsoltak, mire végre olyan valaki került a vonal másik végére, aki el tudta mondani, mi a tennivalóm.
Elárulom, hogy az itt található jelentkezési lapot kell kitölteni (Ügyfélkapu kell!).
Másnap felhívtak telefonon, tájékoztattak a vizsga időpontjáról és helyéről – itt van lehetőség másik alkalmat kérni – és e-mailen küldtek nekem még egy jelentkezési lapot, amit kitöltve vissza kellett küldenem.
Ezután ügyfélfogadási időben be kellett mennem a Teve utcai rendőrpalotába két tízezer forintos sárga csekkért. – A csekkszelvényt vizsgára magunkkal kell vinni.
Az egész olyan furcsa keveréke a 20. század végi és a 21. századi ügyintézésnek.

 

A vizsga maga

 

A vizsgán megkaptam a fegyverismereti és a fegyverforgalmazási tesztlapot és kérdéssort. Azaz az egyik papír(kötegen) vannak a kérdések három válaszlehetőséggel (erre tilos írni), és a másik papírra kell írni a válasz betűjelét. Javítani lehet, egyértelműen jelezve és aláírva.

A maroklőfegyveres írásbeli vizsgán 15 perc állt rendelkezésre 15 kérdésre, a kombinálton (sörétes-golyós-maroklőfegyver) 25 perc állt rendelkezésre 25 kérdésre, és 21 helyes válasz kellett a sikeres vizsgához. Nekem ugyanúgy 25 percem volt, hogy 21-21 helyes választ adjak a 2×25 (kombinált+forgalmazói) kérdésre.

Az írásbeli vizsga közben hallottam, hogy két főt is puskázáson értek: jól lehordták őket (vajon jószívűség vagy színjáték volt?), de nem zavarták őket haza.
A személyi igazolványt, lakcímkártyát, és vizsgadíj befizetését igazoló csekkszelvényt a kitöltött teszttel együtt le kellett adni, majd távozni a teremből.
Miután kijavították az írásbeli vizsgát, hét-nyolc embert név szerint szólítottak. Mivel perceken belül egyszerre távoztak a teremből, feltételezem megbuktak.

Szólítottak szóbelire: a padon két felfordított laminált kártya várt, a fegyverforgalmazói vizsgakérdések. Az elöltöltő fegyveres vizsgával ellentétben felkészülési idő nem volt, azonnal mondani kellett a választ.

A kijavított írásbeli vizsgáimat nem láttam: rákérdeztem, hogy megnézhetem-e, de az érezhető kelletlenség miatt elálltam ettől.
Vizsga után visszakapta a személyi igazolványom és a lakcímkártyám, valamint gazdagabb lettem egy fegyverforgalmazói bizonyítvánnyal.

A kombinált fegyverismereti írásbeli vizsga része viszont – most süllyedek el szégyenemben – bukta lett. Ezt előre közölték, amikor szólítottak szóbelizni.

Mert egy hónapig a jogszabályokat bújtam, és nem tanultam meg a hülye kérdések hülye válaszait!

Pl. mik a maroklőfegyver fő részei (nem fődarabok!)? → “Akkor most szerintük a markolat külön rész, mert funkció szerint osztották részekre a fegyvert, vagy a tok része, mert a markolathéjakat leszámítva egy alkatrészt képez a tokkal?”

“Golyós lőfegyverből kilőtt lövedék milyen messze repülhet el?” → “Attól függ, mert a .22 LR TOZ-8 is golyós lőfegyver, és az .50 BMG Gepárd Hiúz is.”

Egy-két hiba mindig becsúszik, és ehhez pluszban jöttek ezek a kérdések, legalább négy.

Felkészülés során megrökönyödve olvastam az évtizedek óta közkézen forgó segédletet, és több részt elintéztem azzal: “Hogy lehet ilyen alacsony színvonalon kidolgozni ezt a tételt?! Ezt csak átfutom, simán menni fog szóbelin, úgyis jobban tudom!” – Hát nem: ezek a részek azért voltak így kidolgozva, mert ilyen színvonalú kérdésekre kell a három ilyen színvonalú válaszlehetőségből kiválasztani az egyetlen megfelelőt.

 

—-

 

Akkor legyen néhány példa a hülye kérdésekre!

 

Mint ismeretes a fent körülírt, közkézen forgó vizsgafelkészítő anyag 2-féle öntöltő maroklőfegyvert ismer: a PA-63-at és a P9R-t, valamint az “izsbokk” és a “zékáká” vadászpuskákat – ennél többnek ismerete a vizsgán kifejezetten ellenjavallt, csak összezavarodunk!

 

Jellemzően egyébként a hosszú lőfegyveres kérdések csak a vadászati felhasználásra kérdeznek rá, de nagyjából minek, hiszen a vadászvizsgán kérik ezeket számon.

Mi értelme van pl. ennek a kérdésnek egy IPSC-sportlövő vagy egy koronglövő számára?

 

  1. A sörétes lőfegyverből milyen szögben szabad lövéseket leadni? Mit jelent a léniázás, illetve a zsákolás?

Milyen szögben? Hát amerről a korong jön, vagy ahol a fémcél van, amit borítani kell, akár fedezék mögül lőve…. Zsákolás meg léniázás? Aki nem akar állatra lőni, annak ez minek?

 

 

  1. Hogyan kell a golyós lőfegyvert tűzkész állapotba hozni?

A világon számtalanféle golyós lőfegyver van, az egylövetű tömbzárastól a csőletörősön át a pump-actionig, vagy akár ott a Krieghoff Semprio, ahol szinte már pornográf mozdulattal kell csőretöltéshez széthúzni és összetolni a fegyvert. DE ez nem a jó válasz, a jó válasz a ZKK működése!!!

 

  1. Ismertesse az öntöltő maroklőfegyver hatásos lőtávolságát, hatásmódját.

Öntöltő maroklőfegyver a 2,7 mm-es Kolibri meg az .50 Action Express Desert Eagle is. A kaliberjel, esetleg csőhossz megadása nélkül ez ugyan milyen kérdés? Ja, a PA-63-ét kell tudni itt is.

 

  1. Az öntöltő maroklőfegyver részleges szét- és összeszerelésének végrehajtása.

Melyiké? A világon sok-sok ezerféle öntöltő maroklőfegyver született meg az elmúlt 130 évben. Nagyon sokféleképpen kell őket szétszedni, egy Colt M1911-et teljesen másként, mint egy Glock 17-et, vagy egy Walther PP-t.

Az egyetlen korrekt válasz erre, hogy a “töltetlenség ellenőrzése után a felhasználói kézikönyv utasításait pontosan követve végzem el”.

De ez azonnali bukás, mert PA-63 és P9R, slussz.

 

És persze mi HIÁNYZIK legjobban a FEGYVERismereti vizsgáról? A fegyverrel való LÖVÉS! Mert az autóvezetést is jól lehet elméletben elmondani, hogy melyik pedált nyomva mi történik, és melyik kézzel kell indexelni, de ez alapján még simán nekimegyünk a lámpaoszlopnak.

Az a pár, jellemzően értékeletlen lövés (durrantás a lőlap fele), ami az úgynevezett “gyakorlati” vizsgaszakasz, pont semmilyen szempontból nem vizsgálja azt, hogy a vizsgázó képes-e készségszinten, biztonságosan bánni az adott lőfegyverrel. És lehet, hogy a sikeres vizsga utáni héten már egy bankfiókban áll őrként pisztollyal az oldalán. Nem vicces, ugye?

 

(Vass Gábor közbevetése dőlt betűkkel.)

Egyetemen kétféle diák volt: a becsületes a tananyagot tanulta meg, a másik pedig a típuspéldák mechanikus megoldását és a régi zárthelyik, vizsgák kérdéseit és válaszait magolta.
Most is úgy voltam vele, én becsületesen felkészültem, mit érdekeljenek a tesztkérdések? Azzal foglalkozzanak azok, akik lusták voltak tanulni.

Ez a hozzáállás ragyogóan bevált az elöltöltő fegyveres és a fegyverforgalmazási vizsgán.
A fegyverismereti vizsga tekintetében viszont mindenkinek azt javaslom, akár a föld alól is kerítse elő a kérdéssorokra kidolgozott ELVÁRT válaszokat!

A vizsgabizottságra lehet jó benyomást tenni – állították, hogy nekem sikerült: “Látszik, hogy készült…” -, de a javítókulcsra nem (“…de az írásbelin hat rossz válasza volt!”). A fegyverforgalmazói vizsga írásbelijével nem volt gondom: a jogszabályban megtalálható és elvárható tudnivalókra kérdeztek rá. A tesztsor és a javítókulcs írójának itt nem volt játéktere. Ahogy a Windowsnak van csökkentett módja, úgy az írásbeli hülye kérdéseinek hülye válaszait is kenni-vágni kell.

Ez a tapasztalat nekem húszezer forintomba került (elbukott vizsga + újabb vizsga): ha okultok belőle, akkor helyettetek is kifizettem.

 

Porkoláb Péter

 —————————

— Link-Melléklet —

* A fegyvertartással kapcsolatos általam fellelt jogszabályok:

→ Ismerete nélkülözhetetlen.

→ Ismerete nélkülözhetetlen. A fegyverforgalmazási vizsgakérdések is ebben találhatók.

→ A fegyverismereti, lőszerszerelési, elöltöltő fegyveres vizsgakérdések ebben találhatók.

→ Felesleges foglalkozni vele.

→ A fegyverismereti- és forgalmazási vizsgához semmi köze, de a hétköznapi életünkhöz igen! Türelmetlenül várom, hogy hatályon kívül kerüljön ez a gyalázat.

→ Általam máshol eddig fel nem lelt tervezési előírásokat tartalmaz: szóval ezt a jogszabályt kivételesen imádom.

→ Ez csak érdekesség, a lényege: Magyarország ezzel lépett vissza a C.I.P. egyezménybe.

→ Egészségügyi követelmények. Bevallom, hogy még soha sem olvastam el.

→ A jogos védelem és a végszükség ebben található meg, és vannak ilyen tételek fegyverismereti vizsgán!

Fegyverek a szabálysértési jogban: “A www.9mm.hu fórumozója (és a CN-gázpatron humán tesztünk szenvedő alanya) Poresz készítette ezt a figyelemreméltó gyűjtést. Ugyanis a Lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette mellett hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a fegyvertartókat fenyegető szankciórendszer nem csak a BTK-ban megtalálható.”

→ Aki vadászvizsgára készül, jobb ha ismeri (szerintem).

→ A vadászok száméra ebben is található fegyverekkel kapcsolatos rendelkezés.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás