Shorty Shoty – – Remington 870 12,5″

A cikkben bemutatásra kerülő igazán izgalmas külsejű darab hazánkban tökéletesen egyedülállónak számít, azonban le sem tagadhatjuk, hogy amerikai akciófilmekből jól ismerjük a pisztolymarkolatos pump-action sörétes puskát, mint mindent eldöntő végső érvet…
A valóság persze sokkal prózaibb, hiszen számos legitim alkalmazási területe van az ilyen rövid csövű sörétes fegyvereknek.

Pisztoly vagy puska?

A képeken látható sörétes fegyvert megnézve joggal felmerülhet a kérdés, hogy ez most minek is minősül? Maroklőfegyver vagy puska? Azt mondhatjuk, hogy tulajdonképpen egyik sem. A sörétes puska gyakorlatilag 100%-osnak tekinthető stophatását és egy nagyobb maroklőfegyver ill. mini-géppisztoly szállíthatóságát egyesítő célszerszámról van szó. A rövidre vágott sörétest egy hosszabb zakó vagy pláne kabát alatt könnyedén lehet feltűnés nélkül szállítani, mondjuk egy zsúfolt birósági épületbe. Arra is kiváló a kompakt méretek miatt, hogy pénz/értékszállítók alkalmazzák, hiszen mennyivel egyszerűbb gey ilyen holmival gyorsan ki/be szállni a gépkocsiból, mint akár egy pisztolykaliberű karabéllyal.

Ugyanakkor a sörétes jelleg miatt sokkal kisebb a vétlenek megsebesítésének, vagy a közfalak keresztüllövésének veszélye, mint akár egy géppisztolynál vagy pisztolynál.
A tesztelt fegyverhez hasonlóakat a US Marshals Service (http://www.usdoj.gov/marshals/) tanúvédelmi programja keretében használnak például, de SWAT-teameknek entry-gun szerepkörben is kiváló. Az elrettentő csőtorkolat miatt pedig valószínűleg használni sem kell.
A jogi meghatározása természetesen országonként eltérő az ilyen stílusú fegyvereknek. Az USA-ban, mivel nincs meg a minimális csőhossza (18″) és teljes hossza (26″) sem ahhoz, puskának (long gun) minősüljön, sörétes mívolta miatt pedig nem lehet maroklőfegyver, így relatíve komoly (NFA Weapon – Class III) engedély kell tartásához, birtoklásához, ill. előállításához (tehát sajnos nem úgy működik a dolog, hogy fogok egy vasfűrészt, aztán hajrá…). Természetesen a tengerentúli rendvédelmi szervek (Law Enforcement) számára ezek a szigorú korlátok nem jelentenek megkötést.

Megjegyzem, én nem értem a félelmet az ilyen rövid sörétes fegyverektől a jogalkotók részéről, hiszen a hatásos lőtávolságuk maximum 15 méter, a maroklőfegyvereknél azért kevésbé viselhetőek rejtve, és tárkapacitásuk is kevés egy esetleges “tömegmészárláshoz”.

Hej, minálunk babám

Európában azért sajnos jellemzően tilalmi listán vannak az ilyen fegyverek civilek számára, bár sok helyütt biztonsági cégeknek szolgálati feladatok ellátására alkalmazható. Érdekességképpen említem, hogy a Magyar Rendőrség beavatkozó alosztályainál TV-felvételeken sokszor látni hasonlóan rövid csövű, de tusával ellátott Mossberg 590-eseket, esetleg Remington 870-eseket.
Hazánkban ugyan nincs az megszabva, hogy a sörétes puskának 30 centinél sokkal hosszabbnak kéne lenni a csövének, vagy tusával kellene rendelkeznie, mégsem hiszem, hogy vadászfegyverként sikerrel irathatna be bárki is ilyen “zsebágyút”.

A biztonsági cégek (akiknek egy ilyen fegyver sokszor ideális lenne) korábban kaphattak engedélyt sörétes szolgálati fegyverre, azonban az utóbbi időben a rendőrség (a magyar nyelv ízesebb jelzőivel leírható) mérlegelési jogköre ezek bevonásáról döntött. Azt, hogy ez mekkora irdatlan szakmai hozzértésről tesz tanúságot, most nem ecsetelném, mert ismét nagyon durva, nem nyomdaképes jelzők lennének szükségesek.

Mi tehát a lehetőség, annak aki itthon ilyen fegyverre vágyik? Legegyszerűbb talán, ha sportcélra (szituációs lövészet) jut hozzá (bár erre nem az igazi). A legtökéletesebb viszont kétségtelenül az, ha a meglévő eredeti Remington 870-eshez szerzi be valaki a szükséges kiegészítőket (rövid cserecső, rövidebb tár, pisztolymarkolat), amiket aztán nem tilos felszerelni, ha éppen annak érzi szükségét az ember.

Remington 870 alapokon

A témánkat adó rövid csövű fegyverhez a világ talán legnépszerűbb előágyszános (pump action) sörétes puskája a sok milliós példányszámban legyártott Remington 870 szolgált kiindulási pontul. A Remington 870-et vadászok, sportlövők illetve rendvédelmi szervek egyaránt megelégedéssel használják évtizedek óta, de még az USA hadseregében és tengerészgyalogságánál is alkalmazásban van. A puska készült 12, 16, 20, 28 és .410-es kaliberben, legtöbbször acél tokkal (létezik alumíniumtokos is), fekete vagy nikkelezett felületkezeléssel, fa vagy szintetikus ágyazással. A hozzá készült kiegészítőknek szinte végtelen a tárháza.

A vizsgált típus egy acéltokos 12/76-os kaliberű, mattfekete (parkerized) felületkezelésű, fekete műanyag (aftermarket) előággyal és pisztolymarkolattal ellátott modell. Működésében megegyezik a hosszabb csövűekkel. A Remington 870 zárja tulajdonképpen 3 darabból áll össze. A tulajdonképpeni csövet lezáró hengeres acéltömb az kb. 8 centiméter hosszú, közepén megy végig a rugóval ellátott ütőszeg. Ebben az alkatrészben találunk egy nagyjából rombusz alakú éket, mely felfele billen ki zárolt helyzetben, belekapcsolódva a cső felső-oldalsó nyúlványába. A zárolás tehát tulajdonképpen egy billenő retesztestes zárral történik, hasonló a mifelénk talán ismertebb SzKSz öntöltő karabélyéhoz. A zár alsó részén helyezkedik el az a lapos elem, melyhez az előágy 2 db lapos acélrúddal kapcsolódik. Ezen elem mozgatásával (és az általa le/felbillenésre kényszerített reteszelő ékkel) valósítható meg a ki/be reteszelés.

Elsütőszerkezet és adogatás

A puska elsütőszerkezete belső kakasos, az egész elsütőszerkezet-sátorvas egység 2 db csavarral kapcsolódik a tokhoz, lefele kiszerelhető. Az előágy mozgatása csak elsütött kakasnál lehetséges. Ha a csőben levő éleslőszert elsütés nélkül (kevésbé lvezetes, de azért néha szükséges módon) akarjuk üríteni, akkor ahhoz be kell nyomni a sátorvas bal oldalán található kis recézett lapocskát (ez kissé keményen járt a tesztelt fegyveren). A biztosító gomb a hasonló sörétes puskáknál megszokott helyen, a sátorvas tövében levő, azon keresztülnyomandó nyomógomb.

A puska csőtáras (léteznek utángyártott szekrény- illetve csigatárak is a modellhez, de ezekkel jóval kisebb a megbízhatóság), a csőtár a fegyvercső alatt helyzkedik el, jelen megrövidített állapotában 4 db 12/70-es töltény befogadására alkalmas. Az átalakítást végző tulajdonos a gyári adogatólemezt (a tárrugó és a töltények közt levő alkatrész) módosította a megbízható működés érdekében. A gyári vékonyka adogatólemez helyét egy hosszabb, narancssárga, műanyag “dugó” vette át, amely megvezeti a tárrugót egy darabon. Az eredeti meghagyása esetén ugyanis félő lett volna, hogy a brutális hátrarúgás azt befordítja és elakad a tárrugó.
A csőtár a fenékkel hátrafele néző sörétes töltényt a zár hátrahúzásakor rátolja a lapátnak, vagy kanálnak is becézett lőszeradogató karra, mely azt az előremozgó zár elé emeli, hogy betöltődhessen az egy szinttel magasabban levő csőbe.

A fegyver csöve choke nélküli (a tipikus felhasználási terület nem feltétlenül a nagy lötávolságban is szűk sörétrajt kívánja meg), a tetején pedig egy célzást segítő sín fut végig. A tulajdonos a tok bal oldalára az amerikai rendőri szerveknél jól bevált módon tartaléklőszer elhelyezését lehetővé tevő panelt szerlt fel.

Embert próbáló szétszerelés

A Remington 870 egyik nem túl erős pontja, hogy szétszerelése egy ideig egyszerű, aztán hirtelen nagyon nehézzé válik. Mentségére legyen mondva, hogy a zárszerkezet kiszerelése nem annyira fontos a karbantartás során, hiszen a tokban az alkatrészek eléggé lötyögősen vannak ahhoz, hogy sokszáz lövés mocska után se szoruljon meg benne semmi – talán ez is hatalmas népszerűségének oka. Ha pedig mégis elkoszolódik egy Remington 870 annyira, hogy nem működik, akkor az USA-beli jogszabályokat, kereseteket, és a használtan akár 200 dolláros árat figyelembe véve, lehet, hogy ott egyszerűbb venni egy másikat… Viccet félretéve: a töltetlenség ellenőrzése után először a csőtár elején levő kupakot kell lecsavarni. Miután levettük, kivehető a tárrugó és az adogatótömb. A cső kicsit előrehúzva és elforgatva emelhető le a tokból és a tárról.

Ezután jönnek a nehézségek. Az előágy és a hozzá kapcsolódó zárszerkezet kivételéhez ugyanis be kell nyúlnunk a tok alsó részén levő tárazónyílásba. Itt az adogatókanalat felfele nyomva annak két oldalán ki kell tapintanunk két acél vezetősínt (ezeken siklik a zár egyébként). Ezek végét egyszerre kell ujjainkkal két oldalra kinyomni, hogy a zárszerkezet kijöjjön.
Ez már eleve egészen magas mozgáskoodinációs kézséget tételez fel. Azonban az összerakás során arra is figyelni kell, hogy az előágyból hátranyúló zármozgató acélrudakon levő szögletes bevágások ne mozduljanak ki a zár alaplemezéből. Ezt eltalálni akkor is izzasztó, ha ketten csináljuk. Egyedül szerintem csak 3 kéz segítségével megy a dolog.

Minek ide villanógránát?

A 12,5″-es csővű Remington 870 kipróbálása közben és után egy ideig határozottan feltámadt lelkünkben a mélyen rejtező akciófilm-hős, és bevallhatjuk, hogy lelkes kurjongatások is elhagyták ajkainkat… Ez ugyanis nem semmi. Az elsütéskor a rövid cső miatt kb. félméteres magnéziumfehér torkolattűz derítette jobb fényre a pincelőteret, a torkolatdörej pedig gyomorbavágásszerű volt (fülvédőben is). Valóban azt mondhatjuk tehát, hogy egy esetleges rendőri rajtaütésnél a szervek megspórolhatják a Flash-Bang gránátot, ha ilyen flintát vetnek be.
A fegyverkülönlegesség kipróbálásakor ráadásul nem is valami erős “magnum” patront alkalmaztunk, hanem 3,5 mm-es átmérőjű sörétre töltött normál 12/70-es NIKE-Fiocchi sporttöltényt.

Ezekkel a hátrarúgás eléggé brutális, de egyáltalán nem uralhatatlan, vállmagasságban keményen megfogva a fegyvert az kb. 8-10 centimétert mozdult hátra, nem kell tehát attól félni, hogy arcunkban köt ki a szerszám. Csípőmagasságból való lövéskor hacsak nem markoltam meg tiszta erőből az előágyat, a felcsavaró nyomaték azt kikapta a kezemből, így utána kellett kapnom a következő rápumpáláshoz. Nem lenne rossz egy mellső pisztolymarkolat, vagy bebújós megoldású előagy, mindkettő megvásárolható a tengerentúlon. Energikus működtetéskor az előagy egyébként mintegy 2,5-3 méterre dobja ki az előtt hüvelyt (rendkívül látványos). A csípőből való lövészet egyébként a legkevésbé hatékony, legfeljebb C-kategóriás akcióflimekben válhat be.
A fegyverrel kezdetben az irányzékok hiánya és a lövés rekacióerőitől való félelem miatt gyakran hibáztunk, de miután belejöttünk az ízébe könnyedén borítottunk fel 4-5 pepper-popper fémcélt is egymás után 10 méter távolságból.

Szabványos nyolcszögletű (amőba) IPSC-lapra lőve jól megfigyelhető volt, hogy a sörétszemek azt szinte homogén módon terítik be, szinte négyzetcentiméternyi üres felületet sem hagyva. Ha egy rosszfiú ennek elékerül, akkor már csak az örök világosság fényeskedhet neki. Nekem egyébként legjobban az tetszett, amikor pisztolyként, mindkét kézzel a pisztolymarkolatot megfogva lőttem. Ekkor lehetett vele legjobban célozni, igaz az ismétlés sebessége alaposan lecsökkent. A tok bal oldalán fent lévő 5 db tartaléklőszert tartalmazó panelből ilyenkor azonban ki kell venni a leghátsó lőszert, mert az alaposan beleverhet a hátrarúgás miatt a fegyvert tartó kézbe.

A két doboz (50 db) sörétes lőszer ellövése két embernek egyébként nagyjából az az “edzésmunka”, ami ezzel a berendezéssel még élvezetes (de még mennyire) játéknak, és nem bűntetésnek tűnik. A tesztelés során semmiféle akadály nem volt a fegyverrel, a jól bejáratott előágy szinte magától jár, ha egy kicsit mozgásba lendítjük.

870-es minden esetre

A Remington 870 ezen rövid csővű “Witness Protection Shotgun”-ná való átépítése ismét jól megmutatta, hogy jó konstrukciójú fegyvert mennyiféleképpen lehet felhasználni a megfelelő alkatrészek beépítésével. A bemutatott konverzió magában hordozza annak lehetőségét, hogy bármikor vissza lehet rá szerelni a fix tusát, vagy akár egy behajtható válltámaszt, illetve egy hosszabb csővel vadászfegyverként is korrektül megállja a helyét.

A 12,5″-es puskával való lövészet igazi élmény volt, kár, hogy nem sokaknak adatik meg kis hazánkban hasonló. A megbízhatóságot és teljesítményt tekintve a 4+1 darabos tűzerővel szinte bármilyen szorult helyzetből siekresen jöhet ki, aki ilyen mellett dönt. Mindazonáltal ez nem kezdőknek való szerkezet, rendszeres gyakorlás előfeltétele annak, hogy bárki is eredményes legyen egy ilyen jószággal.

A gyártó a neten:
www.remington.com

(Köszönetünket fejezzük ki a cikk elkészítésében nyújtott segítségéért és a tesztfegyver rendelkezésünkre bocsátásáért dr. Rózsa L. Olivérnek.)

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás