Csináld magad! – KYDEX FEGYVERTOK

Így készíts profi Kydex pisztolytokot otthon!

 

Történt még évekkel ezelőtt, hogy az egyik fegyverboltban kaptam egy roto paddle elemet. Régóta nézegettem és tervezgettem, hogy – gombhoz a kabátot alapon – készítek hozzá egy kydex tokot, csak még nem tudtam melyik fegyverhez. Aztán valahogy beesett a páncélba egy XDM 3.8 Compact és ezzel el is dőlt a kérdés.

 

Azt azért tudni kell hozzá, hogy számos késtokot, 1-1 pisztoly és revolver külső ill. két revolver OWB kydex tokot már készítettem korábban, így volt már tapasztalatom ezen a téren, illetve a megfelelő felszerelések is rendelkezésre álltak már.

 

 

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

 

 

Ami alapvetően szükséges a sikeres megvalósításhoz, az egy kydex prés. Én egy fórumtárstól (www.fegyverforum.com) kaptam egy szép nagy tábla szürke, tömörebb habosított szivacsot. Sajnos az anyagát nem tudom, Ő is úgy küldte (ezúton is köszönöm Neki), hogy ismeretlen az anyag, de valószínűleg eléggé hőálló és stabil lesz a présbe. Jó lehet egy kidobásra ítélt polifoam matrac is, de ez kevésbé tömör és hőálló.

 

Maradék pallókból levágtam a megfelelő méretű darabokat, kapott távtartókat a szivacs vastagságának megfelelően + szereltem rá zsanért (lehet anélkül is, de így sokkal kényelmesebb egy kézzel kezelni, míg a másikkal a helyén tartom a felmelegített és a munkadarabra ráhajtott kydex lemezt…) és kétoldalas ragasztóval rögzítettem a szivacs lapokat, amik így elhasználódás esetén könnyen cserélhetők. Az a bevágás a nyitott elején a nagy pillanatszorítónak készült.

 

Kydex-prés

 

Szükség lesz még sniccerre a kydex lap méretre vágásához és az élek sorjázásához, valamint bármilyen, széles maszkoló szalagra (én 4543-as Schuller-t használtam), különféle csiszoló és polírozó papírokra. Hasznos egy kicsi szalagfűrész, vagy egy szúrófűrész a már lepréselt tok kontúrra vágásához és egy sík asztallal rendelkező (szalag)csiszológép is. Én hanyatt helyzetben rögzített kézi szalagcsiszolót használok erre a célra, a Parkside pl. ehhez megfelelő rögzítési pontokkal van ellátva.

Mivel itt nem késtokot készítettem, nem használtam csőszegecset és ahhoz való beütő szerszámot.

 

A “munkadarab” és a tok anyaga

 

A két legfontosabb dolog a munkadarab (jelen esetben egy XDM 3.8 Compact pisztoly), amire a tok készül és persze a tok anyaga, a kydex lemez. Ez különféle színben és vastagságban elérhető, én a Tactical Store-ban szoktam venni. A belső tokhoz volt még itthon 2 mm-es fekete + a külsőhöz vettem 2 mm-es olívzöldet és 1,6-os feketét. Mivel ha már belekezdtem a projektbe, készült a paddle-hez egy OWB tok és csak úgy játékból egy IWB tok is.

 

 

Maszkolás

 

 

Először is maszkoltam a pisztolyt, amihez a fehér anyag egy KÖMA vagy Ongrofoam nevű kemény habosított PVC (ezt egy dekor műhely hulladékából kértem, örültek, hogy szabadultak tőle), ami jól vágható/csiszolható és így a szükséges kontúrok könnyen kialakíthatóak. Ebből készült a sátorvasba a betét (hogy ne nagyon mélyre préseljem a kydex lemezt), a “taco” jellegű tok távtartója a sátorvas körül és a külső clipek rögzítési pontjait kiemelő betétek/távtartók. Természetesen az irányzéknak és a szétszedőkarnak/szánakasztónak is készült megfelelő csatorna, utóbbinak pl. jégkrém pálcikából (igen, direkt azért ettem jégrémet, hogy eltegyem a pálcikáját, így nem is volt mindegy milyet veszek, sajnos a kedvenc Magnum ehhez nem jó.)

 

XDM maszkolva

 

Az OWB maszkolásánál volt egy remeknek tűnő ötletem a külső kapcsolódó felületek kialakítására, egy M20 laposalátét került a maszkolószalag alá:

 

XDM OWB maszkolva

 

 

Na, ez a gyakorlatban nem igazán működött, de ezért nem kellett újra melegítenem szerencsére. Ugyanis a kydex-nek van egy olyan jó tulajdonsága, hogy ha sikerül elrontani a préselést, újra melegítve a lap „kirúgja magát” és így többször is neki lehet futni a feladatnak.

 

 

Övön belüli tok

 

 

Először az IWB tokot préseltem, mert ez sima egyrétegű, ráhangolódásnak ezzel kezdtem:

XDM IWB sütve

 

NAGYON FONTOS: ha polimer tokos fegyver a munkadarab, az üres tár mindenképpen legyen benne merevítésnek! A hőhatástól nem kell félni, ez még nem fog kárt tenni a fegyvertok anyagában, nyom nélkül bírni fogja a préselést. Akár 120-150 kg is lehet a prés nyomóereje, de a szivacs ezt felveszi, pont ez a dolog lényege, hogy így tudja szépen rásimítani a munkadarab kontúrjára a gumiszerűen meglágyult kydex lemezt, de ez az erő tuti nem tesz jót a markolatnak ha üres a tárfészek.

 

A melegítést a normál konyhai beépített elektromos sütőben végeztem (valószínűleg régi gázos sütővel is ugyanaz az eredmény, de egy 20.000,- Ft-os Lidl-es szabályozható hőfokú mini szendvicssütőben biztosan), 150 celsius fokra állítva.

Na, ezt nem kellett volna, mert ilyenkor ahogy az izzó fűtőszál magasabb hőmérsékleten és direktben sugározza a lap felszínét és így az hirtelen melegszik fel, kevésbé kontrollálható. Érdemes egyrészt méregetni egy kicóccó kínai elektronikus hőmérő “pisztollyal”, másrészt csak felső sütést beállítani és alulra betenni a tepsiben (mindenképpen sík felületre tegyük a kydex lemezt és ne a rácsra), illetve alacsonyabb hőmérsékletről indítani a sütő beállítást és utánállítani ha kell. Ideális esetben 150 fok körül legyen az anyag, így amikor teljes vastagságában átmelegedett, gumiszerűen hajlik, de még nem ég meg.

 

Én is méregettem, csak picit későn, felment kb. 170-ig (ilyenkor a lap már kezd kicsit megduzzadva összemenni a széle felől) így amikor megfogtam egy pöttyös vastag kesztyűben, ráolvadtak a pöttyök és ebből adódnak azok a fehéres kenődések a tok felszínén…

 

Övön kívüli, kétrétegű tok

 

 

Ebből okulva, lentebb vettem a sütő hőmérsékletét 130 fok körülire, így az anyag felülete már pont jó lett, így készült a dupla rétegű külső tok formázása, a két színt egyszerre melegítve, majd egymásra simítva „csomagoltam bele” a kimaszkolt és a megfelelő helyeken kiemelésekkel/távtartókkal ellátott fegyvert.

 

Dupla réteg esetén én előbb szappannal lemostam a táblákat, gondolva, hogy a rajta maradt formaleválasztó anyagot eltávolítsam és így „összesüljön” a 2 réteg. Ez persze így sem történt meg, de nem gond, mint egy Matrjoska-baba, úgy illeszkednek egymásba és készre formázás/csiszolás után egy kis rugalmas pillanatragasztó a szélek közé + a paddle elemet tartó csavarok tökéletesen összefogják.

 

Írtam fentebb, hogy egy M20 alátéttel gondoltam megoldani a paddle elem elforgatható roto illesztését, de itt látszik miért is nem volt jó ötlet ezzel próbálkozni, egy teli korong is megfelelt volna, de nagy gondot nem okozott így sem:

 

XDM OWB nyers, kétrétegű

 

Ezután jött a jelölés, majd a körbe fűrészelés (profi módon egy hanyatt fordított és satuba fogott szúrófűrésszel, nem ám úgy mint a YT how to videókban holmi drága szalagfűrésszel) és méretre/formára csiszolás:

 

XDM IWB nyers

 

 

Holster Claw

 

 

Az IWB tokhoz közben rendeltem ilyet, mert annyiszor láttam a különféle tokos videókban, így hát nekem is ki kellett próbálni és kifejezetten hasznos dolog:

https://www.aliexpress.com/item/1005002859490151.html

 

Meg korábban rendeltem egy tártokot is: https://www.aliexpress.com/item/1005004300541888.html

 

Ez itt drága, nekem kevesebb mint a fele körül állt meg szállítással, érdemes tovább keresgélni. Mivel a tártokot eleve külsőnek szántam és pont jó a rögzítőfuratok kiosztása a nagy TEK-LOK-hoz, a FOMI clipet már le is mentettem róla és applikáltam az IWB tokra:

XDM IWB félkész állapot

 

 

A belső tok szorítását beállító furatokat addig nem készítettem el, amíg meg nem érkezett a holster claw. Összerakva (majdnem) készre polírozva ilyen lett:

 

XDM IWB tok készen

 

A holster claw-ról személyes véleményként annyit, hogy én is kíváncsi voltam rá, mivel e nélkül szinte nem is látni már “menő” IWB tokot, így rendeltem, hogy kipróbáljam és nagyon bejött.

Appendix (elöl, hasnál, vakbél felett…) hordmódban kifejezetten kényelmes lett (tesztelve itthon 1 napig) és nekem abszolút bevált, mindenképpen van haszna, nem csak egy újabb „hülye amcsi hóbort”. Látványosan jobban rejthető az XDM akár egy vékony, de bővebb póló alatt még a hosszú tárral is (hát még egy Glock26 vagy SIG P365…), teljesen a testhez simítja, pedig én elég vékony vagyok. Talán az erős rásimítás pici hátránya hogy az irányzék így meg kicsit kiemelkedik, legalábbis nekem. Rövid tárral el lehet úgy helyezni, hogy ez nem gond. Csípőcsont mögé hátratolva az én vékony alkatommal viszont nem volt kényelmes, ha így visel(het)ném, a kampót biztosan leszerelném. A félreértések elkerülése érdekében, mivel itt sportfegyverről van szó, ez értelem szerint CSAK pl. egy SAS versenyen történne meg!

 

Szóval jó cucc, appendix hordáshoz én javaslom.

 

 

Övklip

 

 

A FOMI clipet persze lehet külön is venni, de nekem 2 in 1 a tártokkal együtt került ennyibe: https://www.aliexpress.com/item/1005002448022601.html

 

Ezekhez a szerelvényekhez adják a rögzítő csavarokat is szerencsére. Mivel elég speciális kialakítású, nem szabványos kötőelemek, emiatt nem teremnek minden csavarboltban, sőt egyikben sem…

Neten rendelhetők a célnak megfelelően.

 

Külső tok kompletten

 

Ez pedig a dupla rétegű külső tok komplettre szerelve, steel challange versenyre készen:

OWB tok készen

 

Ennél a rögzítést egy nagy lapos fejű, imbusz kulcsnyílású bútorcsavarral oldottam meg, mivel a paddle elembe van egy M6 hatlapú anya öntve: https://www.szogker.hu/products/butorcsavar-lapos-m06*20-p6s-horg-magyar-6114646459.html

 

Itt lett volna jó ha csak egy sima koronggal maszkolom a csavar helyét, ugyanis az alátét közepe kicsit benyomódott, csiszolnom kellett hogy eléggé mélyen (és így a fegyvertől elég távol) legyen a csavarfej, de ez a megoldás masszívan tart és könnyen oldható egy imbuszkulccsal.

 

Apró finomítások vannak még hátra:

  • ha megtalálom végre a költözésnél elkeveredett polírozó készletet, szépre simítom az összes élt és a belső tokra rásült kesztyű maradékokat is remélem sikerül eltávolítani.
  • a külső tokon kihasználva a roto rögzítést, picit módosítanom kell, hogy a felső rögzítések több mozgást engedjenek, így a dőlésszöge tágabban lenne állítható.

 

A belső tokon használt kampóhoz adták a távtartó gumihengereket, amivel a retention-t (vagyis, hogy mennyire szorosan tart) lehet beállítani.

 

A külsőn a korábban már használt vastagfalú szilikoncsőből vágott karikákat használtam, ebből évekkel ezelőtt vettem 1 métert a Bondex-nél, a Bp-i Murányi utcában, pár tokhoz még elég lesz. https://szilikonok.hu/

 

Remélem másnak is meghoztam a kedvét egy kis barkácsoláshoz. Időtöltésnek is jó, de – már meglévő szerszámok és felszerelés esetén – spórolni is lehet, nem keveset. Az Ali-ról rendelve kb. dupla ennyi lenne egy IWB tok, szintén XDM-re. A saját munka „bérét” nem számoltam bele, de ezzel szerintem minden hobbista így van, ez nem munka, hanem szórakozás. Sok sikert kívánok!

 

Jakab Róbert

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás