Hazai fegyvergyártás – beszélgetés a gyárigazgatóval

Zaja Gábor, a HM Arzenál Zrt. fegyvergyártási divíziójának igazgatója , háttérben a kiskunfélegyházi üzem egy részlete (fotó: Mudra László)

 

Nagyipari kézilőfegyvergyártási képességre egy szuverén államnak már csak nemzetbiztonsági okokból is szüksége van – miközben érezhetően van igény a piacon a megbízható minőségű, korszerű technológiájú gyártásra. Hazánkban a 21. század elején – a rendszerváltás óta bukdácsoló FÉG csődjével – megszűnt ez a tevékenység. Kiskunfélegyházán ezt követően a semmiből hozta létre az Arzenál Zrt. Európa egyik legmodernebb fegyvergyárát, melynek igazgatójával, Zaja Gáborral egy mesterlövészversenyen ülhettünk le beszélgetni.

 

Viszony a nyilvánossághoz

 

Először lépett a nyilvánosság elé Európa legmodernebbnek mondott fegyvergyára, amelyet a semmiből hoztak létre Kiskunfélegyházán. Az üzemről annyit lehetett tudni eddig, hogy gyártási- és összeszerelési kapacitásával az európai élmezőnybe tartozik és az elérhető legjobb technológiával szerelték fel. Kivételes értéke, hogy nincsenek többgenerációs gépek, az üzem valamennyi berendezése élvonalbeli, ám az üzleti titok, és a gyártás jellege miatt számtalan kérdés – főként, ami a konkrét számokat, piacokat és cégneveket illeti – nem megválaszolható. Tudomásul kell venni, hogy – legyen egy pisztoly vagy gépkarabély messze nem olyan hi-tech dolog, mint egy vadászrepülőgép vagy harckocsi, – azért itt egy állami tulajdonú hadiüzemről beszélgettünk. Persze a piac követel, hiszen azt is megszokhattuk, hogy az amerikai fegyvergyárak (főként a polgári piacra termelők és a tőzsdén jegyzettek) szinte kérkednek a gyártási volumeneikkel, vagy azzal, ha akárcsak egy párszáz fős rendőri szervezet vesz a fegyvereikből.

Az Arzenál Lövész Sport Egyesület gyári csapat versenyzői

A nyitás egyik fontos lépéseként alapították 2021. augusztusában az Arzenál Lövész Sport Egyesületet. Ennek nem titkolt célja, hogy a fegyvergyár és termékei hírét a tágabb szakmai közönséghez elvigye illetve, hogy ilyen módon is visszacsatolásokat kapjanak a termékeiket felhasználóktól. Az egyesületnek jelenleg 11 tagja, ebből 4 aktív versenyzője van, de később minden itthon űzhető lőfegyveres szakágban indulni kívánnak. Itt versenyez egyébként a gyár lőlaborjának vezetője is, az egyesület tiszteletbeli elnöke pedig dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Az egyesület szponzora egyébként a hazai védelmi ipar másik fontos szereplője, a siroki MFS lőszergyár is.

 

Egy gyár a semmiből

 

Az első összeszerelésre (CZ P-09 pisztoly) már 2018 áprilisában sor került Kiskunfélegyházán. Ezután felmenő rendszerben a P-09 és P-07 pisztolyokat, a Scorpion Evo3 A1 géppisztoly és Bren2 gépkarabélyok követték – ezek még mind ideszállított cseh alkatrészekből készültek. De már az Uhersky Brod-ban kiképzett magyar szakemberek végezték a szerelést – mondta el Zaja Gábor, a HM Arzenál Zrt. fegyvergyártási divíziójának igazgatója.

A saját gyártás tekintetében hasonló ívet követnek, hiszen az említett 4 fegyver összesen 17 fődarabot tartalmaz, és törekszenek ezek mindegyikét itthon gyártani. Őszre már teljesen felválthatja a “Made in Hungary” felirat az “Assembled in Hungary”-t. A jelen tempó mellett belátható időn (pár éven) belül teljes mértékben új, itthon gyártott CZ típusokra cserélhetik a magyar fegyveres és rendvédelmi szervek teljes kézifegyver arzenálját.

Ezt az időszakot, amíg a hazai állami fegyvervásárlások stabil megrendelésállományt jelentenek, egyfajta inkubátor-időszakként jellemezte az igazgató, amely során a gyár teljeskörűen kiépítheti azokat a funkcióit és pozícióit, amelyek a sikeres piaci szerepléshez szükségesek. Ebben jelentős segítség, hogy a dinamikusan bővülő védelmi ipari beszerzések, beruházások kapcsán Magyarországra és az itt kiépülő kapacitásokra nagyobb figyelem irányul.  A nulláról indulás annak nehézségei mellett hordozott egy olyan előnyt is, hogy sehol nem kellett a már meglévő gépparkra, annak korszerűsítésére alapozni, egyből a legmodernebbel lehetett nyitni.

Modern ipari robot a kiskunfélegyházi gyárban (Fotó: Mudra László)

A vadonatúj gépeket a világ élvonalába tartozó CZ (Česká Zbrojovka a.s.) partnereként a gyártók szakembereivel helyezték üzembe, a fődarabgyártás, az összeszerelés és a tesztelés teljes technológiai folyamatát házon belül végzik. Ezzel a képességgel garantálni tudják, hogy a gyártás valamennyi szakaszában világszínvonalú gépeket és technológiát használnak, a fegyverek főalkatrészei pedig kivétel nélkül hazai és közép-európai előállításúak.

A szabad termelési kapacitások kapcsán: már most számos Kiskunfélegyházán készített félkész fődarab kerül vissza a csehekhez, akik ott beépítik a “Made in Czech Republic” fegyvereikbe azokat.

A műanyag alkatrészeket (pisztolytokok, Scorpion tokszerkezet, Bren2 lower) a hazai gyár tulajdonában levő öntőformákon minősített beszállítók készítik. Ezzel biztosítani lehet a háttérinfrastruktúra rugalmasságát és a beszállítói kör megbízható teljesítését: a gyárban minden alkatrész tételes minőségellenőrzésen megy át, a gyártáselőkészítés, a gyártásközi ellenőrzés és a végellenőrzés a teljes láncolatban megkövetelt.

Hazai gyártású P-09 szánok (Fotó: Mudra László)

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni a szinergiákat az utóbbi évtizedekben nagyra nőtt autóipari beszállítói körrel. Az autóipari válság (például a jelenleg is tartó chip-hiány miatti leállások) jelentős, a hadiiparban is felhasználható kapacitásfelesleget produkált. Ez a beszállítók figyelmét a bővülő hazai hadiipar irányába fordította, melyet az ITM-mel együtt a Védelmi Ipari Klaszter keretében ki lehet használni. Komoly gond persze, hogy a sorozatnagyság merőben eltérő a két iparágban: amíg ugyanis egy adott műszerfalú autóból életciklusa alatt több százezer, vagy akár milliós mennyiség legyártásra kerülhet, ám egy gépkarabély tokalsórészból ennél egy-két nagyságrenddel kevesebbre van csak szükség. Ez az oka, hogy ez ebből a figyelemből adódó lehetőségeket a gyár önmagában csak korlátozottan, de a Védelmi Ipari Klaszterbe rendeződő védelmi ipari cégekkel és az ITM beszállító fejlesztési programjaival közösen, már teljes mértékben ki tudja aknázni.

Habár fegyvercsövet sok helyről készen meg lehet venni, és nagyon sok igen neves és piacilag is jelentős cég is külső beszállítóktól szerzi be azt, az Arzenál Zrt.-nél nem ezt az utat választották. Tekintve, hogy a modern fegyverek készítésének egyik kiemelt fontosságú művelete, a csőgyártást is itthon végzik: korszerű gépparkkal, hidegkovácsolásos technológiával. A csövek edzett, nagy keménységű acélból készülnek, kiváló minőségű alapanyagokból a világ élvonalába tartozó hosszlyukfúró, hónoló és radiális kovácsológépek, valamint a legmodernebb hő és felületkezelési eljárások felhasználásával. Az alapanyagot a megmodernebb CNC-szerszámgépekkel munkálják meg, a gyártás teljes folyamata megfelel a CZ szigorú minőségbiztosítási követelményeinek, amelyek teljesítését a cseh partner rendszeresen ellenőrzi.

Ez a csőgyártási kapacitás az önálló nemzeti képesség megteremtése mellett később exportalapként is szóba kerülhet.

 

Mennyire működhet piaci alapon?

 

A beszállítói kör mellett az egész gyárat igyekeznek piaci alapon működtetni. Jelenleg a CZ-vel való beszállítói együttműködés kiépítése a legfontosabb. Talán az új bejelentések mellett kevesebb szó esik róla, de hosszabb távon is fontos partnerként tekintenek a világ vezető kézifegyver gyártói közé törekvő cseh gyárra. Ugyanakkor az Európában a legmodernebbek közé sorolható gyártási kapacitást és a kiváló szakembergárdát a jövőben felkínálják más, a piacon ilyen kapacitásokat kereső cégeknek. Ide sorolható a Unique Alpine is – amelynek mesterlövész/precíziós sportpuskái ezen a rendezvényen is bemutatkoztak. Az igazgató a tervezett lépésről csak annyit mondott: tárgyalnak az együttműködésről.

Bár a fejlesztés a gyártól független, a fegyvergyárnál nyitottak arra is, hogy a Gestamen Zrt. új magyar, még fejlesztési/prototípusfázisban levő fegyvercsaládjának majdani sorozatgyártásában is részt vegyenek.

A kiskunfélegyházi gyár jelenleg önálló termékfejlesztést nem végez, de a magyar visszajelzéseket figyelembe veszi – ezek alapján voltak olyan kisebb változtatások, melyeket a CZ is alkalmazni kezdett.

A hazai polgári piacot illetően nincsenek jó híreink: egyszerűen nem lehet gazdaságosan aprócska szériákat legyártani. A pisztolyok ugyan változtatás nélkül eladhatóak lennének – de önvédelmi fegyveres már gyakorlatilag nincs, sportlövő pedig csak elenyésző mennyiségben. Vadászfegyvert nem készítenek, a géppisztoly és a gépkarabély félautomata változatai esetében a legális forgalomba hozhatósághoz minden egyes fődarabnak el kellene térnie, másnak lennie a haditól. Technológiailag ez nem jelentene problémát a gyárnak, azonban a kis széria felárát aligha fizetnék meg a vásárlók.

 

Múlt és jövő

 

A fegyvergyár vezetője sajnálatosnak tartja, hogy az egykori FÉG-nél felhalmozódott szellemi tőkéből, hagyományokból szinte nem maradt fent semmi, azt hagyták a semmibe elenyészni. Hogy ez újra ne következhessen be, azt a hazai fegyveripari képzési központokkal (Csongrád/Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ, Kecskemét/GAMF) való együttműködés is garantálhatja. A külföldi gyárak látogatásakor mindig irigykedve nézi azok saját történetét, termékeit bemutató házi múzeumait és bízik benne, hogy egyszer lesz ilyen Kiskunfélegyházán is, és talán ott – szellemi elődként – a FÉG fegyverei is reprezentálhatják a hazai ipari kézifegyvergyártás 19. században kezdődött történetét.

Assembled in Hungary Bren2 gépkarabélyok a lövészversenyen kiállítva

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás