KaliberInfo

USA: visszavonulásban a fegyverbetiltók?

Az USA-ban a tavaly év végi elmebeteg által, Gun-Free-Zone-okban elkövetett mészárlások utáni fegyverbetiltási láz úgy tűnik erősen kezd veszteni lendületéből. A szövetségi törvényhozásban nem lesz a kormányzati törvénycsomag része Dianne Fienstein kaliforniai szenátor Assault Weapons Ban-2013-ja, mely típus és külső alapján több száz polgári, félautomata fegyver forgalmazását tiltaná meg. Mivel ennek megszavazását az időközi választásokra készülő demokraták sem merik megszavazni, a törvénycsomag fő eleme a háttérellenőrzések kiterjesztése irányába mutat.

A New York állambeli drasztikus, 7-lőszeres tárkapacitáskorlátozást már az ostoba szabályozást áterőltető kormányzó, Andrew Cuomo is meg kívánja változtatni, 10-lőszerre emelni, mielőtt a törvény (NY Safe Act) egyáltalán hatályba lépne. Mert például elfelejtették kivenni a hatálya alól a rendvédelmi szerveket, illetve felismerték, hogy gyakorlatilag nincs olyan pisztoly a piacon, melybe csak 7-lőszeres tárat lehet betölteni.

 

A visszakozások mögött nyilvánvalóan a rendvédelmi szervek alkotmányos jogok melletit kiállása, az NRA lobbitevékenysége, és a rengeteg fegyverpárti tüntetés is áll. Persze megnyugodni még nem nyugodhatnak meg az amerikai fegyvertartók. Eternal Vigilance is the Price of the Freedom!