KaliberInfo

ElmebeTEK eset: szabályos gázpisztolytisztításért rendőrségi akció?

Egy érdekes, és HA minden így igaz, akkor végtelenül felháborító és jogszerűtlen esetet mutat be a Delmagyar.hu riportja. Eszerint egy egyetemi adjunktust, mert munkahelyén (nem közterületen), viselési engedéllyel is bíró gáz- és riasztófegyverét tisztította, a Szegedi Tudományegyetem vezetése a TEK-kel vitetette el napokkal később. Még lőfegyverrel való visszaélés kapcsán is tanúként hallgatták ki, holott arról szó sincs.

A teljes cikk:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tek-esek_tepertek_a_foldre_az_egyetemi_adjunktust/2516208/?utm_source=rssfeed

 

Az érintett nyilatkozata:

“Tisztelt kaliberinfo.hu!

Megkeresésükre válaszolva elmondom, hogy a delmagyar.hu- n leírt eset valós, az abban leírt lényeges tényeket (viselési engedély, TEK, tanúkénti kihallgatás) dokumentumokkal tudom igazolni. Fontosnak tartom elmondani, hogy az egyetem álláspontját, miszerint a tisztításhoz nem a megfelelő helyet választottam, méltányolhatónak tartom, még ha jogszabályba nem is ütközött, amit tettem. Másfelől a válaszlépést aránytalannak, méltánytalannak, megalázónak és túlzónak tartom. Mivel véleményemre senki nem volt kíváncsi, még a felmentésemre irányuló eljárásban sem, beszélnem kellett erről, azt gondolom, a jó hírnévhez még jogom van.
Életet, testi épséget nem veszélyeztettem, a tisztítás szabályait dokumentáltan megtartottam, a döntés a bíróság hatásköre. Ha cselekedetem miatt a bíróság jogosnak ítéli meg a felmentésemet és megalázásomat, az felveti a kérdést, miért engedélyez az állam gázfegyver- viselést. Ebben a pillanatban szerencsésnek érzem magam, hogy a fegyvert nem kellett támadás elhárítására használnom, mert meggyőződésem, hogy én kerültem volna börtönbe, nem a támadóm.

Tisztelettel:
Dr.Braunitzer Gábor””

 

Dr. Bokros előzetes véleménye a cikk alapján:

 

“Az eljárás semmivel sem igazolhatóan jogellenes volt

A feljelentés fegyvernek látszó tárgyról szólt, ugyanakkor a rendőrség nyilvántartása szerint gáz- és riasztófegyver viselésére vonatkozó engedéllyel rendelkezett, tehát a fegyver jogszerű birtoklásáról a rendőrség hivatalosan tudomással bírt más az elfogás előtt is.”

 

(Megjegyzendő az is, hogy nincs olyan jogszabályi rendelkezés, miszerint fegyverünket úgy kell tisztítani magánterületen, hogy ezt senki ne láthassa…)