KaliberInfo

Garanciális rémtörténetek  – A Kalapácsos Ember

Fej, Thor, Potroh

 

 

A klasszikus vicc szerint a szovjet autószerelőnek egyetlen szerszáma van, egy tízkilós kalapács. De legalább tudja, hogy hova kell odaütni. Nos, az ebben a kis írásban szereplő vásárlónak is csak egy kalapácsa volt. De nem tudta hova kell ütni…

 

Az áldozat: Ekol P29 RevII

 

A megkalapálódott gázpisztoly egy török Ekol P29 RevII (9 mm PAK, 14+1), ami egy kellemes, alsó középkategóriás darab, 30 ezer forint alatti fogyasztói árral. A fegyver egysoros táras alapmodelljét már legalább másfél évtizede gyártják (többször javítva rajta). A kétsoros táras változat is legalább 3 éve forgalomban van nálunk, kiforrott típus, nem sok panasz van rájuk, annak ellenére, hogy persze jórészt cinköntvényből vannak.

Itt – a felhasználó elmondása szerint – azt volt a fellépett probléma, hogy a második lövésnél a paprikatöltény beszorult a töltényűrbe. Ennek oka sok minden lehet, de legritkább esetben a fegyver hibája, jellemzően túltöltött töltény megrepedő hüvelypalástja, vagy a kiszakadó műanyagkupak okoz effélét. (Ha a hüvelyvonó szakadt volna ki, akkor az keresztbeálló hüvelyt okozna, de egyrészt az ennél a dupla acéllemez hüvelyvonós konstrukciónál nem gyakori, másrészt megvan a fegyver hüvelyvonója.)

 

Thor és a pöröly

 

A felhasználó ekkor – talán az ismert szuperhős, Thor példáján felbuzdulva – kalapácsot rántott és elkezdte ütni a beragadt fegyvert. Nem, nem visszavitte garanciális javításra, nem gumikalapáccsal próbálta finoman ütögetni a szánt hátrafele, hanem láthatóan ütötte-verte, ahol érte!

Mert mi más magyarázná az alábbi sérüléseket?

Hátsó irányzék és a szán teteje

– a hátsó irányzék felét gyakorlatilag leverte, de láthatóan úgy, hogy nem kinyitni igyekezett a szánt, hanem ELŐREFELE ütötte.

– a szán másik oldalát (nem az elejét, ahol talán még logikus is lenne) is sikerült néhányszor telibeverni.

Szán oldala

– de most jön a java: letörte a fegyverről a szánakasztókart (azaz eltörte a tengelyét), ami ráadásul a szán alatt van (célozni azért jobban kéne tudni azzal a pöröllyel).

Szánakasztó, itt már pótolt tengellyel

– ha már kalapált, akkor a biztosítókart is rágörbítette a szánra, hogy még kevésbé mozoghasson hátra.

Szétvert biztosító, hiányzó tárrögzítő és markolathéj

– és végül, a teljesen megmagyarázhatatlan! Rájöhetett, hogy nem csak kalapácsa, hanem csavarhúzója is van, de ez is hiba volt. Ugyanis lecsavarozta a markolatpaneleket, és eközben elrepült a tárkioldó, aminek a rugója sem lett meg.

 

Fémtörmelékből ismét fegyvert!

 

A fegyverszaküzletbe tehát Thor úr egy nejlonzacskónyi fémtörmelékkel érkezett – nyilvánvalóan szó sem lehetett garanciális javításról, ez bizony fizetős munka lett. A javítás során az engedéllyel rendelkező fegyvermesternek kellett pótolni a tárrugót és visszaépíteni a tárrögzítőt a helyére, új, acél menetes szárral pótolni a szánakasztó tengelyét, valamint az elgörbül biztosítókar belső oldalát kissé megreszelve azt újra mozgásra képessé kell tenni (a spiáter repedésre hajlamos, ha ki/be-hajlítgatják.). De ez szép fegyver már nem lesz.

 

Tanulságok? Sokkal jobb, ha okosabbak vagyunk, mint erősek. Valamint ha csak egy kalapácsunk van, akkor tudjuk hogy hova ütünk és mekkorát!

 

VG és PGy