KaliberInfo

Cikkajánló/javító – Origo

UPDATE: Hétvégén frissítették az anyagot, a hibák egy része persze így is bent maradt.
 
(Minap nyilatkoztam pár mondatot az Origo hírportálnak, amit amúgy nagyjából korrekten le is hoztak, csak éppen a cikk többi részébe tettek pár bődületes marhaságot sajnos. Alább a korrekciót kérő levél, azzal együtt olvasva talán érdekes lehet a cikk is!)
 
“T. Origo Szerkesztoseg,
 
 
mint a cikkben is megszolaltatott szemely, szeretnek hozzafuzni nehany alapveto pontositast alabbi cikkukhoz, mert igy helytelen!
 
 
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130920-a-kapszaicin-egyszer-csip-de-sokaig-gazspray-konnygaz-paprika.html
 
 
 
Az itthon engedélyezett gázfegyverek (lőfegyverek és sprayk) három hatóanyaggal készülnek. Ebből kettő szintetikusan előállított vegyület (CN és CS), a harmadik pedig a kapszaicin. Hatásuk megegyezik.”
 
 
A gazfegyverek NEM lőfegyverek, mert azok engedelykotelesek, a gazfegyverek meg nem. Es nem maguk a fegyverek, hanem gazTOLTENYEIK keszulnek az emlitett 3-fele hatoanyaggal.
 
 
 
 
CN (Klóracetofenon): ez a valódi könnygáz, az itthon kapható, engedélyezett hatóanyagok közül a leghatásosabb. Hatása igen intenzív, és hosszantartó, megvadult állatok ellen is igen hatásos: 20 milligramm felett azonnali harcképtelenséget okoz, ami akár 15 percig is eltarthat.”
 
 
Ez teljesen marhaság. A CN hatoanyag a legregebbi, leheto leggyengebb az osszes kozul, komoly rendvedelmi szervek evtizedekkel ezelott kivontak a szolgalatbol.
 
Hatoanyagokrol korrekt tajekoztatas itt olvashato:
http://www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/cn_cs_oc_cr.10.php
 
 
 
 
“A profik, legyen szó akár rendőrökről, akár személy és vagyonőrökről a CN-t és a CS-t előnyben részesítik a PV-vel, azaz kapszaicinnel szemben, utóbbi ugyanis eléggé megbízhatatlan: aki rendszeresen sok csípős paprikát fogyaszt, az még akár immunis is lehet rá”
 
 
 
Ez sem igaz, a legtobb nyugati orszagban (de kulonoskeppen emlitheto az USA és Nemetorszag) mar hosszu evekkel ezelott attertek az OC/PV (kapszaicin) hatoanyagu gazspraykre a rendvedelmi szervek.
 
 
 
Erdemes lenne ezeket javitani, mert igy teljesen felretajekoztatja az olvasot, es belso onellentmondasokat hordoz a cikk.
 
 
Fontos lenne meg jelezni, hogy a gaz-riasztofegyver szabadon tarthato es viselesi engedely birtokaban barmelyik hatoanyagra toltve hordhato, mig a gazspraybol csak a 20 gramm alatti toltettomegu, es nem kapaszaicin tartalmu viselheto kozteruleten (barmilyen sspray zabadon tarthato viszont.)
 
 
udvozlettel:
Vass Gabor
foszerkeszto
Kaliber magazin”