Taurus M454 – – A dühös bika

Az 1998-as év nagy szenzációja volt a nemzetközi fegyverpiacon, a világon az első revolverező elsütőszerkezetű .454 Casull űrméretű forgópisztoly. Ez a brazil Taurus M454 Raging Bull. Nemrégiben érkezett meg Magyarországra is az első szállítmány ebből a nem mindennapi fegyverből, melyek közül volt szerencsém egyet tesztelni. A teszt során megállapíthattam, hogy a revolver valóban rászolgál a nevére, ez egy igazi dühös bika.

A .454 Casull lőszer

Egy fegyver vizsgálatakor, elemzésekor mindig különös figyelmet kell szentelni a lőszernek, amellyel működik. Fokozottan igaz ez a Taurus Raging Bull-ra, hiszen ezt a fegyvert a .454 Casull lőszer köré tervezték.. A lőszer alapötlete még az 1950-es évekre nyúlik vissza. A fiatal utahi fegyvermester, Dick Casull nagyméretű revolverekkel, és lőszereikkel kezdett kísérletezni. Kezdetben a .44 Special lőszerrel kísérletezett, mint a nagy példakép, Elmer Keith. Ezidőtájt ezek a lőszerek még csak a régi “balloon-head” típusú hüvelyfenékkel készültek Az ilyen lőszer hüvelyfeneke nem tömör, hanem elvékonyodó, a csappantyú-üreg, mint kis cső, nyúlik a hüvelytestbe. Emiatt a konstrukció miatt ezek a hüvelyek fokozott lőportöltet, és gáznyomás mellett elszakadtak, lefújtak. Ezeket a problémákat oldotta meg a .44 Remington Magnum lőszer megjelenése. Ez azonban nem volt elegendő teljesítményű a nagyravágyó ifjú fegyvermesterünknek, aki kísérleteit a könnyen hozzáférhető, és tömör hüvelyfenékkel is készülő .45 Colt lőszerrel folytatta. A célja az volt, hogy egy 230 grain-es (14,9 gramm) lövedéket l800 fps-re (kb. 600 m/s) felgyorsítson. A lőszer oldaláról ez megvalósítható lett volna, azonban egyszerűen nem létezett olyan fegyver, ami el tudta viselni a lövéskor fellépő iszonyatos terheléseket. Dick Casull kezdeti kísérletei során jó néhány revolver dobját robbantotta fel, és törte ketté tokjukat.

Dick Casull új megoldást választott tehát, saját maga épített revolverdobokat, melyek hat helyett csak öt töltényűrrel rendelkeztek, hogy a megfelelő anyagvastagságot biztosítani tudják. Az 1960-as években egy rövid ideig forgalmazta az ilyen forgódobokkal készült Ruger Super Blackhawk revolvereket “.454 Magnum” néven. A végleges megoldást a teljesítményéhes tervezőnek az hozta, amikor barátjával, Wayne Bakerrel megalapították a Freedom Arms nevű fegyvergyárat. 1983-ban készült el az első sorozatban gyártott forgópisztolyuk, melyet egy új lőszerre szerkesztettek, a .454 Casull-ra. A .454 Casull lőszer hüvelye hosszabb, mint a .45 Colt-é, hogy kizárják az esetleges összecserélésből adódó baleseteket. Kezdetben a lőszer nagy átmérőjű puskatöltény csappantyúkkal készült, de rövidesen áttértek a kisebb pisztolycsappantyúkra, ezzel is növelve a hüvely tartósságát.

A Freedom Arms által gyártott .454 Casull kaliberű revolverek tulajdonképpen szerkezetileg azonosak a Ruger New Model Super Blackhawk forgópisztolyokkal, csak alaposan megerősített, megnagyobbított kivitelben. Tehát csak-single action elsütésűek (minden lövéshez fel kell húzni a kakast), és dobjuk nem kifordítható, hanem a tok jobb oldalán levő kis töltőkapu lenyitása után lehet tölteni-üríteni őket. A Freedom Arms revolvereit a szaksajtó a világ legjobban elkészített, sorozatban gyártott single action forgópisztolyainak tartja, aminek megvan az ára is, 1800 dollár alatt nem juthatunk ilyen fegyverhez.

A magas ár ellenére a Freedom Arms .454 Casull revolverei a tehetősebb maroklőfegyveres vadászok és sziluettlövészek körében igen népszerűek lettek. Kezdetben csak a Freedom Arms gyártott .454 Casull kaliberű lőszert azonban körülbelül öt évvel ezelőtt óta két nagy lőszergyártó, a Winchester, és a Cor-Bon is szerepelteti gyártmányai közt. A lőszerre SAAMI (Sporting Arms and Ammunition Manufacturers Institute = amerikai polgári lőszer és lőfegyver-bevizsgáló hivatal) szabvány is született. A gyári lőszerek 260-300 graines lövedékei 2400-3000 begin_of_the_skype_highlighting 2400-3000 end_of_the_skype_highlighting Joule energiával lőhetők ki, de természetesen a vadászok és sportolók elmennek a lehetséges határokig, és akár 4000 J-ig töltik ezeket a lőszereket. A lőszerbe a lövedéket szokatlanul erősen rögzítik, hogy a nagy hátrarúgás ne rázhassa ki a lövedéket a hüvelyből. Az általam kipróbált, kereskedelmi forgalomban kapható Winchester gyártmányú, 300 grain JSP (jacketed soft point = félköpenyes ólomlövedék) lövedékes lőszer ballisztikai adatai eléggé meggyőzőek:
6,5″ hosszúságú csőből
Lövedéktömeg:19,44 gramm
Torkolati sebesség: 1622 fps (500 m/s)
Torkolati energia: 2430 J
A legmegdöbbentőbb azonban
a lőszer ára: 500 (ötszáz) Ft/darab.

A Taurus válasza

Miután a nagy lőszergyárak is gyártani kezdték a .454 Casull lőszert, nagy igény jelentkezett a piacon egy olcsóbb revolverre ilyen űrméretben. Vadász-önvédelmi fegyverként pedig kívánatos lett volna egy revolverezésre is képes elsütőszerkezetű forgópisztoly. A Taurus piackutatói felismerték ezt az igényt, és két év fejlesztőmunkával létrehozták a világ első, oldalra kifordítható dobbal rendelkező, double action revolverét .454 Casull űrméretben. Bár a fejlesztések kezdetben a .44 Magnum kaliberű Taurus M44 alapján folytak, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egy nagyobb tokméretű revolverre van szükség. A .454 Casull kaliberű Taurus csaknem 20%-al nagyobb és nehezebb lett, mint az egyébként sem kicsi .44 Magnum. A revolver egyetlen szögletes acéltömbből kiforgácsolt dobja csak ötlövetű, a nagy teljesítményű lőszernek megfelelően szokatlanul vastag töltényűrfalakkal. A töltényűrök közti elválasztó falak minimálisan 3,94 mm vastagok, míg a külső falak legalább 2,8 mm-esek. Mivel ötlövetű, a dobrögzítő bemarások nem a töltényűrök felett, hanem azok közt találhatóak, ez is a masszivítást fokozza. A dob átmérője érdekes módon nagyobb, mint a hossza, 44,96 mm széles, és csak 44,7 mm hosszú.

A fegyvert kézbe véve feltűnő, hogy igen nagy a rés a csőfar és a töltényűr közt, ez azonban nem a megmunkálás hibája. Szándékosan hagyták ilyen nagyra, mert a .454 Casull lőszer hatalmas energiája mellett rengeteg hőt is termel, a felforrósodó dob pedig gyakran egyszerűen hozzászorult a túl precízen elkészített Freedom Arms revolverek csövéhez. A dob kinyitása sem a megszokott módon történik Két záróelem van, az egyik a megszokott, közismert előrenyomandó gomb a tok bal oldalán, a markolat felett, amilyent minden modern Smith and Wesson vagy Taurus forgón megtalálhatunk. A Taurus M454 másik zárószerkezete a dobkifordító kar felső részén van elhelyezve. Ez tulajdonképpen egy rugóval felnyomott kis zárnyelv, amely a csőfar alatt a tokon kialakított kis furatba illeszkedik. A revolverdob kinyitásához mind a két szerkezetet egyszerre kell működtetni, a nyomógombot előretolni, a fentebb bemutatott kis retesz recézett gombját pedig lefele húzni. Erre a megoldásra is a .454 Casull lőszer hatalmas teljesítménye miatt volt szükség, hogy a lövés közben a nagy hátrarúgás miatt ne nyílhasson ki a dob esetleg oldalra.

A fegyver csövének alakja is a nagy teljesítménynek lett alárendelve, hiszen nagyon vastag, teljes hosszúságú ejektorrúd-házzal van ellátva, mely alaposan túlméretezett, és jótékonyan, csősúlyként funkcionál. A cső felett ventilált csősínt találunk, melynek robosztus kialakítása azt szolgálja, hogy az erre felerősíthető pisztolytávcső ne szakadjon le az irtózatos hátrarúgás hatására.

Még egy dolog van, amit a hatalmas teljesítményhez kellett igazítani, ez pedig a Raging Bull markolata. Természetesen a fa markolathéjak, vagy egyéb merev anyagok ennél a teljesítménynél szóba sem jöhetnek. A Taurus M454 szendvics felépítésű lágygumi markolattal rendelkezik, melynek belső része piros színű, lágyabb anyag, ez mint kis párnácska húzódik végig a markolat hátsó részén. A külsőrész fekete gumi, kellemesen sekély, legömbölyített bevágásokkal az ujjaknak. A markolathéj egy darabból készült, és alulról egy csavar tartja, melyet a mellékelt imbuszkulccsal lehet levenni. Bármennyire kényelmes, sajnos nem csereszabatos más revolverekével ez a markolathéj.
A revolver elsütőszerkezete azonos, a többi Taurus revolvereken levővel, double action/single action, tűzfalba épített külön repülő ütőszeggel. A véletlen elsülést a transfer bar (ütésátadó kar) típusú, automatikus biztosítás zárja ki. Az elsütéshez szükséges erőt a kakasnak egy csavarrugó biztosítja. Az elsütőszerkezet érdekessége, hogy a Taurus mérnökei néhány éve egy kakasba integrált biztonsági zárat terveztek, és ezzel látják el az összes, DA/SA revolverüket. Az általam kipróbált példányon is megtalálható volt ez az egyszerű kis szerkezet, ami a mellékelt miniatűr kulccsal működik. Azt bedugva és elfordítva jobbra, a zár kiemelkedik ezután a fegyver kakasa nem húzható fel, lövés nem adható le még a megtöltött fegyverrel sem. A kis kulccsal egy pillanat alatt újra aktiválható a fegyver, (feltéve, ha nem vesztjük el a kulcsot). Minden Taurus M454 Raging Bull revolverhez jár a dobozában: 2 db biztonsági zár kulcs, 1 db imbuszkulcs a markolathéjhoz, 1 db csavarhúzó az irányzék állításához, és 1 db csőtisztító kefe, mely praktikus fogantyúval van ellátva, és műanyag-burkolatú a szára, hogy ne rongálja a csövet.

Típusváltozatok

A Taurus M454 Raging Bull revolvert gyártják 5″, 6,5″, 8 3/8″ hosszúságú csövekkel, mindegyiknek állítható az irányzéka. Hátul mikrométeres, elöl pedig a célgömb cserélhető kialakítású. A csövek általában kompenzátorosak, ez esetben a nézőke mindkét oldalán 4-4 furat látható, melyek a cső expanziós kamrájából vezetik el a lőporgázok egy részét felfelé, ezzel csökkentve a hátrarúgást. Az általam tesztelt fegyveren kompenzátor nem volt. A Raging Bull többféle felületkezeléssel is kapható:

– fényesre polírozott kékített acél
– fényesre polírozott rozsdamentes acél
– matt rozsdamentes acél
– matt feketére felületkezelt
rozsdamentes acél, Professional
Hunter Edition (hasonló a
SIG Sauer P229-hez)
– színesre kéregedzett acél tok, kékített alkatrészekkel (a feketelőporos, perkussziós revolverek stílusában)

Nehezen uralható vadállat

A tesztelt fegyver egy 6,5″-es csőhosszúságú, kompenzátor nélküli M454 volt, fényesre polírozott acél felülettel. A fegyver kézbevételekor már érezni, hogy nem mindennapi darabbal van dolgunk, hiszen tömege 1650 gramm, és méretei is igazán lenyűgözők, különösen, ha egy “normális méretű” maroklőfegyver mellé tesszük. Rendkívül szép a fegyver külső kidolgozása, a polírozott rozsdamentes felületek úgy csillognak, hogy a “napra lehet nézni, de a Raging Bullra nem”. Nagyon szép, és ötletes design megoldás, hogy az ovális ívet leíró cső ejektorrúd házának bal oldala nagy betűkkel hirdeti a fegyver típusát, és felette kaliberét: .454 Casull. A fegyver belsőbb részeinek kidolgozása már nem volt ennyire szép, több marógépnyomot, öntési sorját is lehetett látni rajta. Ez szokatlan a Taurustól minden bizonnyal az az oka, hogy hihetetlenül nagy az igény az USA piacán erre a fegyverre, és a fokozott termelés miatt elhanyagolják a végső finomításokat. Tulajdonképpen a piac éhsége érthető, az ebben a kaliberben kapható forgópisztolyok 1800 dollárnál kezdődnek, míg a Raging Bull kiskereskedelmi ára mindössze 600-700 dollár.

A fegyver dobjának kétszeres nyitását szokni kellett, megtöltése azonban könnyű volt, csakúgy, mint az ellőtt hüvelyek ürítése, azok egyáltalán nem szorultak. A Taurus .454 Casull revolverével való lövés semmi máshoz nem hasonlítható élmény. A hátrarúgás hatalmas, de nem megtolja a lövőt (mint például az .50 AE Desert Eagle), hanem hatalmas felfele csavaró nyomaték ébred, amely a lövő csuklóját, és az egész karját körülbelül 60 fokos szögben felfelé lendíti. A lőállásban kb. 2 méter magasan egy acélrúd húzódott, ami miatt előrébb kellett állni a Raging Bullal, hogy annak csöve be ne verődjön lövés közben. Természetesen ezzel a fegyverrel csak két kézzel szabad lőni, egykezes megfogásnál gyengébb csuklójú lövő esetében sérülést okozhat. De még két kézzel megfogva revolvert, sem képes az átlagember egyszerre ötnél többet lőni, ugyanis a lövés erős fizikai fájdalommal jár. A felfele kitörő “vad bika” sátorvasa a támasztó kéz ujjait veri véraláfutásosra. Az egyébként rendkívül kényelmes, és hátrarúgás-csillapító markolat gumipárnája pedig lövő kézről szedi le a bőrt, miközben megakadályozza, hogy az egész fegyver becsúszszon hüvelykujj és a mutatóujj közé. A fegyver torkolatdöreje, és lángja emberes, de a Taurus kompenzátoros .44 Magnum revolverével összehasonlítva nem olyan bántó.

Bár a Raging Bull uralása igen erős koncentrációt igényelt, a revolver nagyon pontosan lövőnek mutatkozott, kb. 15 centit a célzott pont alá hordott ugyan 25 méterről, de a legjobb elért szórása 6,5 cm volt 3 lövésből. A nagy teljesítmény ellenére, a könnyű revolverezőerőnek köszönhetően a Double Action üzemmódban is megfelelően pontosnak mutatkozott, a lövések a 8-a típusú lőlapon voltak 25 méterről. A single action elsütéshez a Taurusoknál megszokottakhoz képest valamivel több erőre volt szükség. Az elsütőbillentyű gyönyörű, fényes polírozása sütéskor inkább zavaró volt, mert a gömbölyű felületről szinte lecsúszott a lövő ujj, ezzel növelve a sütési hibák bekövetkezésének esélyét. Célszerűbb lenne hosszanti recézéssel érdesebbé tenni az elsütőbillentyű felületét, mint például a Taurus M669 esetében tapasztalható. A pontos lövéshez adottak a kiváló nagyméretű, jól látható irányzékelemek, és az, hogy a fegyver felülete matt a cső és a tok tetején, hogy ne zavarja csillogásával a célzást.

Felhasználása, ára

A Taurus M454 Raging Bull elsődleges felhasználása a maroklőfegyveres vadászat, hiszen lőszerével könnyedén elérhető akár a nagyvad vadászatához – Magyarországon is- minimálisnak tekintett 2500 J torkolati energia.

Azonban Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint maroklőfegyverrel nem lehet vadászni. Az USA-ban kedvelt még ez a revolver vadász-önvédelmi fegyvernek, olyan vidékeken, ahol lehet számítani veszélyes vadfajok támadására. Elgondolkoztató, hogy mi történt volna, ha Zrínyi Miklósnál annak idején lett volna egy Taurus M454, amikor jött az a bizonyos vaddisznó?

Kiválóan megfelel ez a fegyver a maroklőfegyveres sziluettlövészetre is, ahol a gyors és nehéz lövedékének lapos röppályája megnöveli a találat valószínűségét. Sajnálatos, hogy Magyarországon a lőszerújratöltés törvényesen nem lehetséges, mert ezzel a fegyverrel való gyakorlást az 500 forintos darabonkénti lőszerár miatt nem sokan engedhetik meg maguknak. A Raging Bull egyébként nem olcsó fegyver, Magyarországon a rozsdamentes acél változat 290 000, a kékített pedig 260 ezer forintért vásárolható meg.

A gyártó honlapja:
http://www.taurususa.com

Technikai adatok

Taurus M454 Raging Bull 6,5
Kaliber: .454 Casull
A fegyver hossza: 305 mm
Csőhossz: 6,5″ (165 mm)
Üres tömeg: 1650 gramm
A revolver ötlövetű

Vass Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás