Keserű 10mm KO Gumilövedékes revolver

Nyugat-Európában rendőrségi és polgári célokra is elterjedten alkalmaznak különféle gumilövedékes ? nem halálos hatású ? fegyvereket. A Keserű Művek új önvédelmi eszköze is ezt az elvet használja fel, a világon először 7,5 joule torkolati energia alatti, ezért Magyarországon is szabadon tartható gumilövedékes revolver formájában. A revolver 10 mm átmérőjű lágygumi lövedéke több, mint 500 km/óra sebességgel becsapódva erős ütést, fájdalmas csípést mér a támadóra. A gumilövedékes önvédelmi eszköz sérülés okozása nélkül, 0,3?2 méter közti távolságból alkalmas fegyvertelen támadás elhárítására.

Egy kis önvédelmi filozófia

Elöljáróban természetesen le kell szögeznünk, hogy önvédelmi célra ? képzett fegyvertartó kezében ? rejtve viselt maroklőfegyver-kategóriában a .357 Magnum 125 grain Jacketed Hollowpointot kilövő revolvereket, lakás védelmére pedig a 12-es kaliberű pumpás söréteseket 00 sörétre töltve tekinthetjük ideálisnak. Az már más kérdés, hogy ma Magyarországon az átlagpolgár ezekhez legálisan nemigen juthat hozzá, ez nem Texas vagy Svájc, még csak nem is Ausztria vagy Szlovákia. Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy a fenti, igencsak hatékony lőfegyverek használatuk során igen nagy eséllyel megölik a támadót, de legalábbis maradandó sérülést okoznak. Természetesen egyetlen ép erkölcsi érzékkel bíró ember sem vitathatja saját, vagy családja életére törő jogtalan támadó megölésének helyességét morálisan, ha a fenyegetés elhárítására már nem maradt más mód.

Azt is tudnunk kell azonban, hogy a kritikus másodpercekben, vélt vagy valós életveszély súlya alatt meghozott döntésünk helyességét a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás hónapokig, évekig fogja vizsgálni. Eközben persze várhatóan előzetes letartóztatásban kell lennünk, és a bírói döntés nem biztos, hogy nekünk fog kedvezni. A fentiek okán mindent meg kell tenni, elsősorban azért, hogy ne válhassunk támadás célpontjává (viktimológiai ismeretek, technikai védelem), másodsorban ha már célpontok lettünk, akkor olyan módját válasszuk a védekezésnek, melynek nincsenek sérültjei, halottjai, tehát káros jogkövetkezménye sem várható. Ezen túlmenően a jogtalan támadásoknak csak egy kis hányada olyan, hogy az élet kioltására alkalmas lőfegyver használata feltétlenül szükséges a védelem során. A puszta kezes ökölharc és az élet kioltására alkalmas eszközök használata közt több védekezési fokozat létezik. Ilyen nem halálos önvédelmi eszközök a különféle gázsprayk, elektrosokkolók, gáz-riasztó fegyverek, és ide sorolhatjuk cikkünk témáját, a gumilövedékes fegyvert is.

Működési elv

A gumilövedékes fegyverek műszaki megvalósítására számtalan megoldás létezik, melyekből a Kaliber 2000. júniusi számában többet bemutattunk. Az alapelv mindenütt az, hogy az elasztikus, kis sűrűségű, nagy átmérőjű gumilövedéket nagy sebességgel kilőve az nem hatol be az emberi testbe, hanem teljes energiáját átadja a testfelületnek.

A hazai fejlesztésű modell kifejlesztésének elkezdésekor a legfontosabb annak megállapítása volt, hogy vajon a hazai jogszabályok által 7,5 joule alá lekorlátozott torkolati energiával is működőképes-e a gumilövedékes elképzelés. Az előzetes tesztek azt mutatták, hogy igen, a kívánt hatás elérhető, azonban ennek ára, hogy a hatásos lőtávolság 5?7 méterről maximum 2?3 méterre lecsökken. A hasonló külföldi modellek esetében is több olyant találunk, melyek 15?20 joule energiával működnek. A Keserű Művek jelentős tapasztalatot szerzett a flóbertfegyverek gyártása során a nagyobb energiájú töltények megbízhatóan 7,5 J alá való torkolati energia redukciójára, így sikeresen meg tudták oldani a nagy átmérőjű gumilövedék ilyen módon való kilövését is. A 7,5 joule alatti torkolati energiával működtetett lágy lövedékes fegyver koncepciójára a Keserű Művek szabadalmi védettséget kért (szabadalmi bejelentés száma: P0102271).

A végeredmény egy 10 mm átmérőjű, 0,57 gramm tömegű lágygumi lövedék lett, melyet egy 10 mm átmérőjű réz adaptertöltény elejében levő 9 mm-es átmérőjű furatba sajtolnak. Az adaptertöltény hüvelye peremes, fenekén pedig egy süllyesztett furat található. Ebbe a 6 mm átmérőjű süllyesztett furatba kell elhelyezni a 6 mm-es flóberttöltény csappantyúzott hüvelyét (a lövedék eltávolítása után). A 6 mm-es peremgyújtású flóberttöltény csappantyúja funkcionál hajítótöltetként, ez lövi ki a gumilövedéket. A csappantyúelegy felrobbanásakor keletkező égéstermékgázok kilövik a réz adapterhüvelyből a bepréselt gumigömböt, mely rugalmasan kitágul 10 mm-es űrméretűre (ezzel többé-kevésbé tömít), és az ilyen átmérőjű csőből kilövésre kerül. A lövedék kezdősebessége 140?160 m/s. A rézhüvely újrafelhasználható, csakúgy, mint a gumilövedékek, azonban a gyártó ezek után azokat legfeljebb csak gyakorlási célokra javasolja alkalmazni, hiszen a gyárilag összeszerelt példányok stabil energia- és sebességértékei házilagosan nem érhetők el. Önvédelem során pedig nem érdemes azt kockáztatni, hogy a lövedék esetleg csak harmatgyengén csapódjon be.

A gumilövedékes fegyver fejlesztése során a gyártó kialakított egy olyan adaptertöltény-változatot, mely a ?rózsapatron? néven közismert 6 mm-es flóbertplatz riasztótölténnyel működik. Ennek használatával még kevésbé merül fel a 7,5 joule-os energiakorlát átlépése. A 6 mm-es riasztótöltény használatának óriási előnye, hogy ára mindössze kb. 4?8 Ft/db, így a készre szerelt töltény, és a gyakorlás költsége alaposan lecsökken. A kezdeti fejlesztések és gyártás során a 6 mm-es flóberttöltény lövedékét eltávolítva hozták létre a hajítótöltényt. A hatóságok szerint azonban ? és a jelenlegi joggyakorlat is ezt támasztja alá ? a 6 mm-es flóbertplatz patron is engedély nélkül vásárolható és tartható. Ennek az a magyarázata, hogy lőport nem tartalmaz, nem minősül lőszerelemnek, lényegében semmi másban nem különbözik a 6 mm-es flóberttölténytől, mint a lövedék hiánya és a hüvelyszáj összehúzottsága. A gyártó várhatóan áttér ezzel az olcsóbban üzemeltethető patronnal működő gumilövedékes adaptertöltény gyártására, mely a riasztópatron rögzítése miatt nem csereszabatos a 6 mm-es flóbertlövedékes patronnal.

A készre szerelt, csappantyúval ellátott gyári adaptertöltények ára a gyártónál kb. 75 Ft/db lesz, tehát mindenképpen jóval a 9 mm-es gázpatronoké alatt marad. A gyártó elképzelései közt szerepel egy jóval nagyobb (kb. 5 m) hatótávolságú, nagyobb hatású és várhatóan nagyobb kaliberű változat kifejlesztése, mely az ? ebben a kategóriában ? optimálisnak tekinthető 20?25 joule torkolati energiára lenne képes. Ennek az ugyancsak nem halálos hatású, komoly sérülés okozására alkalmatlan eszköznek kereskedelmi forgalomba hozatala jelenleg engedélyköteles lenne. Tehát erre csak akkor kerülhetne sor, ha az ilyen jogilag lőfegyvernek minősülő, de klasszikus értelemben nem ?ölőképes? éles lőfegyverekre vonatkozó engedélyezési gyakorlat a jelenlegi gáz-riasztó fegyverekéhez állna közelebb. Egy ilyen nagyobb lőtávolságú eszköz nagyszerű lenne például ügyféltérben tevékenykedő biztonsági őrök számára. Hiszen a gumilövedék nem üti át a célszemélyt, nem kaphat életveszélyes gurulatot, és nem tartja meg ölőhatását (mert olyan nincs neki) több száz méteren, mint a maroklőfegyverek lövedékei.

Hatásadatok ? csodát nem kell várni

A 7,5 joule alatti torkolati energia determinálja a gumilövedékes eszközök hatékonyságát, illetve legfőképpen a hatásos lőtávolságot, mely a gyakorlatban nem több, mint a csőtorkolattól számított 2 méter, mely felett a lövedék elveszti stabilitását, sebessége gyorsan leesik. A kifejlesztés során arra kellett törekedni, hogy a lövedék ne okozhasson mást, csal felszíni sérülést, ne hatolhasson be a testbe. Az átütést tehát a nagy átmérővel, és lágy anyaggal lerontották. A gyártó és a saját kísérleteim szerint már egy pamutpóló lövedékálló mellényként viselkedik a gumilövedékkel szemben, azt egy hullámkarton dobozra ráhúzva és másfél méterről rálőve a póló kis zacskót alkotva benyomódik, miközben a mögötte levő papírlemez átlukad. Vastagabb munkásingre rálőve a lövedék arról lepattan, de a mögötte levő hullámpapír ismét, nagyobb felületen átszakadt, jellemző a lövedék puhaságára, hogy a találat helyén fekete ?féknyomot? hagy a gumilövedék a ruházaton. Ruházat nélkül a kartondoboz mindkét felét átüti a lövedék. A 10 mm körüli lukak a papíron messze szívmelengetőbben néznek ki, mint amit bármilyen légfegyvertől lát az ember.

Az emberi test és bőr ellenállását egy kartondobozénál erősebbnek tekintve gyakorlatilag kizárható, hogy 30 centiméter távolságnál messzebbről a gumilövedékes fegyver felületi hámsérülésnél, véraláfutásnál komolyabbat okozzon. Emberélet kioltása, maradandó sérülés okozása csak rendkívül extrém esetekben (pl. szemre rászorított csőtorkolatnál leadott lövés) számíthatunk. Igazságügyi fegyverszakértői szakvélemények szerint a gumilövedékes fegyver emberi életre való veszélyessége a ma forgalomban levő ólomlövedékes lég- és flóbertfegyvereknél sokkalta alacsonyabb.

Nagy kérdés, hogy önvédelemre mennyire alkalmas? Természetesen, mint minden nem halálos hatású önvédelmi eszköznél a hatás itt sem százszázalékos. 30 centiméter és 2 méter közti távolságon a találat igen erős ütő-csípő jellegű, hirtelen fájdalmat ? és várhatóan némi véraláfutást ? okoz. Ehhez járulhat még zárt térben a 6 mm-es flóbertpatron valamekkora döreje, mely fegyverhez nem értőt megtéveszthet. A hatásra vékony vagy átmeneti ruházat esetén érdemes csak számítani, hiszen vastag ruházat könnyen felfogja, elnyeli a lövedék amúgy sem túl jelentős energiáját. A tipikus támadókra persze egyáltalán nem az jellemző, hogy vastag télikabát lenne rajtuk cselekményük elkövetésekor, a bizonyos bűnözői körökben oly népszerű ?suhogós dzsoging? pedig gyakorlatilag semmiféle ellenállást nem jelent a gumilövedéknek.

Ha a támadó felsőteste (tehát az elsődleges célfelület) takarva lenne, akkor a láb, illetve a férfi nemi szerv megcélzása eléggé célravezető lehet. A fejre leadott lövések valószínűleg döbbenetesen hatékonyak, azonban ezeket ? a szemsérülés veszélye okán ?, ha lehet, csak abszolút végszükség esetén alkalmazzuk. A maroklőfegyverekhez hasonlóan, itt sem várhatunk megfelelő eredményt, ha csak egy lövést adunk le, mindenképpen érdemes ráduplázni, rátriplázni a célszemélyre a kellő hatás eléréséhez. A csekély energiából adódóan semmiféle hátrarúgás nincs, mely a tüzelést lassítaná. Az is nyilvánvaló, hogy fegyveres, vagy kettőnél több támadó ellen nem érdemes a gumilövedékes eszközzel próbálkozni.

A gumilövedékes fegyvert hatékonyságában a különféle gázsprayk, elektrosokkolók fölé, illetve a gáz-riasztó fegyverek alá sorolnám be. Ez persze csak jó időjárás esetében igaz, hiszen erős szél esetén az időjárásra nem érzékeny gumilövedékes eszköz viszi el a pálmát. A spraykhez, sokkolókhoz képest a gumilövedékes fegyver rendelkezik azzal az előnnyel, mint a gáz-riasztó fegyverek, tehát, hogy puszta megjelenésével elrettentheti a támadót, és használatára már nem kerül sor. A gáz-riasztókkal szembeni hátrányaként megemlíthető, hogy ezzel bizony célozni kell, nem elég nagyjából a célszemély irányába durrantani néhányat. Az új önvédelmi eszköz hatását talán legjobban úgy értékelhetjük, hogy hasonlít egy két méter hosszú gumibotéhoz.

A gumilövedékes fegyver

Az új gumilövedékes fegyver platformjaként a Keserű Művek ?igáslova? a V10F/V6F modellcsalád szolgált. Az áttervezés során figyelembe kellett venni, hogy semmiféleképpen se lehessen emberélet kioltására alkalmas éles lőfegyverré alakítani. A revolver a 6 mm-es flóbertkivitel kakasát (és az arra épített ütőszeget) kapta, a tok a 9 mm-es modellé. Az ütőszegszerkezet nyitott, a hüvelyfenék tehát nem a tűzfalra támaszkodik szilárdan, emiatt és a töltény peremgyújtásossága miatt eltérő űrméretű lőszer nem tölthető be és nem süthető el. Ezt az is lehetetlenné teszi, hogy a 9 mm-es flóbertmodellével azonos megjelenésű, hatlövetű dob töltényűrei 10 mm átmérőjűek, így a falvastagság a töltényűrök között és felett mindössze 1 mm. Gyakorlatilag bármely komolyabb teljesítményű lőszer betöltésekor (további átalakításokat feltételezve az elsütéshez) garantált, hogy a fegyver szétrobban. A cső acélbetétes, és természetesen sima furatú.

A gumilövedékes revolver double action/single action elsütőszerkezetű, melyet passzív ütőszeg-biztosítás véd a véletlen elsüléstől. Amíg az elsütőbillentyűt teljesen nem húztuk hátra, a kakasba épített ütőszeg nem csaphat rá a hüvelyperemre. A dob nyitása a Colt revolvereken megszokott módon a bal oldali tűzfal gombaszerűen kiképzett részének hátrahúzása után hajtható végre. A dob hatlövetű, egyidejű hüvelyürítéses. A gumilövedékes revolver anyaga szinte teljes egészében alacsony szilárdságú zamak (cinköntvény). Ez a puha anyag a csekély teljesítmény és kis dinamikus terhelés okán elegendő lenne, ez alól a megállapítás alól kivétel az elsütőszerkezet. A tartósság érdekében azt célszerű lenne teljes egészében acélból készíteni (bár az örömteli, hogy a kakas és az elsütőbillentyű tengelye acélból van). A gyártó tájékoztatása szerint nem zárkóznak el, hogy megrendelésre az elsütőszerkezetet acélból is elkészítsék, bár az nagymértékben drágítaná a kész terméket.

Változatok és tapasztalatok

A gyártott modellváltozatok követik a V10F/V6F típuscsaládban megszokottakat. Az alapváltozat csöve, csőbetétje külön darabból készül, és utólag szerelik a tokba. Ebből a kivitelből 2,5″ és 4″-es csőhosszú készül. Mindkettő oldalban és magasságban állítható nézőkéjű. A nézőke igen komoly hibája, hogy a rajta levő kivágás keskenyebb, mint a célgömb, emiatt célzásra nem igazán alkalmas. Vásárlás után célszerű egy reszelővel ezt a nyílást kiszélesíteni (magam is ezt tettem), ezt könnyű elvégezni, hiszen a nézőke anyaga is cinköntvény. Persze az merőben örömteli (esetleg fogalmazhatunk úgy: elvárható…) lenne, ha a gyártó szélesebb nyílásúra öntené ezt az alkatrészt.

A 2,5″ és a 4″-os csőhosszok mellett készül egy 3 hüvelykes csövű, a tokkal egybeöntött csőburkolatú modell is, melynek irányzéka fix, a gyártó ezt a modellt forgalmazza legalacsonyabb áron. A gumilövedékes kivitel a 3″-osból jobb, mint az alap 9 mm-es flóbertváltozatok, hiszen a cső nem fúrt spiáter, hanem acélbetétes. Mindegyik modell opcionálisan (felárért) készülhet nikkelezéssel, és a műanyag helyett fa markolathéjjal. Az általunk tesztelt 4″-es modell már egy újabb kivitelű, szebb, és kényelmesebb famarkolattal készült. Tapasztalataim szerint mindenképpen érdemesebb a nikkelezettet választani, mert a fekete modellről (különösen a dobjáról) minimális használat után lejön a festék nagy része.

A tesztelt fegyverek sütése jelenti a legnagyobb problémát, meglehetősen kemény, mind revolverezve, mind a kakas felhúzása után single actionban. Hat gyors revolverező lövés után erősen elfárad a lövő mutatóujja, arról nem is beszélve, hogy képzetlen lövő kezében valóban csak arra elég ez a sütés, hogy 2 méterről felsőtestre lőjön. Gyengébb kezű hölgyek esetében is komoly gátló tényező a revolver eredményes használatában a sütéshez szükséges nagy erő. Ennek ellenére 2 kézre fogva a fegyvert 3 gyors revolverező lövést könnyedén bele tudtam lőni egy 5 centiméteres képzeletbeli körbe 2 méterről, tehát a fegyver pontosságával nincs probléma az alkalmazásban tipikus lőtávolságon. Eredményes használatához azonban a rendszeres gyakorlás elengedhetetlen. A tesztek alatt leadott kb. 50 lövés során akadály, elcsettenés nem volt, az adaptertöltények könnyedén üríthetők voltak.

Kinek ajánlható?

Véleményem szerint a gumilövedékes revolver ajánlható szinte minden felnőttnek, aki nem szeretne tehetetlen áldozattá válni. Azt azonban tudni kell, hogy a jelenleg hatályos, a ?Közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről? szóló rendelet értelmében közterületen megtöltve viselése szabálysértést képez, és pénzbírságot vonhat maga után. Ugyanis jellege miatt fegy-verutánzatnak minősül, noha testi sérülés okozására nem alkalmas. (Elgondolkoztató, hogy mi lenne, ha felszerelhető színes ? pl. sárga ? oldalpanelekkel jelezhető lenne nem-lőfegyver mivolta). Természetesen mindenkinek azt kell, hogy javasoljuk, hogy az inkriminált bűnözővédő rendeletet feltétlenül tartsa be. De azt mindenki maga döntse el, hogy megéri-e egy pénzbírság lehetősége, hogy nem kell védtelennek lennie.

A közterületek kivételével is számtalan olyan hely és szituáció akadhat, amikor a gumilövedékes fegyver jól jöhet. Magánterületen, magánlakásban ? természetesen a tárolást úgy megoldva, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá ? készenlétben tartható védekezésre. Hétvégi telken dolgozva is igen jól jöhet kóbor állatok, vagy rossz szándékú emberek elriasztására. A hatályos jogszabályok alapján a különféle üzletek, kereskedelmi egységek ügyféltere közterület csak, tehát a pult mögött (alatt) jogszerűen tarthatunk védekezésre ilyen eszközt.

A gumilövedékes, nem halálos hatású fegyver természetesen nem csodaszer, nem jelent minden esetben megfelelő védelmet. Azt persze hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Kovács János átlagpolgárt (legyen ő hivatalnok, bolti eladó, vagy akármi) jellemzően nem feketeöves karatemesterek, nem szuperkiképzett rambók, és nem gyilkolásra habozás nélkül kész, állig felfegyverzett szupermenek támadják meg, hanem részeg kötözködők, ?konditermi erős csávók?, megélhetési bűnözők és hasonlók. Az ellenük való védekezés során pedig talán az egyik legjobb eszköz lehet a gumilövedékes revolver. Ennek fejében a 24 ezer forinttól kezdődő ár egyáltalán nem mondható soknak.

Vass Gábor

Technikai adatok
Keserű Gumilövedékes Revolver

Kaliber: 10 mm KO
csőhossz: 2,5″/ 3″ / 4″
Üres tömeg: 730 g / 780 g / 850 g
Hossz: 180 mm / 193 mm / 219 mm
Szélesség: 36 mm
Magasság: 135 mm
Elsütőszerkezet: revolverező (DA/SA)
A revolver hatlövetű
Lövedéktömeg: 0,57 g
Maximális elméleti lövedéksebesség: 163 m/s
Gyakorlati lövedéksebesség: 140?160 m/s
Torkolati energia: 7,5 joule alatt

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás